Mergi la conţinutul principal

Clubul Progresul, executat silit

* licitaţia este vineri, 21 octombrie, având ca preţ de pornire 52,4 miliarde de lei vechi * datoria pentru care sindicatul este executat silit este de circa 3,4 miliarde de lei vechi * organizaţia cere, însă, sprijinul consilierilor municipali, cărora le propune câteva formule menite să salveze clădirea de la înstrăinare * "În afara procedurii legale nu se va face niciun pas", a subliniat viceprimarul Doiniţa Ciocan

Sindicatul Liber "Promex" este pe cale să piardă clădirea simbol cunoscută brăilenilor drept Clubul "Progresul". Situată pe Bulevardul Independenţei, la intersecţia cu Calea Galaţi, clădirea este scoasă forţat la vânzare de către Primăria Brăila, care are de recuperat miliarde de lei vechi de la sindicat, actualul proprietar, reprezentând impozit pe teren şi clădire neplătit de mai mulţi ani. La finele acestei săptămâni este programată prima licitaţie de vânzare a clubului evaluat de municipalitate la peste 52 de miliarde de lei vechi. Disperat că poate pierde clădirea cu tot cu investiţiile recent efectuate cu scopul renovării, reabilitării şi modernizării spaţiilor interioare, sindicatul vrea să ceară clemenţă consilierilor municipali, în sensul scutirii la plata penalităţilor şi eşalonarea bazei pe o perioadă de mai mulţi ani. În paralel, propune Primăriei şi o compensare, în sensul de a folosi spaţiile libere ale clubului, unde autoritatea locală să-şi mute direcţiile şi serviciile subordonate care stau cu chirie.

Sindicatul Liber "Promex" al angajaţilor din uzina cu acelaşi nume este pe cale să piardă cea mai preţioasă proprietate construită prin munca voluntară a foştilor salariaţi, actuali pensionari, ai fostei unităţi "Progresul". Inaugurată la 1968, cu mare fast specific perioadei comuniste din acea vreme, clădirea pe scena căreia s-au urcat marile voci ale muzicii româneşti, populară sau uşoară, a ajuns acum să fie scoasă la licitaţie în contul restanţelor la plata impozitului pe terenul şi clădirea clubului. Asta după ce ani de zile s-a degradat şi abia a scăpat de pericolul de a se nărui din cauza ignoranţei şi neputinţei celor care au administrat în trecut clădirea. Acum, interioarele clubului sunt complet renovate şi restaurate, ferestrele au fost înlocuite, iar hidroizolaţia refăcută. Toate cu efortul sindicatului şi al chiriaşilor care de-a lungul anilor şi-au desfăşurat activitatea în club. Sala mare, cu o capacitate de aproape 600 de locuri, deşi complet renovată, este mai mereu goală pentru că nu se găsesc evenimente pe care să le găzduiască. Sub povara cheltuielilor curente, a nevoii imediate de reabilitare a clădirii, sindicatul a rămas serios în urmă cu plăţile la bugetul local şi a acumulat astfel datorii ce au generat penalităţi peste penalităţi. "Am fost recent notificaţi de Primăria Brăila că din cauza datoriei de aproximativ 3,4 miliarde de lei vechi pe care am acumulat-o vor fi scoase la licitaţie clădirea şi terenul clubului sindicatului. Povestea acestor datorii este un pic mai veche, în sensul că după anul 2000, cu sprijinul fostului primar Anton Lungu, sindicatul a fost scutit an de an de la plata impozitului aferent clădirii. Numai că, în anul 2006, la puţin timp de la venirea mea la conducerea sindicatului, ne-am trezit cu un control de la Primărie, care a stabilit un debit de plată în sarcina sindicatului de circa 1,8 miliarde de lei vechi, reprezentând impozite din 2001 - 2006. S-a instituit poprire pe cont şi de atunci şi până acum orice sumă găsită în cont a fost încasată imediat de municipalitate. În tot acest timp, sumele trase din cont au fost de 1,2 miliarde de lei vechi, dar avalanşa penalităţilor şi imposibilitatea achitării integrale a impozitelor a condus la acumularea în prezent a sumei de 3,4 miliarde de lei vechi, bani pentru care se scoate la licitaţie clădirea", ne-a declarat Staicu Rădulescu, actualul lider sindical de la "Promex".

Chirii mici în schimbul investiţiilor realizate de chiriaşi

Sursa citată povesteşte că în tot acest răstimp au fost făcute eforturi susţinute pentru reabilitarea interiorului clubului, ajuns la un moment dat într-o avansată stare de degradare. Soluţia găsită de sindicat a fost aceea de a percepe chirii modice în schimbul asumării de către chiriaşi a realizării unor investiţii serioase în spaţiile ocupate. "În loc să le cerem chirii de 8 euro per metru pătrat, am cerut doar 3 euro şi obligaţia să înlocuiască geamurile cu termopan şi tâmplărie de PVC, să pună parchet ori să văruiască. Aşa am făcut cu toate spaţiile pe care le avem, iar majoritatea lucrărilor le-am făcut cu sprijinul chiriaşilor. La acest moment, interioarele clădirii sunt renovate şi arată foarte bine, lucru de care s-a convins şi primarul Aurel Simionescu, venit în vizită aici, la club, în urma invitaţiei noastre", a mai spus sursa citată. Singurul ocupant al unui spaţiu din clădire cu care sindicatul are probleme este Electrica - Distribuţie Brăila: "Ei au într-un spaţiu la subsolul clubului o staţie de distribuţie a energiei electrice în zona aceasta a oraşului. De când sunt eu preşedinte la sindicat, deci din 2006, n-am reuşit să-i conving să plătească chirie, aşa cum este normal, pentru că stă la noi în casă şi nu vrea să ajute în niciun fel. Mai mult, din cauza trepidaţiilor instalaţiilor pe care le au acolo, partea din spatele clubului s-a fisurat şi Electrica refuză pur şi simplu să colaboreze".

Mai vrem o şansă!

Pus în faţa inevitabilului, liderul sindical este de acord că, procedural, este vorba despre încercarea unei instituţii publice de a-şi recupera datoriile, dar are speranţa că va găsi, totuşi, înţelegere din partea mini-parlamentului local. "Mi-aş dori ca la prima şedinţă de Consiliu Local să fim îngăduiţi, măcar la capitolul «Diverse», să explicăm consilierilor problema noastră, să subliniem importanţa păstrării obiectivului - simbol al muncii sutelor de foşti salariaţi din uzină - în proprietatea şi administrarea sindicatului. Am vrea să propunem CLM să ne acorde o înlesnire la plată, în sensul ştergerii penalităţilor care cred că depăşesc datoria de bază, iar pe aceasta din urmă să o plătim eşalonat. Ca variantă secundară propunem Primăriei să folosească spaţiile pe care le avem libere în club, inclusiv sala mare de spectacole, unde se pot organiza diferite evenimente culturale şi să ne compensăm cu chiria în anii ce urmează. De exemplu, Casa Căsătoriilor ar putea fi mutată aici, la clubul nostru, ori Teatrul de Păpuşi... Sunt doar câteva idei pe care vrem să le propunem, în speranţa că vom reuşi să ne salvăm clubul", a mai spus Rădulescu.

De cealată parte, municipalitatea a explicat că orice potenţial ajutor nu poate fi acordat decât în limitele legii. "Este vorba despre un debit de recuperat, iar Primăria nu a făcut altceva decât să urmeze o procedură legală care, iată, acum, a ajuns în faza de scoatere la vânzare a unui bun imobil în contul datoriei către bugetul local", ne-a declarat viceprimarul Doiniţa Ciocan. În ceea ce priveşte propunerile înaintate de sindicat, sursa citată a explicat că deocamdată nu există nicio adresă oficială din partea debitorului. "Să vedem care sunt aceste propuneri cu tot cu baza legală care ar permite aplicarea lor, pentru că, repet, în afara procedurii legale nu se va face niciun pas", a încheiat Ciocan.

Vineri are loc licitaţia

Până când lucrurile se vor lămuri, licitaţia este programată a avea loc vineri, 21 octombrie, la ora 13.00, ocazie cu care sunt scoase la vânzare imobilul situat pe B-dul Independenţei nr. 282, CLUB PROGRESUL, format din teren intravilan în suprafaţă de 2.363 mp şi clădire în suprafaţă construită de 1.202 mp. Preţul de pornire a licitaţiei este de 52,43 miliarde de lei vechi. Imobilul este grevat de o ipotecă de rang I şi sechestru aplicat de creditorul Primăria Municipiului Brăila, Direcţia Finanţelor Publice Locale.

Cei interesaţi să cumpere sunt invitaţi să prezinte, până în ziua precedentă termenului de vânzare, respectiv 20 octombrie 2011, ora 14.00, dovada plăţii taxei de participare, reprezentând 10% din preţul de pornire, împuternicirea persoanei care îl reprezintă pe ofertant, precum şi dovada emisă de creditorii fiscali că sunt la zi cu plăţile. Comisia de licitaţie va deschide ofertele depuse în plic închis, pe 21 octombrie, cu 2 ore înainte de licitaţie.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro