Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Comerciantii nu tin cont de informarea consumatorilor cu privire la produsele toxice

Un control efectuat de inspectorii Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorilor Braila, pe latura comercializarii alcoolului tehnic si a altor produse chimice de curatat, a relevat faptul ca nici in acest domeniu nu se respecta reglementarile legale. Au fost verificati zece comercianti si la toti acestia au fost constatate nereguli privind informarea consumatorilor in legatura cu conditiile de pastrare si de folosire ale acestui tip de produse, astfel incit sa nu le fie pusa in pericol sanatatea. Pe linga informatiile de pe eticheta, pe ambalajul produselor periculoase trebuie sa fie un semn tactil, in relief, pentru ca si persoanele cu dizabilitati de vedere sa isi dea seama cu ce au de-a face. In plus, fiecare comerciant are obligatia sa solicite de la producator o fisa tehnica de securitate, pe care se gaseste un plus de informatii privind modul de manipulare si depozitare a produselor, inainte de comercializare. Din pacate, nici unul dintre cei zece agenti economici verificati nu s-a deovedit interesat de o astfel de fisa.
Un lucru bun este faptul ca, in afara de aspectele legate de proasta informare a cumparatorilor, nu s-au depistat alte deficiente, cum ar fi falsificarea produselor ori depasirea termenului de valabilitate.
In urma controlului, au fost oprite temporar de la comercializare produse in valoare de 6,3 milioane de lei vechi si s-au confiscat produse de 16,1 milioane de lei, care nu aveau pe ambalaj insemnul tactil de pericol. Cinci dintre comerciantii verificati au fost amendati, valoarea totala a sanctiunilor ridicindu-se la 11 milioane de lei vechi. Restul au fost doar avertizati, in concordanta cu o noua politica promovata de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, potrivit careia agentii economici sint mai intii consiliati si invatati ce reguli trebuie sa respecte si abia apoi, daca nu se conformeaza, sint sanctionati. "S-a constatat ca e mai eficient sa consiliezi un agent economic, pentru ca astfel protejezi sute de consumatori, care cumpara marfa de la acesta", ne-a explicat Elena Marinescu, consilier superior in cadrul OJPC Braila.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii