Mergi la conţinutul principal

Comerciantii - obligati sa adune anvelopele vechi

Comerciantii braileni care introduc pe piata anvelope noi sau uzate destinate reutilizarii sint obligati sa raporteze, pina in data de 15 martie, Agentiei pentru Protectia Mediului (APM) Braila si Comisiei Nationale pentru Reciclarea Materialelor din cadrul Ministerului Economiei cantitatile de anvelope introduse pe piata, uzate, colectate, resapate sau valorificate termoenergetic. Mai mult, conform noii legislatii de protectie a mediului, in anul 2006, ei trebuie sa recupereze de la automobilisti 70% din cantitatea introdusa pe piata in 2005.

Anul trecut au fost colectate 61,6 tone

Aquis-ul comunitar in domeniul gestionarii deseurilor a fost transpus in legislatia romaneasca in proportie de 90% pina in prezent, apreciaza oficialii Ministerului Mediului. Desi la nivel european nu exista inca o directiva care sa reglementeze gestionarea anvelopelor uzate, in Romania, pornindu-se de la experienta celorlalte tari europene, precum si de la faptul ca anvelopele uzate constituie o problema deosebita pentru mediu, in 2004 a fost adoptata HG nr. 170 privind gestionarea anvelopelor. Aceasta stabileste anumite obligatii si reguli, dar si obiective precise pentru toti producatorii si importatorii care introduc pe piata anvelope noi sau uzate destinate reutilizarii. Noua lege prevede ca acestia au obligatia de a colecta, anual, anvelope uzate in limita cantitatilor introduse pe piata in anul precedent, precum si reutilizarea, refolosirea ca atare, resaparea, reciclarea sau valorificarea termoenergetica a cantitatii de anvelope uzate colectate. Obiectivele sint insa etapizate, astfel incit pentru 2006, cantitatea de anvelope care trebuie colectata este de 70% din cantitatea introdusa pe piata in 2005. "Persoanele fizice si juridice care detin anvelope uzate au obligatia sa nu le abandoneze pe sol sau in apele de suprafata, sa nu le incinereze, ci sa le predea persoanelor juridice care comercializeaza anvelope noi sau uzate sau persoanelor autorizate pentru colectare si/sau valorificare. Persoanele juridice care comercializeaza anvelope sint obligate sa preia anvelope uzate de acelasi tip si in aceeasi cantitate cu cele comercializate, sa asigure capacitati de depozitare pentru anvelopele uzate preluate, sa predea anvelopele uzate preluate catre persoanele juridice autorizate pentru colectare/valorificare", a precizat Dumitru Baja, consilier relatii publice si comunicare in cadrul APM Braila.
In 2005, in judetul Braila, au fost colectate si valorificate 61,6 tone anvelope uzate. Valorificarea acestora s-a facut prin coincinerare in fabrici de ciment.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro