Mergi la conţinutul principal

Comisarul sef Colceag, prima condamnare penala

Fostul adjunct al sefului IPJ Braila, comisarul sef (r) Antonel Colceag, pensionat din aprilie 2005, dar angajat la Politia Comunitara, a fost condamnat saptamina aceasta la 100 de milioane de lei vechi amenda penala, cu suspendare conditionata a pedepsei, pentru savirsirea infractiunii de fals in inscrisuri sub semnatura privata (art. 290 Cod Penal). Potrivit dosarului penal instrumentat de Parchetul Curtii de Apel Galati, in martie 2004 si mai 2005, Colceag a falsificat trei procese-verbale avind drept scop modificarea in favoarea sa a statutului Fundatiei "Ancheta". Printre martorii in dosarul "Ancheta", s-a numarat si fostul sef al IPJ Braila, cms. sef Ion Motoc. Instanta de judecata a dispus anularea actelor falsificate, obligindu-l, totodata, pe Antonel Colceag la plata cheltuielilor judiciare. Sentinta poate ramine definitiva in zece zile de la pronuntare, daca nu e apelata de niciuna din parti.

Falsul a fost facut de Colceag ca sa poata conduce si dupa pensionare Fundatia "Ancheta"

Bazele Fundatiei "Ancheta" au fost puse la data de 3 octombrie 1994, de inspectorul sef de atunci al IPJ Braila, regretatul gl. mr. (r) Grigore Constantinescu si a avut sediul la "Clubul Politistului" de pe Calea Galati 18. Din anul 2002, fundatia si-a mutat sediul la vila "Narcisa" din Statiunea "Lacu Sarat". Printre scopurile fundatiei, se numarau si acelea de a informa publicul in legatura cu aplicarea legii, de a sprijini activitatile de combatere a criminalitatii si de a edita ziarul "Ancheta".
Pe data de 16 iulie 2002, precizeaza Parchetul de pe linga Curtea de Apel Galati, Adunarea Generala a membrilor fundatiei a ales "Comitetul Director" format din seful IPJ, Ion Motoc (presedinte onorific), prim-adjunctul IPJ Antonel Colceag (presedinte executiv) si Marian Fincu, Stefan Mocanu si Viorica Gheorghe (membri). Dupa alegerea sa in functia de presedinte executiv - mizind pe faptul ca pe Motoc nu-l interesa administrarea fundatiei, iar ceilalti membri ai Consiliului Director ii erau subordonati - "Colceag a urmarit ca toate atributiile de conducere si administrare sa fie luate de el, fara acordul Adunarii Generale si al membrilor fondatori". In acest scop, el a intocmit pe 1 martie 2004 un proces-verbal prin care modifica statutul fundatiei, in sensul ca deciziile sa fie luate numai de Consiliul Director, fara sa mai fie necesara convocarea Adunarii Generale a membrilor. Procesul-verbal a fost semnat de subalternii sai Stefan Mocanu, fost adjunct al sefului IPJ, Marian Fincu, fost purtator de cuvint al institutiei si contabila Viorica Gheorghe.
Pe 5 martie acelasi an, Colceag a mai intocmit un proces-verbal in care mentiona ca "a adus la cunostinta cadrelor din IPJ modificarea statutului in conformitate cu dispozitiiel legale" si un altul ce preciza ca "s-a intrunit Adunarea Generala a membrilor fondatori ai fundatiei si s-a supus spre dezbatere modificarea statutului". In documentul falsificat se mai preciza ca Adunarea "a aprobat in unanimitate noul statut". Crezind ca procesul-verbal este intocmit in conformitate cu legea, membrii Consiliului Director l-au semnat fara sa-l citeasca, la fel si inspectorul sef al IPJ, Ion Motoc. Actele respective, insotite de tabelul nominal cu cei 771 de membri ai Fundatiei "Ancheta", au fost depuse la instanta de judecata de juristul IPJ, pentru legiferarea modificarii statutului. Acest lucru s-a si intimplat, pe data de 26 aprilie 2004. Intre timp, Colceag a intocmit si un "Regulament intern de functionare a Comitetului Director". Vor urma si alte modificari. Anchetatorii au ajuns la concluzia ca "modificarile statutului Fundatiei "Ancheta" au fost efectuate de Colceag in favoarea sa pentru a o conduce si dupa pensionare si pentru a obtine venituri suplimentare".

"Praduit" de fostii colegi politisti

Potrivit acuzarii, la data de 30 aprilie 2005, cms. sef Antonel Colceag si cms. sef Stefan Mocanu au iesit la pensie. Intrucit art. 2 din statutul Fundatiei "Ancheta" stipula ca respectiva organizatie era constituita "prin acordul de vointa al tuturor lucratorilor de politie aflati in activitate", Colceag a initiat o noua modificare, ca sa ramina presedinte executiv si dupa pensionare. Era vorba de un patrimoniu important si, implicit, de obtinerea unor venituri. Astfel, pe data 15 mai 2005, invinuitul a intocmit alt proces-verbal, prin care membrii fondatori existenti "isi pastrau calitatea si dupa incetarea raporturilor de serviciu", iar membrii Comitetului Director "sa fie alesi o data la 5 ani". Astfel, Colceag isi pastra functia de presedinte executiv si intra si in posesia unor venituri deloc neglijabile, chiar daca se pensionase. Procesul-verbal a fost semnat de Marian Fincu si Viorica Gheorghe, in locul lui Stefan Mocanu - care locuia in Ianca - semnind Colceag. Noile modificari au devenit "litera de lege", dupa depunerea lor la instanta. Cam in aceeasi perioada, comisarul a trimis o adresa IPJ Braila, prin care mentiona tarifele percepute la serviciile oferite in cadrul vilei din Lacu Sarat (inchirierea salii de festivitati si a camerei de odihna). Numai ca totul s-a dat peste cap pe 12 iulie 2005, cind s-a descoperit ca, in respectivul proces-verbal, in locul lui Mocanu, semnase "altcineva". Colceag i-a solicitat ulterior lui Mocanu sa afirme ca "a fost de acord prin telefon sa semneze in locul sau", insa comisarul a preferat sa spuna adevarul. Comisarul sef Marian Fincu a colaborat cu organele de ancheta, declarind ca "in anul 2004 nu a avut loc nici o adunare generala a membrilor fundatiei", deci procesele-verbale incheiate de Colceag contin afirmatii neadevarate. Ancheta a fost ulterior preluata de Parchetul Curtii de Apel Galati.

Vom vorbi despre recidivistul Colceag?

Fostul "numarul doi" din IPJ a fost arestat si, ulterior, trimis in judecata pentru transmitere de informatii cu caracter secret (incalcarea Legii 51/1991 privind Siguranta Nationala), alaturi de fostul sef al Biroului AEST, comisarul Costica Gorgan. El a mai fost deferit Justitiei recent, intr-un al treilea dosar penal, pentru santaj la seful Inspectoratului de Politie al Judetului Braila, comisarul Catalin Chivu. Acuzarea precizeaza ca, in aprilie 2005, Colceag i-ar fi propus lui Chivu sa-l mentina in functia de adjunct, propunere refuzata de seful politiei. Relatia dintre cei doi ofiteri s-a deteriorat rapid si, la sfirsitul lunii, Antonel Colceag s-a pensionat, alaturi de alte "cadre vechi". Procurorii spun ca inculpatul ar fi incercat sa se razbune, discreditindu-l pe Chivu si punind la dispozitia presei acte compromitatoare. Pe linga toate acestea, din februarie a. c., Colceag mai este cercetat si pentru sustragere sau distrugere de inscrisuri, constind in aceea ca ar fi scos in mod ilegal din incinta IPJ Braila, mai multe documente. Acestea au fost gasite chiar in biroul comisarului sef de la Politia Comunitara, cu prilejul unei perchezitii efectuate in martie anul 2006, din ordinul anchetatorilor DIICOT - Serviciul Teritorial Galati.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro