Mergi la conţinutul principal

Cloşcă învins de Primărie

Simion Cloşcă a pierdut lupta cu Primăria pe subiectul Concordia, mai precis pe lipsa de folosinţă a terenurilor din piaţă: Tribunalul Brăila i-a respins acestuia acţiunea prin care cere despăgubiri de 2,5 miliarde lei vechi. Altfel spus, controversatul om de afaceri a rămas cu buza umflată deşi, sinceri să fim, cam era şi cazul după seria de "servite" în urma cărora Cloşcă a ajuns proprietar pe o bună bucată de piaţă publică. Este a doua instanţă care decide că omul de afaceri nu are dreptul la aceste despăgubiri, după ce în 2013 şi Judecătoria s-a pronunţat similar în această speţă. Ce-i drept, lupta nu este încheiată întrucât este de aşteptat ca Simion Cloşcă să atace decizia la Curtea de Apel Galaţi, însă, dacă o va face, este puţin probabil ca magistraţii gălăţeni să răstoarne hotărârile date de Judecătorie şi Tribunal. Municipalitatea mai are un litigiu cu Cloşcă după ce acesta a refuzat să plătească până şi amărâta de chirie percepută de Primărie pentru folosinţa platformei betonate şi copertinei metalice din aceeaşi piaţă. Dosarul se află acum la prima instanţă şi are termen luna viitoare.

Tribunalul Brăila a finalizat dosarul în care soţii Simion şi Nina Cloşcă au chemat în instanţă Consiliul Local Municipal, primarul oraşului şi Administraţia Pieţelor şi Târgurilor. Instanţa le-a respins apelul reclamanţilor ca nefondat, la cel de-al 15-lea termen în dosar, după ce completul de judecată a amânat de două ori pronunţarea, la începutul acestei luni. Cazul a fost promovat de reclamanţi în 2010, iar speţa este următoarea: revendicatorii terenului de 988 mp din Piaţa Concordia adică familiile Zanet, Rugină şi Găidău în frunte cu Simion Cloşcă cel care le-a cumpărat, de altfel, drepturile litigioase, cer despăgubiri de circa 2,5 miliarde de lei vechi pe motiv că, pentru terenul din zona Concordia, de la data emiterii în 2006 a deciziei de primar privind retrocedarea în natură, până la punerea efectivă în posesie - în octombrie 2008 - revendicatorii nu s-au putut folosi de proprietatea lor. Cu alte cuvinte, este vorba despre pretenţii la despăgubiri pentru lipsa de folosinţă a terenului respectiv. Suma solicitată a rezultat dintr-un calcul în care reclamanţii au introdus perioada de timp în care nu au fost puşi în posesie, valoarea medie a unei chirii în piaţă, raportat la numărul de tarabe, precum şi numărul de spaţii comerciale aflate pe zona retrocedată din piaţă.
Interesant de punctat este faptul că procesul lansat în 2010 a întâmpinat încă de la început ceva probleme, până la judecarea pe fond: Judecătoria Brăila şi-a declinat iniţial competenţa către Tribunalul Brăila. Într-un final şi acesta şi-a declinat competenţa, context în care, fiind în situaţia unui conflict negativ de competenţă, dosarul a ajuns pe rolul Curţii de Apel Galaţi care, a stabilit că Judecătoria va soluţiona dosarul. Astfel, abia în decembrie 2011, dosarul lui Cloşcă a fost repus pe rol la Judecătoria Brăila, care a soluţionat speţa, în favoarea municipalităţii, pe final de 2013. În fază de apel, dosarul a ajuns la Tribunalul Brăila care a stabilit primul termen chiar în martie 2014, iar fix 12 luni mai târziu s-a pronunţat respingând, după cum spuneam, apelul promovat de Cloşcă & Co.

Viceprimarul Dănăilă: "Soluţia este una corectă!"

"Din fericire, iată, avem o continuitate în ce priveşte câştigarea litigiilor pe zona de interes din Piaţa Concordia şi sperăm că şi la Galaţi, la Curtea de Apel, vom avea câştig de cauză. Mă bucur că instanţa a analizat şi luat corect în calcul toate documentele şi pledoaria noastră, iar soluţia este una corectă. Aşa cum am mai declarat şi cu alte ocazii, consider că reclamanţii nu trebuie să mai primească nimic pentru că şi aşa au primit destul", ne-a declarat viceprimarul Alexandru Dănăilă, cel care are în competenţă activitatea Administraţiei Pieţelor.
De asemenea, şi primarul Aurel Simionescu a subliniat public prin comentariile pe tema pretenţiilor la despăgubiri ale lui Cloşcă împreună cu revendicatorii terenurilor din Concordia, că nu vede obiectul acestei speţe întrucât "de la prima dispoziţie de primar din 2006 până la punerea efectivă în posesie, toată această perioadă, am petrecut-o prin procese. Adică nu a fost o întârziere din cauza municipalităţii sau a primarului. Punerea în posesie s-a făcut în baza unei hotărâri definitive şi irevocabile a instanţei şi la termenul legal".
În altă ordine de idei, municipalitatea mai are un litigiu cu Cloşcă, tot pe zona de interes din Piaţa Concordia, mai precis, este vorba despre obligarea omului de afaceri să semneze contractul de închiriere a bunurilor publice aflate pe terenul său (platformă betonată, utilităţi publice, plus copertina şi stâlpii de metal) şi pe care le foloseşte de mai mulţi ani, refuzând să achite chiria modică cerută de autoritatea locală pentru bunurile respective. Dacă vă aduceţi aminte, ultima chirie negociată cu Cloşcă era de circa 600 lei lunar. Ei bine, iată că nici aceşti bani nu este dispus Cloşcă să-i plătească pentru folosinţa bunurilor publice în discuţie. Aşa că în martie anul trecut, municipalitatea a deschis la Judecătorie acţiune împotriva lui Cloşcă solicitând instanţei să-l oblige pe omul de afaceri să semneze contractul de închiriere şi să se achite de obligaţiile de plată ce decurg din acesta. Al treilea termen în acest proces este stabilit pentru luna viitoare. Aşa cum a explicat viceprimarul Alexandru Dănăilă, în paralel urmează ca autoritatea locală să demareze procedura în instanţă pentru stabilirea unui nou cuantum al chiriei aferentă bunurilor publice ce se află în folosinţa proprietarilor terenurilor din zona Piaţa Concordia.
Reamintim că mai multe loturi de teren din Piaţa Concordia au trecut în proprietatea şi administrarea soţilor Cloşcă: 988 mp şi 151 mp (unde revendicatori sunt familiile Rugină, Zanet, Gaidău Munteanu şi Lombardi) retrocedate direct prin decizie a fostului primar Constantin Sever Cibu şi încă 235 mp predate prin executare silită în baza unei decizii a instanţei favorabilă revendicatorului Constantin Doru Ţigău. Pe rolul Curţii de Apel Galaţi urmează să revină pentru rejudecare şi ultimul dosar în revendicare pe amplasamentul Pieţei Concordia, vizând un lot de 390 mp, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus acest lucru în litigiul iniţiat în urmă cu mai mulţi ani de Georgeta Diacon.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro