Mergi la conţinutul principal

CNAIR se aşteaptă la proces în instanţă pentru Podul peste Dunăre

• Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) este sigură că asocierea având drept lider “China Communications Construction Company LTD” va contesta la instanţă decizia CNSC • asta, după ce Consiliul s-a sesizat din oficiu cu privire la excepţia prematurităţii formulării contestaţiei şi a respins contestaţia CCCC LTD, fără a se mai intra cu judecata pe fondul problemelor reclamate de contestatari •instanţa la care poate fi atacată această decizie este Curtea de Apel Bucureşti, iar deocamdată pe rolul acestei instanţe nu apare vreun litigiu iniţiat de chinezi

 

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere este sigură că se va ajunge în instanţă pentru tranşarea litigiului cu asocierea având drept lider “China Communications Construction Company LTD”, după ce CNSC (Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor) le-a respins acestora din urmă contestaţia. În actul emis de CNSC se face precizarea că împotriva celor hotărâte în dispozitivul deciziei consiliului se poate formula plângere la instanţă în termen de 10 zile de la comunicare, însă până ieri, pe portalul instanţelor de judecată nu apărea nici un dosar iniţiat de CCCC LTD. “Potrivit procedurii, contestaţia la decizia CNSC în cazul investiţiei «Pod suspendat peste Dunăre Brăila - Tulcea» poate fi formulată doar la Curtea de Apel Bucureşti, iar deocamdată nu avem cunoştinţă să se fi făcut acest demers. Din experienţa de până acum a instituţiei noastre, ne aşteptăm, totuşi, să fie formulată plângere la instanţă”, ne-a comunicat Biroul de presă al CNAIR. 

Pe scurt, la finalul lunii trecute, CNSC a făcut publică decizia privind podul peste Dunăre Brăila - Tulcea, în dosarul contestaţiei iniţiate de către consorţiul format din giganţi chinezi ai construcţiilor, o firmă spaniolă şi compania românească “Euro Construct Trading 98”, deţinută de omul de afaceri Dan Beşciu. În conţinutul deciziei CNSC se precizează că “Admite excepţia prematurităţii formulării contestaţiei de către China Communications Construction Company LTD, invocată din oficiu. Respinge contestaţia formulată de către China Communications Construction Company LTD, în contradictoriu cu CNAIR S.A., ca prematur formulată”.

Procedural, CNSC decide că o contestaţie este prematur formulată atunci când contestatarii o depun fără a aştepta să le fie comunicat rezultatul procedurii, situaţie în care, după comunicarea oficială, ofertanţii nemulţumiţi de rezultat nu mai pot sesiza din nou CNSC pentru o judecată pe fond a cauzei. Aşa că singura cale de atac pentru nemulţumiţi rămâne Curtea de Apel Bucureşti, cu riscul ca instanţa, într-un final, să menţină decizia CNSC.

Grupul de firme având drept lider China Communications Construction Company LTD a contestat lipsa de transparenţă a CNAIR în cadrul procedurii şi a susţinut că oferta depusă ar fi trebuit să fie selectată drept câştigătoare. Ca idee, în cadrul licitaţiei pentru Podul peste Dunăre atribuirea contractului se face pe baza unui punctaj în care 40% reprezintă componenta “ofertă financiară” şi 60% - oferta tehnică, însemnând un cumul de indicatori referitori, printre altele, la experienţa inginerilor implicaţi în proiect, perioada de proiectare, ori garanţia oferită.

Reamintim că, în data de 20 octombrie, CNAIR a anunţat că adjudecatarul licitaţiei este asocierea Astaldi SpA (Italia) – IHI Infrastructure Systems Co. Ltd (Japonia) pentru suma de 1,995 miliarde lei, fără TVA. Cei doi asociaţi desemnaţi câştigători ai licitaţiei pentru Podul suspendat peste Dunăre au la activ mai multe proiecte, similare celui de la Brăila, în întreaga lume. Italienii de la “Astaldi”, de exemplu, au realizat al treilea pod peste strâmtoarea Bosfor, dar şi podul din zona Basarab din Bucureşti, în timp ce japonezii de la “IHI Infrastructure Systems” au contribuit la realizarea unor poduri suspendate în SUA, Kazhstan, Turcia şi Japonia.

Durata contractului pentru podul de la Brăila este de 4 ani, din care un an pentru proiectare şi restul de 3 pentru execuţie. Mai trebuie adăugat că perioada de garanţie a lucrărilor va fi de 10 ani.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro