Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Colectare selectivă pe preferinţe

• unii operatori de salubritate lasă în urmă PET-urile colorate pe care populaţia încearcă să le predea • din câte se pare, acestea sunt evitate de fabricile de reciclare, pentru că sunt mai greu de prelucrat • autorităţile de mediu atrag însă atenţia că preluarea de la populaţie a tuturor categoriilor de deşeuri reciclabile este obligatorie

 

La Brăila, colectarea selectivă a materialelor reciclabile se cam împiedică în detalii. Cel puţin aşa reiese din atitudinea unora dintre operatorii de salubritate, care adună ambalajele de plastic, aşa-numitele PET-uri, doar în funcţie de interes. Mai exact, sunt colectate doar PET-urile transparente, în timp ce cele cu tentă de maro sau verde sunt lăsate, pur şi simplu, în urmă. Un brăilean domiciliat pe o stradă din cartierul Chercea, deci pe sectorului firmei de salubritate RER, a încercat, ieri, să predea separat PET-urile de restul deşeurilor menajere. Astfel, a scos în faţa porţii o sacoşă în care se aflau mai multe sticle de plastic transparente, printre care se afla şi una maro. Aşa cum se întâmplă de obicei, înainte să ajungă în zonă autospeciala firmei RER, pe stradă a trecut un căruţaş care adună PET-uri pentru a le valorifica. Acesta ar fi vrut să ia sacoşa cu sticle de plastic, dar cu o condiţie: “Pe asta maro n-o vreau, că n-am cum s-o vând!”. Pentru că proprietarul a insistat să le ia pe toate, căruţaşul şi-a văzut de drum bombănind. Sacoşa cu PET-uri a rămas, aşadar, cuminte, lângă sacii cu deşeuri menajere, aşteptând să sosească angajaţii de la RER, să o preia cu totul, aşa cum ar fi fost normal. Asta cu atât mai mult cu cât firma respectivă se lăuda recent că a pus la punct un sistem de selectare a deşeurilor din plastic sau hârtie, pe care le valorifică mai departe, către o fabrică de reciclare. Surpriză, însă: angajaţii RER au lăsat, pur şi simplu, în urmă PET-ul de culoare maro, abandonând-ul în poarta celui care încercase să îl predea pentru reciclare.

Din câte se pare, recipientele de plastic colorate nu au căutare pentru că reciclarea lor este mai complicată decât a celor transparente. Din punctul de vedere al autorităţilor de mediu, însă, operatorii de salubritate au obligaţia de a colecta toate deşeurile din plastic, indiferent de culoarea acestora. “Obligaţia legală este de a colecta separat toate materialele care pot fi reciclate”, ne-a declarat Nicoleta Negru, şeful Compartimentului Calitatea Factorilor de Mediu din cadrul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Brăila. Firmele de salubritate care refuză, din diverse motive, să preia de la populaţie deşeurile reciclabile pot fi amendate de Garda de Mediu. Deocamdată, Garda de Mediu Brăila nu a aplicat o astfel de sancţiune, deoarece nu i s-au adus la cunoştinţă situaţii în care operatorii de salubritate să fi refuzat să preia PET-uri de o anumită culoare.

Reporterii noştri au încercat să obţină un punct de vedere din partea RER Brăila, însă conducerea acestei firme nu a putut fi contactată telefonic, ieri.
Categorie articol: 

Comentarii