Mergi la conţinutul principal

Cms. sef Colceag, incoltit si in dosarul "Ancheta"

Astazi, la Inalta Curte de Casatie si Justitie, se dezbate recursul inaintat de cms.sef (r) Antonel Colceag la mandatul de arestare preventiva emis de Curtea de Apel Galati sub aspectul savirsirii infractiunii de sustragere de documente cu caracter secret. Intre timp, Parchetul de pe linga Tribunalul Braila intentioneaza sa trimita, spre conexare, anchetatorilor galateni si alte dosare in care apare numele fostului prim-adjunct al politiei brailene, cum ar fi dosarul privind Fundatia "Ancheta", infiintata cu ani in urma, cu si pentru efectivul activ al Inspectoratului de Politie al Judetului Braila, al carei presedinte executiv devenise Colceag in ultimii sai ani de politie. In acest caz, asa cum jurnalistii nostri au semnalat si in alte rinduri, cms.sef (r) Antonel Colceag este acuzat ca ar fi savirsit infractiunile de fals in inscrisuri sub semnatura privata si fals in declaratii, anchetatorii propunind, pe rind, inceperea urmaririi penale si mai apoi trimiterea in judecata, subliniind, totodata, ca in cazul lui Colceag, functia de adjunct al politiei era incompatibila cu aceea de presedinte al unei organizatii non-profit.

"A modificat statutul fundatiei in interes personal"

Dosarul "Ancheta" a fost deschis imediat dupa plecarea lui Antonel Colceag din Politie, cind acesta s-a retras brusc din cursa pentru cea mai inalta functie din inspectorat.
Totul a plecat de la un autodenunt al unui ofiter de politie care a reclamat ca ar fi fost pus de catre Colceag sa semneze, in necunostinta de cauza, un document ce viza schimbarea statutului Fundatiei "Ancheta". In statut, Colceag ar fi facut, ulterior, si mentiunea ca rezervistii au dreptul sa beneficieze de bunurile fundatiei.
Mai mult, potrivit materialului de ancheta, la inceputul anului 2004, Colceag ar fi intocmit un proces-verbal datat 5 martie 2004, in care, "necorespunzator adevarului", ar fi facut mentiunea ca s-ar fi intrunit adunarea generala pentru modificarea statutului. Pentru a da o nota de legalitate - se mai arata in materialul de cercetare - Colceag ar fi solicitat comitetului director al fundatiei sa semneze procesul-verbal de schimbare a statutului, act pe care, de asemenea, l-a semnat.
"Totodata, in aceeasi perioada, invinuitul a intocmit o cerere de inscriere a modificarii pe care a comunicat-o Judecatoriei Braila. Cele doua inscrisuri nereale - procesul-verbal si un tabel cu adresele membrilor fondatori - au fost date de invinuit consilierului juridic al IPJ, care le-a depus, spre autentificare, la Judecatorie" - sustin anchetatorii.
Reamintim ca, in aceeasi perioada, jurnalistii nostri pornisera o investigatie vizavi de modul in care era gestionata Fundatia "Ancheta", dar si de felul in care unele tablouri de colectie aflate in patrimoniul acesteia au fost instrainate, nestiindu-se, cu exactitate, cum au fost inregistrate fondurile provenite din vinzarea acestora.
Pe parcursul cercetarii, in dosarul "Ancheta", Colceag s-ar fi aparat sustinind ca de fiecare data comunica, in sedintele IPJ, actiunile privind fundatia si ca intentia de a modifica statutul ar fi adus-o la cunostinta a doi dintre subalternii sai.
Colceag a depus la organul de cercetare penala inscrisuri in copii din care rezulta ca modificarea respectiva a statutului s-ar fi discutat in comitetul director. Martorii, fosti subalterni ai lui Colceag, au sustinut, insa, contrariul. Cu ocazia punerii sub invinuire, Colceag a revenit asupra declaratiilor afirmind ca pentru modificarea statutului nici nu era nevoie de intrunirea adunarii generale, ci doar de hotarirea comitetului director, depunind, in acest sens, copia unui alt proces-verbal, din martie 2004.

Incompatibil si cu functia de director in Politia Comunitara

Mai mult, dupa data pensionarii, aprilie 2005, Colceag ar fi incercat, din nou, sa modifice statutul fundatiei "in interes personal" si anume: "Pentru a ocupa functia de presedinte executiv si dupa pensionare, a intocmit, la 15.05.2005, un proces-verbal prin care a facut mentiunea ca membrii fondatori ramin si dupa pensionare in fundatie, determinind un ofiter si un alt angajat al Politiei sa semneze, iar in locul altui fost ofiter a semnat in fals". Initial, anchetatorii au inceput urmarirea penala, dupa care au propus trimiterea in judecata a lui Colceag, sub aspectul savirsirii infractiunilor de fals in inscrisuri sub semnatura privata si fals in declaratii.
Dupa plecarea lui Colceag din Politie, membrii activi ai Fundatiei au cerut documentatia privind "Ancheta", insa Colceag nu a furnizat nici un document, nici macar un registru cu procesele-verbale privind sedintele fundatiei, "acesta neexistind practic". Magistratul Fanel Mihalcea, prim-procurorul Parchetului de pe linga Tribunalul Braila, ne-a confirmat ca s-a propus trimiterea in judecata a cms.sef (r) Colceag, insa: "Din relatiile oferite de Serviciul Management Resurse Uman din IPJ, rezulta ca in perioada savirsirii faptelor penale, invinuitul era organ de cercetare penala si avind in vedere aceasta calitate, competenta de solutionare a cauzei revine Parchetului de pe linga Curtea de Apel Galati".
Mihalcea a mai aratat ca este posibila o conexare a tuturor dosarelor ce-l vizeaza pe Antonel Colceag. Ieri, reporterii nostri au incercat sa afle si punctul de vedere al avocatului sau familiei lui Colceag, insa fara sorti de izbinda. Una dintre fiicele acestuia, care lucreaza tot in politia braileana, este in concediu. Interesante ar fi motivele invocate de Colceag pentru revocarea masurii arestarii.
Seful lui Colceag, Alexandru Alexandru, directorul Politiei Comunitare, stia, insa, doar ca in ultimele doua luni Antonel Colceag a fost in concediu medical, pare-se, pentru afectiuni de natura psihica. Apoi, chiar in ziua arestarii, 31 mai, lui Colceag ii expira si concediul medical. Mai mult, Alexandru Alexandru a afirmat ca din moment ce este arestat, deci subiectul unei cercetari penale, Colceag este incompatibil si cu functia de adjunct la Comunitara, desi, in ultimele zile, se tot spunea ca fostul sef din Politie intentiona sa-si depuna demisia de la Comunitara. Cert este ca astazi Instanta Suprema va decide daca Antonel Colceag va mai ramine sau nu in arest sub acuzatia de sustragere de documente cu caracter secret. Vom reveni.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro