Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare, câteva opinii de la Brăila

Subiectul comasării alegerilor locale cu cele parlamentare, lansat la apă de PDL şi care a suscitat diverse tensiuni "conspirative" în rândul Opoziţiei, rămâne deocamdată suspendat, cel puţin până săptămâna viitoare.

Luni seara, premierul Emil Boc a declarat pentru postul public de televiziune că ideea comasării celor două alegeri va fi analizată în propriile structuri de conducere ale partidelor din arcul guvernamental, urmând ca tema să fie din nou discutată în Coaliţie săptămâna viitoare, mai precis marţi, 13 septembrie. "În şedinţa Coaliţiei s-a stabilit că, până săptămâna viitoare, partidele membre ale Coaliţiei să se consulte şi să ia o decizie în forul de conducere. Marţea viitoare, când va fi următoarea şedinţă a coaliţiei, chiar dacă este data de 13, vom şti în principiu dacă există un acord la nivelul Coaliţiei", a precizat Boc pentru TVR 1, adăugând că, sub raport economic, această comasare ar evita înregistrarea de pierderi, ca urmare a unor dezbateri sterile şi că modificarea Legii electorale ar aduce mai mulţi cetăţeni la vot.

Precizăm că, până în acest moment, după cum declară în presa centrală surse din interiorul Coaliţiei, dezbaterile privind comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare se află la următorul stadiu: deşi partidele din arcul guvernamental au căzut de acord asupra acestei idei, rămâne însă în discuţie sistemul de vot care va fi adoptat pentru legislative.

O "altă şmecherie"

Problema comasării celor două alegeri şi-a făcut loc şi pe masa câtorva politicieni brăileni. Recent, în cadrul unei conferinţe de presă, deputatul PNL Diana Tuşa, care şi-a obţinut mandatul de parlamentar în ciuda faptului că a fost clasată pe locul 3, s-a pronunţat cu privire la modificarea Legii electorale. Liberala e de părere că ideea lansată de PDL nu reprezintă altceva decât o "altă şmecherie", prin care democrat-liberalii caută să ascundă sub preş măsurile de austeritate luate de Guvernul Boc, prin mutarea accentului pe teme locale. "Din punct de vedere al comasării alegerilor locale cu cele parlamentare, problema este că vor fi două teme reduse la una singură. Adică, toate temele privind tăierea cu 25% a salariilor bugetare, introducerea cotei de 24%, toate măsurile pe care le-a luat acest guvern vor fi date uitării şi se va discuta doar despre asfaltarea străzii nu ştiu care... Deci, vor fi discutate doar teme locale, iar aici cei de la PDL probabil că vor ieşi, în unele zone, în avantaj, pentru că au avut mai mulţi bani de la Guvern şi vor putea face pe ultima sută de metri tot felul de investiţii, astfel încât să momească electoratul (...) Prin această comasare se încearcă o altă şmecherie, prin care să iasă ei cât mai bine", a comentat Tuşa.

Punerea la respect a candidaţilor de pe poziţia a III-a

Tot în cadrul unei conferinţe de presă, subiectul comasării celor două alegeri a fost abordat şi de deputatul PDL de Brăila Viorel Balcan. Democrat-liberalul consideră că unul dintre principalele atuuri ale acestei modificări legislative l-ar reprezenta dispariţia posibilităţii accederii la funcţii parlamentare a candidaţilor plasaţi, de pildă, pe poziţia a III-a. "Acest lucru este posibil, în Coaliţie s-a discutat şi se pare că s-a ajuns la un punct de vedere comun. Urmează ca şi partidele aflate în Opoziţie să dezbată această problemă şi să vină alături de această gândire a PDL. Ani de zile, PSD-ul a spus că doreşte reducerea Parlamentului, că doreşte un Parlament cât mai subţire, dar iată că acum este cel care se opune şi nu doreşte nici reducerea numărului de parlamentari, nici parlament unicameral şi nici alegerea parlamentarilor dintr-un singur tur. Cu această ocazie, ar dispărea şi acea formulă magică prin care candidaţi de pe poziţia a treia au ajuns în Parlamentul României", a explicat Viorel Balcan.

Pentru a arăta viziunea PSD-ului local privind această temă, vom reedita opinia primarului Aurel Simionescu, prim-vicepreşedintele social-democraţilor brăileni, care nu agreează ideea comasării alegerilor locale cu cele parlamentare. Motivul? Deşi din punct de vedere economic costurile scrutinului ar scădea, comasarea celor două alegeri n-ar face altceva decât să producă bulversare în rândul electoratului, susţine Simionescu: "Dacă discutăm economic, din punct de vedere al finanţării, sigur că va fi o cheltuială în minus. Dar alegătorul va fi bulversat. De exemplu, eu mă voi duce la cetăţean şi-i voi spune: «Eu sunt Simionescu, alegeţi-mă pe mine!». Lângă mine trebuie să vină preşedintele CJ şi să spună: «Eu vreau să fiu preşedintele Consiliului Judeţean, alegeţi-mă pe mine!» (...) Deci, vor fi prea multe mesaje."

După cum s-a conturat până acum subiectul, varianta comasării este amânarea până în toamna anului 2012 a alegerilor locale. Chiar dacă nu s-a stabilit o dată oficială pentru organizarea alegerilor, conform unor surse din interiorul partidului, citate de Mediafax, PDL vrea ca alegerile parlamentare şi cele locale să aibă loc simultan în data de 18 noiembrie 2012, propunere care va fi discutată în Coaliţie împreună cu trecerea la uninominalul pur pentru legislative.
Categorie articol: 

Comentarii