Mergi la conţinutul principal

Colceag deconspiră fabricarea dosarelor

* printre acestea figurează prim-procurorul Fănel Mihalcea şi DIICOT Galaţi * "Fenomenul de fabricare a dosarelor este grav", spune cms. şef (r) Antonel Colceag, făcând referire atât la dosarul în care a fost proaspăt achitat, cât şi la celelalte dosare în care a fost judecat în ultimii ani * el consideră că în acest fel s-a încercat discreditarea sa, deoarece a afirmat că numirea lui Chivu în funcţia de inspector şef al IPJ Brăila a fost ilegală * Colceag spune că această ultimă victorie îl va ajuta să redeschidă procesul prin care a solicitat despăgubiri pentru perioada în care a fost arestat preventiv

După ce a ieşit nevinovat din procesele în care a fost judecat în ultimii ani, fostul adjunct al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Brăila şi-a analizat situaţia şi a ajuns la concluzia că toate aceste dosare i-au fost fabricate. Mai mult decât atât, comisarul şef (r) Antonel Colceag susţine că totul i se trage de la nişte afirmaţii făcute în 2005, ce aveau legătură cu numirea cms. şef Cătălin Chivu la conducerea Poliţiei brăilene. Colceag consideră că pentru acele declaraţii a "plătit" apoi cu acuzele de fals, şantaj sau atentarea la siguranţa naţională ce i-au fost aduse şi pe care s-a luptat ani la rând să le demonteze.

Aceste declaraţii reprezintă un drept la replică al comisarului Antonel Colceag, ca urmare a articolului publicat în ediţia din 28 aprilie a cotidianului "Obiectiv-Vocea Brăilei", cu titlul "Colceag, achitat!".

"Necazul este că acest fenomen de fabricare a dosarelor în Brăila este destul de grav, iar pentru cei care nu ştiu să se apere poate fi fatal. Despre cum a muncit Chivu Cătălin ca inspector şef şi despre motivele destituirii sale din funcţie, care ar fi «SECRET DE STAT», pot spune că sunt aşa cum au fost şi cele fabricate în dosarul meu. Aşa cum justiţia şi-a îndeplinit rolul de Instituţie independentă în cazurile în care m-am judecat, sper ca toţi cei care au participat la aceste «mizerii» îndreptate împotriva mea să răspundă pentru cercetarea abuzivă, arestarea ilegală, represiune nedreaptă prin falsuri şi abuzuri", spune Colceag, care este acum hotărât să redeschidă procesul prin care a cerut un milion de euro despăgubiri pentru suferinţele fizice şi prejudiciul de imagine cauzate după arestarea sa.

Deşi este convins că ştie de unde i se trag dosarele, fostul "Numărul 2" al Poliţiei brăilene îşi menţine şi acum afirmaţiile făcute în urmă cu şase ani, atunci când Chivu a câştigat concursul organizat pentru ocuparea funcţiei de inspector şef. Iniţial, de acest post era interesat şi Colceag, pe atunci prim adjunct al IPJ Brăila, care s-a retras după ce Inspectoratul General al Poliţiei Române a prelungit data de înscriere la concurs şi după ce în cursă a fost inclus şi Chivu. Ulterior, Colceag a intrat în concediu medical (Chivu rămânând astfel singurul candidat pentru şefia IPJ Brăila), s-a pensionat anticipat la cerere şi a plecat "scârbit de modul cum s-a organizat concursul de inspector şef". "La acea dată am afirmat, şi îmi menţin afirmaţia, că Chivu Cătălin nu îndeplinea condiţiile legale impuse de MAI să fie inspector şef. Acum afirm în premieră, să audă şi cei în drept, că, pe lângă condiţiile pe care nu le îndeplinea, ilegalitatea numirii ca inspector şef constă şi în aceea că acesta nu deţinea la acea dată, şi nici în următoarele opt luni de zile, autorizaţia de acces la informaţii clasificate, condiţie obligatorie pentru funcţia lui, întrucât, conform Legii 182/2002 privind protecţia informaţiilor clasificate, lipsa acestei autorizaţii determină de drept interdicţia de acces la informaţii secrete. Mai mult decât atât, în anul 2006 (când eu eram pensionat de un an de zile), Chivu Cătălin şi-a pierdut, nici el nu ştie unde, acele pretinse documente care erau «secrete» numai în mintea lui şi a procurorului de la DIICOT Galaţi. Pentru neglijenţa de care a dat dovadă, Chivu trebuia dat afară din poliţie, întrucât, conform Legii 182/2002, în calitate de conducător al instituţiei şi responsabil cu protecţia informaţiilor clasificate, el trebuia să-şi piardă irevocabil calitatea. Însă pentru a fi scăpat, au pus în mişcare maşinăria mafiei cu martori mincinoşi şi martori sub acoperire (cărora din silă momentan nu le dau nume) şi mi-au fabricat acel dosar de siguranţă naţională, în care, dacă ar fi fost corecte cercetările, poate aş fi avut calitatea de martor", a mai precizat Colceag.

Sursa citată explică faptul că, pentru abuzurile făcute în timpul cercetărilor în dosarul "documentelor secrete", a fost nevoit să solicite strămutarea acestuia la Curtea de Apel Suceava. Acolo i s-au acceptat toate probele refuzate la DIICOT Galaţi şi a dovedit că acele acte nu erau documente secrete, deoarece Chivu nu avea autorizaţie de acces la informaţii secrete şi, ca atare, nu putea emite astfel de documente. În vara anului trecut, magistraţii suceveni i-au dat câştig de cauză şi l-au achitat, decizie ce a rămas definitivă în luna martie a acestui an, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. "Obiectivul lui Chivu şi al acoliţilor lui a fost acela de a mă distruge pentru că am spus adevărul la numirea lui şi nu făceam parte din gaşca lui şi a lui Mihalcea, însă nenorocul a fost că nu şi-au găsit omul potrivit. Pe lângă acest dosar penal, Chivu Cătălin mi-a mai fabricat încă cinci dosare cu fapte penale închipuite de el şi de câţiva procurori, însă pe toate le-am câştigat prin achitare şi scoatere de sub urmărire penală. Dar îi atenţionez că nu m-am speriat şi, iată, Chivu Cătălin a fost schimbat din funcţia pe care a ocupat-o ilegal", a adăugat fostul adjunct al IPJ Brăila.

Reamintim că acuzele aduse comisarului şef (r) Antonel Colceag se refereau la încercarea de discreditare a şefului Poliţiei brăilene, prin oferirea de documente clasificate unui ziarist de la "Obiectiv", spre publicare. Actele purtau semnătura cms. şef Cătălin Chivu şi conţineau, printre altele, numele unor informatori. Învinuiţi în acelaşi dosar au fost şi şoferul lui Colceag, şi un alt şef din Poliţie, care au fost găsiţi, de asemenea, nevinovaţi.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro