Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Comerciantii ar putea fi obligati sa verifice buletinul clientilor

Cardul ar putea deveni un instrument de plata nefolositor in lipsa unui act de identitate. Persoanele care platesc cu cardul cumparaturile efectuate in magazine vor fi obligate sa se legitimeze cu un act de identitate si sa fie atente cind semneaza chitanta, deoarece semnatura va fi comparata cu cea de pe card, prevede un proiect de regulament al Bancii Nationale a Romaniei.
Conform acestui proiect, aflat in dezbatere publica si publicat pe saitul institutiei, comerciantul are obligatia ca, in momentul prezentarii unui instrument de plata electronica pentru efectuarea unei tranzactii, sa verifice identitatea utilizatorului, prin verificarea actului de identitate si compararea semnaturii de pe chitanta cu cea existenta pe card.
Comerciantii au, de asemenea, obligatia sa afiseze la loc vizibil marcile instrumentelor de plata electronica acceptate la plata, potrivit proiectului de regulament privind emiterea si utilizarea instrumentelor de plata electronica.
In cazul in care pentru efectuarea unei tranzactii este obligatorie introducerea de catre utilizator a codului PIN, comerciantul are obligatia sa ia toate masurile pentru asigurarea confidentialitatii acestei operatiuni.
Pe de alta parte, detinatorul cardului trebuie sa instiinteze emitentul imediat ce constata pierderea, furtul, distrugerea sau blocarea instrumentului de plata electronica, inregistrarea in contul personal a unor tranzactii neautorizate de utilizator sau orice eroare sau neregula aparuta in urma gestionarii contului de catre emitent.
De asemenea, BNR atentioneaza ca detinatorul de card sa nu inregistreze codul personal de identificare sau parola intr-o forma ce poate fi usor recunoscuta, pe instrumentul de plata electronica sau pe alt obiect pe care il pastreaza impreuna cu instrumentul de plata electronica.
Categorie articol: 

Comentarii