Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Colegiul Național Gh.M.Murgoci-100 de ani de excelență în educație

Anul 2019 este un an aniversar pentru Colegiul Național Gh.M.Murgoci. Împlinește un secol de existență, care a fost un secol al excelenței spiritului.

O incursiune în timp confirmă rolul foarte important pe care l-a avut această instituție de învățământul la nivel județean și național.

Înființată acum un secol, într-un context istoric ce a adus românilor desăvârșirea unității naționale prin formarea României Mari și a deschis o nouă etapă de progres și democratizare în societatea românească, Școala Secundară de Fete, gradul II, Brăila a fost prima etapă din evoluția Colegiului Național „Gheorghe Munteanu Murgoci”, Brăila.

În septembrie 1919 Ministerul Instrucțiunii și Cultelor înființa Școala Secundară de Fete, grad II, Brăila, care și-a desfășurat activitatea în primii 3 ani de existență într-un local închiriat, situat pe Bulevardul Cuza, iar din 15 octombrie 1922 a avut propriul sediu (achiziționat de la Primăria Brăila), menținut până astăzi, pe Bulevardul Independenței. Prima serie de absolvente a Școlii de Fete a fost promoția 1922-1923, iar în anul 1925 18 eleve obțineau diploma examenului de Bacalaureat.

Evoluția școlii a fost una continuă și spectaculoasă până la sfârșitul celui De-al Doilea Război Mondial. Dacă în primul an școlar, 1919-1920, Școala Secundară de Fete avea doar 3 clase și 133 de eleve, în anul 1944, Liceul Teoretic de Fete avea 16 clase care reuneau 640 de eleve

Între 1948-1989 Colegiul cunoaște schimbări repetate în titulatură, plan de școlarizare, structură organizatorică, fiind numită: Liceul Teoretic de Fete Nr.1 (1948-1949), Liceul de Fete tip XI, Brăila, Școala Medie de Fete Nr.1 (1953-1954), Școala Medie Nr.1, Brăila, Școala Medie Nr.1 (1956), Brăila – din 1956 școala devine mixtă -, Liceul Nr.1 Brăila (1965), Liceul de Cultură Generală Nr.1 Brăila (1968), Liceul de Cultură Generală „Gheorghe Munteanu Murgoci” Brăila (1971) Liceul de matematică-fizică „Gheorghe Munteanu Murgoci” Brăila (1977), Liceul Industrial Nr. 4, Brăila (1982), în ultima perioadă sub autoritatea Ministerului Energiei Electrice. În perioada 1955-1956 a fost introdusă și o secție serală.

După prăbușirea totalitarismului în decembrie 1989, s-a produs un act reparatoriu, Ministerul Învățământului și Știnței a dispus ca școala să-și recapete organizarea anterioară și identitatea, redevenind Liceul Teoretic „Gheorghe Munteanu Murgoci”, Brăila.

Din anul 2000 liceul a devenit Colegiul Național „Gheorghe Munteanu Murgoci”, Brăila, iar în anul Centenarului a dobândit titlul de „Școală Europeană”.

O istorie interesantă care a adunat elevi și profesori mereu hotărâți să arate lumii întreg- pentru că absolvenții Colegiului Național ,,Gh.M.Murgoci”sunt peste tot în lume-că educația de calitate, făcută cu responsabilitate și devotament este garanția progresului.

Activitățile de sărbătorire a celor 100 de ani se vor desfășura în săptămâna 14-18 octombrie, 2019, fiind puse sub următorul semn: UN SECOL AL IMPLINIRII PRIN EDUCAȚIE. Proiectul pentru desfășurarea acestor evenimente a fost finanțat de Consiliul Județean Brăila.

,,Se vor întâlni timp de o săptămână de toamnă frumoasă, cu bucurie și recunoștință profesori, absolvenți, elevi, oameni de școală pentru care a fi în Colegiul Național Gh. M. Murgoci înseamnă să trăiești total experiența formării la dimensiunile performanței și respectului.

(Doamna Directoare-Prof. Mihaela Florina Giurcă)

 

 

 
Categorie articol: 

Comentarii