Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Colceag cere 1 milion de euro

Un milion de euro. Acesta este pretul cerut de comisarul sef (r) Antonel Colceag, pentru cele 10 zile petrecute in arest, in vara anului 2006. Pentru ca a fost retinut preventiv sub acuzatia ca ar fi sustras mai multe documente cu caracter secret, fostul inspector-sef adjunct al Inspectoratului de Politie al Judetului Braila arata acum cu degetul spre judecatorii Curtii de Apel Galati, carora le solicita despagubiri substantiale.
Prin procesul initiat, recent, impotriva Statului Roman, prin Ministerul Finantelor, fostul "Nr. 2" al Politiei brailene cere acordarea unor daune morale in cuantum de peste 35 de miliarde de lei vechi, pentru suferintele fizice si prejudiciul de imagine cauzat dupa arestarea sa din perioada 31mai 2006 - 09 iunie 2006. Practic, pentru fiecare zi petrecuta in arest, comisarul sef (r) se considera indreptatit sa ceara in jur de 3,5 miliarde de lei vechi, suma pe care numai instanta va decide daca o va primi sau nu. Ironia face ca procesul sa ajunga la Curtea de Apel Galati, adica exact instanta pe care politistul o acuza ca l-ar fi retinut nelegal. Colceag, care indeplinea la acel moment functia de director adjunct al Politiei Comunitare Braila, a fost ridicat de catre ofiterii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) Galati, pe numele sau fiind emis ulterior un mandat de arestare preventiva pentru 29 de zile. El era acuzat de sustragere de documente cu caracter secret - un memoriu si trei copii ale unor rapoarte de recrutare de informatori - pe care i le-a oferit unui ziarist de la "Obiectiv", pentru publicare. Ulterior, Inalta Curte de Casatie si Justitie a dispus punerea politistului in libertate, pe motiv ca instanta galateana ar fi incalcat normele procedurale privind competenta materiala, pronuntind astfel o hotarire de arestare nelegala. "Conform Codului de Procedura Penala, am initiat un proces impotriva Statului Roman, prin Ministerul Finantelor, care se va indrepta impotriva celor care au gresit. Parchetul de pe linga Curtea de Apel Galati, unde lucra sotia lui Chivu (n.r. - seful Politiei brailene), a cerut arestarea intr-o cauza ce nu reprezenta decit o simpla contraventie, iar Curtea de Apel Galati, desi nu avea competenta, a dispus arestarea. Nu se poate ca niste borfasi sa faca ce au facut ei. Pentru zilele petrecute in arest am cerut un milion de euro, iar instanta va decide cit va crede de cuviinta. Daca decizia va fi negativa, voi ajunge la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, prin ApadorCH si Organizatia pentru Apararea Drepturilor Omului", a spus comisarul sef (r) Antonel Colceag.

Colceag a cerut stramutarea dosarului

Desi DIICOT Galati a renuntat la cererea de arestare preventiva a lui Antonel Colceag in momentul in care dosarul a ajuns pe masa judecatorilor de la Tribunalul Braila, politistul nu s-a impacat cu ideea ca a stat 10 zile dupa gratii si a chemat in judecata statul, initial la Tribunalul Braila, pentru a i se plati despagubiri in contul a ceea ce el numeste o arestare abuziva.
Antonel Colceag sustine ca s-a imbolnavit grav in arest, sotia sa a fost internata in spital dupa ce a aflat ca a fost retinut, iar mama sa a facut accident vascular. Judecatorii braileni au considerat ca nu se impune ca barbatul sa fie despagubit, intrucit arestarea sa nu a fost nelegala, ci nu s-ar fi respectat normele procedurale, decizie pe care fostul inspector sef adjunct al IPJ Braila a atacat-o cu recurs la Curtea de Apel Galati. "La primul termen de judecata, reclamantul a solicitat aminarea procesului, pentru a-si angaja aparator", a precizat, pentru cotidianul "Monitorul de Galati", purtatorul de cuvint al Curtii de Apel Galati, judecatoarea Gina Ignat. Intrucit tot Curtea de Apel Galati este instanta care a pronuntat decizia de arestare preventiva ce face obiectul procesului de acum, comisarul sef (r) a solicitat stramutarea dosarului la o alta instanta din tara, insa nu a primit inca un raspuns.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii