Mergi la conţinutul principal

Cloşcă şi-a demolat terasa cu caracter permanent, dar vrea una cu caracter provizoriu

După ce, ani de zile, a ocupat abuziv trotuarul de pe Calea Călăraşilor, Corneliu Cloşcă, administratorul restaurantului "Mioriţa", şi-a demolat terasa construită ilegal, iar acum face demersuri pentru a intra în lagalitate. Reamintim că în luna noiembrie 2015, firma administrată de Cloşcă a primit de la Poliţia Locală o sancţiune de 2.000 lei pentru "depăşirea suprafeţei menţionate în autorizaţia de funcţionare". "Societatea respectivă a fost somată ca în termen de 30 de zile să desfiinţeze construcţia care ocupă trotuarul", ne declara, în noiembrie, anul trecut, Traian Jipa, directorul Poliţiei Locale Brăila. Pe principiul "mai bine mai târziu decât niciodată", terasa a fost demolată abia în luna martie a acestui an. Potrivit lui Marian Ion, cel care a demisionat din funcţia de arhitect-şef al municipiului Brăila pentru a putea candida la funcţia de primar, Corneliu Cloşcă a făcut o cerere pentru a amenaja pe trotuarul din dreptul restaurantului "Mioriţa" o terasă estivală. "Cererea a fost făcută mai de mult, însă nu a fost supusă aprobării Consiliului Local Municipal, deoarece trotuarul respectiv încă nu era eliberat de construcţia pe care administratorul restaurantului fusese somat să o demoleze. Între timp, acea amenajare a fost demolată, deci cererea de înfiinţare a unei terase provizorii poate fi supusă votului consilierilor locali", ne-a explicat Marian Ion, care, potrivit legii, mai asigură pentru câteva săptămâni interimatul pentru funcţia de arhitect-şef al Primăriei.
Viceprimarul Alexandru Dănăilă spune că oricine poate depune cerere pentru înfiinţarea unei terase pe domeniul public. "Sunt două categorii de terase: cele amenajate în dreptul unui spaţiu de alimentaţie publică, gen restaurant, cofetărie etc, pentru care în CLM se dă acord pe o procedură simplificată, şi cele din zonele de promenadă, care sunt scoase la licitaţie", a precizat Dănăilă.
Tot viceprimarul ne declara, în urmă cu câteva zile, că proprietarilor de terase care în sezoanele precedente au încălcat regulile privind ocuparea domeniului public nu li se vor mai aproba cererile, respectiv nu vor mai fi admişi la licitaţie. Instituţia arhitectului-şef este cea mandatată să se ocupe de aceste aspecte.

Discuţii pe tema aspectului teraselor

După cum v-am mai informat, regulamentul existent în prezent interzice deschiderea teraselor estivale înainte de 1 mai. Acest lucru îi nemulţumeşte pe patronii care ar fi vrut să profite de vremea ce s-a încălzit deja. O altă chestiune ce provoacă discuţii destul de aprinse între municipalitate şi patronii de cluburi şi restaurante de pe Str. Mihai Eminescu ţine de felul în care trebuie să arate terasele deschise pe unica stradă pietonală din oraşul nostru. În regulamentul votat de CLM în urmă cu doi ani se stipulează că terasele din această zonă trebuie să aibă caracter sezonier, că nu sunt permise mese din plastic, ci doar din lemn, că umbrelele trebuie să fie monocrome, iar jardinierele pentru flori să fie făcute din lemn şi fier. În urmă cu trei-patru ani, patronii de pe Str. Mihai Eminescu şi-au amenajat terase de vară ce semănau mai mult a construcţii cu caracter permanent decât sezonier, având postament şi acoperiş. Respectivele terase au fost demolate în toamna anului trecut.
Recent, după ce şi-a lansat candidatura la postul de primar al municipiului, arhitectul-şef Marian Ion a postat pe un site de socializare câteva machete din care reiese felul cum ar putea fi rezolvată problema teraselor de pe Str. Mihai Eminescu. "Iată ce putem face pentru terasele din centrul Brăilei: Module uşoare, flexibile, pe care proprietarii de baruri şi cluburi de pe strada Mihai Eminescu să le poata închiria în funcţie de necesităţi sau de spaţiul disponibil. Proprietarii de baruri ar putea închiria oricâte module doresc (3, 4, 5 etc.), iar fiecare element ar putea fi demontat rapid, pentru a fi depozitat la interior la final de sezon. Astfel, ar fi rezolvată şi problema esteticii stradale, şi cea a întreprinzătorilor, iar consilierii nu ar putea avea argumente rezonabile împotriva primarului, care poate susţine un astfel de proiect bine gândit.
Locuitorii Brăilei ar putea beneficia (la timp) de un Centru Vechi la fel ca al altor oraşe din ţară, cu posibilitatea de a se relaxa în aer liber, în spaţii deschise", a scris Ion Marian pe site-ul de socializare.
Intervievat de reporterul nostru, acesta a mai nuanţat, totuşi, lucrurile.
"Am primit aceste machete de la o tânără arhitectă din Bucureşti, Alexandra Afloarei. Ar putea fi un mod de a rezolva lucrurile. Este doar o propunere şi trebuie privită ca atare. Poate fi pusă în practică doar cu acordul Consiliului Local", ne-a declarat acesta, adăugând, din postura de arhitect-şef demisionar, aflat în perioada de pre-campanie electorală, că, din punctul său de vedere, întreaga stradă Mihai Eminescu ar trebui să sufere modificări profunde. "Carosabilul ar trebui adus la nivelul trotuarului, iar pavajul făcut în aşa fel încât să poată merge pe el şi femeile încălţate cu pantofi cu toc". De ce nu s-au făcut aceste modificări până acum? "Pentru că strada a fost reabilitată cu bani europeni, iar perioada de 5 ani în care nu s-a putut interveni asupra ei a expirat abia recent", a fost una dintre explicaţiile primite de la încă actualul arhitect şef al municipiului.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro