Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Cod portocaliu de inundaţie pe sectorul brăilean al Dunării

• avertismentul emis de hidrologi va fi valabil în perioada 15 - 17 iunie • administratorii digurilor dau asigurări că nu vor fi probleme

 

Hidrologii au emis cod portocaliu de inundaţii pe Dunăre, în sectorul aval Vadu Oii - Brăila, avertizarea fiind valabilă începând din 15 iunie, ora 6.00, până pe 17 iunie, la ora 16.00. În acest interval se aşteaptă creşteri de niveluri şi debite cu depăşirea cotelor de apărare, se precizează în avertismentul hidrologilor.

În fapt, la Brăila s-a depăşit deja, de câteva zile, cota de atenţie, care începe de la 560 centimetri înregistraţi la miră. Ieri, cota a fost de 599 cm, în creştere cu 11 centimetri faţă de ziua precedentă.

Deocamdată, nu sunt probleme la diguri, după cum dau asigurări angajaţii Sistemului de Gospodărire a Apelor Brăila. Se află în faza a treia de apărare, cu apa urcată la mai mult de un metru din înălţimea taluzului, sectoarele de dig Filipoiu, Lunguleţu, Gemenele, Bălaia şi Măicanu din Insula Mare a Brăilei. În faza a II de apărare, cu apa ajunsă la circa un metru din înălţimea taluzului, se menţin celelalte sectoare de dig din Insula Mare şi de pe terasa judeţului.

Nu au apărut alte situaţii periculoase, în afară de infiltraţiile care persistă pe braţul Măcin, la kilometru 75, şi de grifonul apărut, tot pe braţul Măcin, în zona kilometrului 77. După cum v-am mai informat, grifonul în cauză a fost neutralizat cu ajutorul unor saci umpluţi cu pământ şi al unui butoi de tablă cu balast poziţionat deasupra locului unde izvora apa.
Categorie articol: 

Comentarii