Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Comertul ramine domeniul cu cei mai multi angajati la negru

In urma controalelor efectuate in cursul lunii trecute de catre inspectorii de munca au fost aplicate amenzi in valoare totala de peste 120.000 lei, din care majoritatea pentru sanctionarea abaterilor de la legislatia in domeniul relatiilor de munca. Potrivit raportului lunar de activitate, pe parcursul lunii septembrie au fost efectuate 281 controale dintre care 161 in domeniul relatiilor de munca (RM) si diferenta de 120 in sectorul securitatii si sanatatii in munca (SSM). Concret, in total, au fost aplicate amenzi in valoare de 122.000 lei din care 100.500 lei in domeniul RM si 21.500 lei in domeniul SSM. De remarcat este ca numai pentru sanctionarea cazurilor de munca fara forme legale amenzile s-au ridicat la 38.000 lei. Concret, au fost descoperite 17 societati care foloseau la munca 25 de persoane fara sa le intocmeasca documentatia aferenta angajarii. "Cele mai multe cazuri de munca la negru au fost inregistrate in domeniul comert (12 persoane) si panificatie (3 persoane). De asemenea, au mai fost depistate abateri de acelasi gen pentru societati din domeniul alimentatie publica si transporturi. Pentru fiecare dintre cele 25 de persoane depistate ca munceau fara forme legale de angajare a fost aplicata cite o amenda de 1.500 lei", ne-a declarat inspectorul sef al ITM Braila, Dumitru Vaduva. In plus, sursa citata a precizat ca in cursul lunii septembrie au fost derulate mai multe campanii de verificari in rindul angajatorilor, asa cum au fost actiunile care au vizat verificarea respectarii prevederilor legale referitoare la securitatea si sanatatea in munca precum si identificarea cazurilor de munca fara forme legale, in activitatea desfasurata in domeniul constructiilor sau fabricarii bauturilor. De asemenea, ITM Braila a derulat o actiune de control in parteneriat cu Garda Financiara in vederea identificarii contribuabililor care utilizeaza munca fara forme legale si a acelor salariati incadrati in munca, pentru care nu se respecta salariul minim corespunzator coeficientilor de ierarhizare prevazut de contractul colectiv de munca.
In ceea ce priveste domeniul sanatate si securitate in munca au fost controlate 120 unitati din sectoare de activitate cum ar fi constructii, industrie alimentara, agricultura, comert carburanti sau confectii textile. Printre deficientele frecvent constatate se numara neintocmirea planului de prevenire si protectie la nivel de unitate conform legislatiei in vigoare, semnalizarea necorespunzatoare privind securitatea si/sau sanatatea la locul de munca, ori neintocmirea instructiunilor proprii pentru locurile de munca periculoase.
La capitolul accidente de munca, ITM Braila a inregistrat 8 astfel de evenimente, toate soldate cu incapacitarea temporara in munca a victimelor, fara nici un accident mortal.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii