Mergi la conţinutul principal

Coma albă

* în judeţ, zeci de drumuri au fost blocate * până ieri seară, situaţia din judeţ se mai normalizase * prognozele meteorologice indică, însă, din nou, zăpezi puternice şi sunt toate şansele ca blocajele să reapară

După trei zile de iarnă veritabilă, Brăila aproape că a intrat în comă. În judeţ au fost zeci de drumuri blocate şi sute de persoane au aşteptat în maşini apariţia utilajelor de dezăpezire. În municipiu, brăilenii au fost profund nemulţumiţi de felul cum au acţionat autorităţile.
În condiţiile în care ediţia pe hârtie a cotidianului nostru nu a putut fi adusă, miercuri şi joi, de la tipografia din Iaşi, din cauza drumurilor blocate, reamintim pe scurt, pentru cei care nu au urmărit ediţia electronică a ziarului nostru - www.obiectivbr.ro - calvarul îndurat de şoferi, de marţi, de când a început urgia albă.

 

18aiarna2 Nu se poate spune că nu s-a acţionat pentru deszăpezire, în municipiu, însă eficienţa a lăsat mult de dorit În municipiu, marţi dimineaţă, cele mai multe străzi erau adevărate patinoare, în ciuda faptului că, potrivit Direcţiei de Administrare şi Gospodărire Locală, se intervenise cu antiderapant încă de la 4.30 dimineaţă, la scurt timp de la debutul ninsorii. Realitatea din teren le-a dat, însă, foarte multe emoţii şoferilor brăileni, ale căror maşini derapau pe zăpada bătătorită. Abia după ora 11.00, utilajele care împrăştiau nisip şi sare reuşiseră să acopere principalele artere de circulaţie, iar zăpada începuse să se fărâmiţeze sub roţile maşinilor. Chiar şi aşa, pe parcursul zilei de marţi poliţiştii au consemnat nouă accidente de circulaţie şi numeroase derapaje ce au dus la o îngreunare suplimentară a traficului.
Marţi seară, pe fondul intensificării ninsorii, au apărut şi primele blocaje pe drumurile din judeţ. DN 22 Brăila-Râmnicu Sărat a fost închis din cauza dopurilor de zăpadă, iar pe toate celelalte şosele s-a circulat cu foarte mare dificultate.
Pe parcursul zilei de miercuri, a fost închis mai multe ore şi DN 2B Brăila-Buzău. De asemenea, 11 drumuri judeţene au fost blocate din cauza viscolului. În municipiu, cine s-a aventurat, miercuri, cu maşina pe străzi a reuşit cu mare greutate să scape de înzăpezire. Unii şoferi mai ghinionişti au rămas blocaţi prin intersecţii, acolo unde vântul aducea zăpadă în cantităţi mai mari. Liniile de tramvai s-au dovedit adevărate capcane pentru maşini. Făgaşele formate de-a lungul acestora provocau continuu derapaje. În jurul orei 10.30, un tir a derapat pe B-dul Dorobanţilor, strangulând şi mai tare circulaţia, iar un autocar s-a pus de-a curmezişul pe o stradă din Vidin, tot după ce a derapat din cauza făgaşelor de pe linia de tramvai.

 

 

18aiarna3 La Galaţi, străzile principale au fost degajate de zăpadă. Autorităţile brăilene au de luat lecţii de la vecinii noştri! "Iar se poate la Galaţi şi la noi nu!"

 

Ieri, situaţia a continuat să fie dramatică în municipiu, în ciuda faptului că utilajele de deszăpezire au acţionat pe străzile principale pe tot parcursul nopţii de miercuri spre joi. Numai că utilajele cu lamă au împins zăpada de-a lungul arterelor importante, fără a elibera intersecţiile cu străzile secundare. Aşa se face că în intersecţiile respective s-au adunat straturi generoase de zăpadă afânată, din care maşinile reuşesc cu greu să iasă, dacă nu au tracţiune integrală sau măcar lanţuri pe roţi. Şos. Râmnicu Sărat, colţ cu Str. Transilvania, Str. 1 Decembrie 1918, colţ cu Str. Ştefan cel Mare sau Str. Unirii erau doar câteva locuri periculoase pentru maşini. La intersecţia Unirii cu 1 Decembrie 1918, de exemplu, şoferul unui autoturism a avut nevoie de ajutorul mai multor trecători, pe care i-a rugat să-i împingă maşina pentru a reuşi să o scoată din stratul gros de omăt.
Mari probleme erau şi în cartiere, unde, pe foarte multe străzi, nu intrase niciun utilaj de deszăpezire.
Numeroase telefoane primite la redacţie, precum şi mesaje postate de cititori pe site-ul ziarului, reclamau faptul că autorităţile nu au făcut nimic pentru deszăpezirea străzilor municipiului. "Nu am văzut nici un utilaj pe străzi, este inacceptabil aşa ceva", ne-a spus un cititor. Alţii dădeau exemplul şoselei de pe digul Brăila-Galaţi, unde au acţionat utilajele celor de la Drumuri Naţionale. "Şoseaua aceea e foarte bine curăţată, până la intrarea în muncipiu. De la «Apan» încoace nici nu se cunoaşte că s-a intervenit pentru deszăpezire. Nu înţeleg cum s-a acţionat în Brăila! La Galaţi, pe carosabilul străzilor principale, nici nu se vede că a nins. La Brăila e dezastru peste tot!", ne-a spus un alt cititor.
Primarul Aurel Simionescu ne-a informat că s-a intervenit cu cinci autogredere, patru autobasculante cu lamă şi două tractoare autopurtate şi două tractoare cu lamă şi împrăştietor de antiderapant. "Au fost foarte mari probleme din cauza ninsorii abundente şi a viscolului, care aşeza imediat zăpada, în urma lamelor. În această noapte (de joi spre vineri n.n.) intenţionăm să începem să cărăm zăpada de pe străzi cu basculantele, ca soluţie pentru degajarea carosabilului. Din păcate, prognozele indică faptul că va ninge, din nou, masiv", ne-a spus Simionescu. În ceea ce priveşte diferenţa dintre carosabilul de pe digul Brăila-Galaţi, primarul spune că e firesc să se întâmple aşa, din moment ce vântul a suflat zăpada de pe coama digului, eliberând astfel şoseaua, în timp ce, pe străzile municipiului, unde este adăpost, a troienit-o.
Ieri, drumurile naţionale din judeţ, înspre Buzău, Râmnicu Sărat, Galaţi, Focşani şi Slobozia erau circulabile, dar în condiţii de iarnă, după cum ne-a informat Jenel Şogor, ofiţerul de relaţii publice al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Brăila. Acesta a precizat, la orele amiezei, că dincolo de limita de judeţ încă se înregistrau blocaje pe aceste drumuri, motiv pentru care şoferii brăileni erau îndemnaţi la prudenţă, dacă plănuiau să circule prin judeţele vecine. Cât priveşte drumurile judeţene, la orele amiezei, mai erau blocate cinci: DJ 203A Galbenu-Vişani, DJ 203T Vişani-Jirlău, DJ 203 Galbenu-Jirlău, DJ 221 Şuţeşti-Ianca şi DJ 212 Tichileşti-Gropeni. Utilajele de deszăpezire lucrau pentru deblocarea acestora, însă e posibil ca, peste noapte, din cauza ninsorilor abundente prognozate de meteorologi, problemele să fi apărut atât pe aceste şosele cât şi pe altele de pe raza judeţului Brăila.

18ambulSalvări înzăpezite şi gravide blocate

Serviciul de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Brăila a primit în ultimele două zile numeroase solicitări, mai ales din partea gravidelor. Din cauza condiţiilor nefavorabile în care s-a circulat, deşi ambulanţele sunt echipate pentru iarnă, au fost şi cazuri în care au rămas înzăpezite, iar acolo unde drumurile au fost blocate echipajele nu au putut răspunde chemărilor. Aşa s-a întâmplat miercuri la Batogu, unde o gravidă a născut acasă, ajutată de soţul ei, după indicaţiile primite prin telefon de la medici, deoarece salvarea nu a putut ajunge la locul solicitării, din cauza drumului blocat. Alte trei gravide au solicitat miercuri ambulanţa la Şuţu.

O altă ambulanţă a fost blocată la Brotăcelu, după ce a încercat să preia o gravidă transportată de la Vişani cu o tanchetă. De asemenea, o ambulanţă a rămas înzăpezită la Silitraru, tot cu o gravidă, dar în cele din urmă a reuşit să ajungă la spital. Alte situaţii în care echipajele de pe ambulanţă au răspuns solicitărilor, în ciuda condiţiilor neprielnice, au fost la Spiru Haret, la o pacientă cu ulcer varicos precum şi la Însurăţei, la un pacient cu fractură de mână, ambii fiind transportaţi la spital.

În ultimele ore, SAJ Brăila a intervenit la solicitările din judeţ nu fără probleme, mai multe maşini rămânând înzăpezite. Ieri după-amiază, o salvare a rămas blocată pe drumul spre Găvani, după ce utilajul de deszăpezire care mergea înaintea ei, a rămas, la rândul său, în troiene, fiind chemat la faţa locului un alt utilaj. "Am fost ajutaţi de cei de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi ambulanţele au ajuns în cele din urmă la spital. La acest moment, nu mai avem nicio maşină rămasă înzăpezită. Putem spune că activitatea a intrat cumva în normal, atât cât este posibil în condiţii de iarnă", ne-a declarat dr. Tudorel Rizea, directorul medical a SAJ Brăila.

18cazutZeci de brăileni au căzut pe gheaţă

Secţia de ortopedie a Spitalului de Urgenţă a fost luată cu asalt în aceste zile de cei care au alunecat pe gheaţă. Cei mai mulţi oameni care s-au prezentat la medic aveau luxaţii sau fracturi. Şi la Unitatea de Primire a Urgenţelor (UPU) de la spital au ajuns pacienţi cu traumatisme osteorticulare provocate de căderile pe gheaţă sau pe zapadă. Echipajele de pe ambulanţe au fost solicitate de zeci de brăileni care au căzut pe gheaţă. "Am avut solicitări mai multe în această perioadă şi am transportat la spital numeroşi pacienţi cu probleme de natură ortopedică. De altfel, Secţia de Ortopedie lucrează la foc continuu în această perioadă", ne-a spus dr. Tudorel Rizea.

Astăzi
Se deschide Orăşelul de Iarnă al Copiilor
* invitatul principal al evenimentului va fi chiar Moş Crăciun, care va împărţi cadouri copiilor care vor veni să îl vadă

În special copiii, dar nu numai, vor avea parte astăzi de un eveniment aşteptat cu nerăbdare pe tot parcursul anului. Cu începere de la ora 16.15, cei mici sunt aşteptaţi pe platoul din faţa Primăriei pentru a se întâlni cu Crăiasa Zăpezii, Moş Crăciun şi Anul Nou, pentru ca apoi să însoţească săniile acestora în Parcul Monument, unde primarul Aurel Simionescu va declara oficial deschis Orăşelul de Iarnă al Copiilor şi va da startul iluminatului de Sărbători în municipiu.

După un program artistic susţinut de grupul "Steluţe Dunărene", Moş Crăciun va împărţi cadouri tuturor copilaşilor care vor veni să îl întâmpine la deschiderea Orăşelului.

"Anul acesta, Moş Crăciun chiar va avea barbă albă, spre deosebire de anii trecuţi. Şi tot spre deosebire de anii trecuţi, anul acesta va veni cu sania, aşa cum trebuie, nu cu ploaie cu găleata, cum a fost chiar anul trecut. Sper ca acei care vor veni la deschiderea Orăşelului Copiilor să vină cu săniuţele, să se bucure aşa cum trebuie de această iarnă, care are şi părţile ei bune", a declarat primarul Aurel Simionescu.

Activitatea din pieţe se derulează normal

Brăilenii care au ieşit ieri din casă şi au înotat prin nămeţi, au avut satisfacţia ca măcar la piaţă să se poată duce fără probleme. Aşa cum ne-a declarat directorul DAPT Brăila, Simona Drăghincescu, direcţia pe care o conduce a încheiat un contract cu o firmă privată, în vederea deszăpezirii, iar de miercuri continuu s-a lucrat la curăţarea pieţelor din municipiu. "Astăzi (joi - n.r.) am încărcat zăpada scoasă de prin pieţe în remorci şi am depozitat-o în altă parte, unde nu încurcă cu nimic. Am vrut să ne mişcăm cât mai repede pentru ca oamenii să poată veni la piaţă, mai ales că este o perioadă din an atât de specială. Noi sperăm ca până mâine (azi - n.r.) să degrevăm complet pieţele de zăpadă şi activitatea să se desfăşoare normal", a precizat Simona Drăghincescu. De altfel, directorul DAPT a putut fi văzut miercuri alături de angajaţii de la Pieţe dând zăpada cu lopata, cot la cot cu salariaţii.

18galbenBrăila, din nou sub ameninţarea codului galben

* codul se referă la ninsoare şi viscol, în 14 judeţe, inclusiv Brăila, şi capitala * Administraţia Naţională de Meteorologie a extins avertizarea până vineri, la ora 23.00

Meteorologii au emis o nouă atenţionare de ninsori şi intensificări ale vântului pentru vineri, între orele 04.00 şi 23.00, care ar urma să afecteze judeţele din estul şi sudul ţării, inclusiv municipiul Bucureşti, a anunţat, ieri, Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM). În intervalul menţionat meteorologii spun că va ninge şi se va depune strat nou de zăpadă, îndeosebi în zonele din sudul şi în estul ţării. Judeţele afectate de codul galben sunt Vaslui, Vrancea, Galaţi, Dâmboviţa, Prahova, Giurgiu, Ilfov, Buzău, Brăila, Ialomiţa, Teleorman, Călăraşi, Constanţa şi Tulcea, precum şi municipiul Bucureşti.

În Dobrogea, Muntenia şi sudul Moldovei cantităţile de precipitaţii vor depăşi local 10-15 l/mp, iar vântul va prezenta intensificări, viscolind şi troienind zăpada.

Meteorologii mai avertizează că vântul va fi mai intens în judeţele Constanţa, Tulcea, Călăraşi, Ialomiţa, Brăila, Buzău şi Galaţi.

18polfro Tânăra adusă cu şalupa a fost dusă la Maternitate, pentru a i se acorda îngrijiri medicale de urgenţă

Şalupa-barză a Poliţiei de Frontieră

 

* o lăuză care a născut în satul înzăpezit Titcov, din Insula Mare a Brăilei, a fost adusă în municipiu cu o navă de patrulare a Poliţiei de Frontieră * tânăra, în vârstă de 17 ani, a fost asistată la naştere de o femeie din sat, ghidată prin telefon de medicul care însoţea echipajul navei

Misiune încununată de succes a Poliţiei de Frontieră: ieri, la ora 14.00, după şapte ore de marş pe Dunăre, nava fluvială de patrulare plecată în cursul nopţii la Titcov, în Insula Mare, a adus-o în municipiu pe lăuza care a născut o fetiţă. Mama, Nicoleta Ciubotaru, în vârstă de 17 ani, avea nevoie urgentă de îngrijire medicală, deoarece în cursul naşterii nu eliminase placenta. Copilul a venit pe lume în jurul orei 6.00, în timp ce echipajul Poliţiei de Frontieră, însoţit de două cadre medicale se afla pe drum, după ce Prefectura Brăila îi solicitase intervenţia. Tânăra mamă a fost asistată la naştere de o femeie din sat, care a urmat indicaţiile date prin telefon de medicul Alina Damaschin, aflată pe şalupa salvatorilor. Patru ore, atât le-a trebuit celor de la Poliţa de Frontieră pentru a parcurge, în amonte, distanţa de 51 de kilometri până la Titcov. Din cauza ceţii, echipajul navei a avut dificultăţi în localizarea zonei de acostare. "Nu vedeam exact unde se află satul şi a trebuit să dăm semnale cu sirena, pentru a le da de ştire că am ajuns, celor care ne aşteptau pe mal. Aceştia ne-au semnalizat, la rândul lor poziţia în care se aflau", a povestit comandantul navei, agentul Marius Mogoş. Patru dintre cei opt membri ai echipajului s-au deplasat la domiciliul pacientei, împreună cu cadrele medicale, pentru a o transporta până la navă. Tânăra a primit pe şalupă primele îngrijiri. Drumul înapoi, până la Brăila, a durat doar trei ore, deoarece s-a mers în aval. Odată ajunsă nava la pontoanele Poliţiei de Frontieră, tânăra mamă a fost urcată într-o Ambulanţă şi dusă la Maternitate.

"Pacienta, o tânără în vârstă de 17 ani, a născut o fetiţă şi este în stare stabilă. Ea a fost transportată cu o ambulanţă la Spitalul de Obstetrică-Ginecologie, unde urmează să i se facă manevra de decolare a placentei, care nu a putut fi eliminată", a precizat dr. Tudorel Rizea, directorul medical al Serviciului de Ambulanţă Judeţean. Starea de sănătate a copilului este bună.  Satul Titcov a rămas de trei zile fără curent electric şi este inaccesibil pe căile rutiere, din cauza viscolului.

18puscasOmul de afaceri Gheorghe Puşcaşu a deszăpezit pe banii lui strada Mihail Sebastian şi parcarea Poliţiei

În vreme ce brăilenii nemulţumiţi de modul în care se lucra ieri la deszăpezirea oraşului nu conteneau să aducă "laude" la adresa Primăriei, CJ-ului şi Prefecturii, alţii s-au gândit să ia taurul de coarne şi să rezolve situaţia. Astfel, omul de afaceri Gheorghe Puşcaşu a cerut voie de la Primărie să facă singur curăţenie pe str. Mihail Sebastian şi în parcarea folosită de Poliţie, hotărând să nu mai aştepte autograderele de la municipalitate. "I-am cerut voie primarului să fac singur în zona asta curăţenie, am adus două autoutilitare de la mine de la firmă, am chemat şase oameni şi ne-am pus pe treabă. Totul pe banii mei. Am curăţat şi parcarea pe care o foloseşte Poliţia, că am zis să nu îi las şi pe ei să aştepte până vine vreun utilaj de la Primărie, că nici nu mai ieşeau de acolo şi nici alţii nu puteau folosi parcarea. Mă bucur că acum zona curăţată de mine arată aşa cum ar trebui să arate toate străzile din Brăila, cel puţin cele centrale şi circulate", a comentat omul de afaceri.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro