Mergi la conţinutul principal

Cloşcă, învins de Primărie

Simion Cloşcă a pierdut o primă bătălie în lupta cu Primăria, pe subiectul Concordia: Judecătoria Brăila i-a respins acestuia acţiunea prin care cere despăgubiri de 60.000 de euro. Iată, aşadar, că se mai întoarce roata. Ce-i drept, lupta nu este încheiată întrucât este de aşteptat ca Simion Cloşcă să atace cu recurs decizia primei instanţe. Astfel, în etapa a doua, Tribunalul va fi cel care va analiza speţa, iar aşteptările din partea comunităţii locale, în mod firesc, sunt în sensul de a menţine decizia Judecătoriei. Deocamdată nu s-a făcut comunicarea către părţi a deciziei în forma sa extinsă, adică inclusiv cu motivare, însă cel mai probabil recursul va fi promovat undeva către finele lunii în curs sau luna viitoare.

Judecătoria Brăila a finalizat dosarul în care omul de afaceri Simion Cloşcă împreună cu revendicatorii terenului de 988 mp din Piaţa Concordia, adică familiile Zanet, Rugină şi Găidău, a chemat în instanţă Consiliul Local Municipal, primarul oraşului şi Administraţia Pieţelor şi Târgurilor. Cazul a fost promovat de reclamanţi în 2010, iar speţa este următoarea: reclamanţii, în frunte cu Simion Cloşcă, cel care le-a cumpărat de altfel drepturile litigioase, cer despăgubiri de circa 60.000 de euro, pe motiv că pentru lotul de 988 mp din zona Concordia, de la data emiterii în 2006 a deciziei de primar privind retrocedarea în natură, până la punerea efectivă în posesie, în octombrie 2008, revendicatorii nu s-au putut folosi de proprietatea lor. Cu alte cuvinte, este vorba despre despăgubiri pentru lipsa de folosinţă a terenului respectiv. Suma solicitată, circa 60.000 euro, a rezultat dintr-un calcul în care reclamantul a introdus perioada de timp în care nu a fost pus în posesie, valoarea medie a unei chirii în piaţa sa raportat la numărul de tarabe, precum şi numărul de chioşcuri comerciale aflate pe zona sa de piaţă. Pe perioada procesului instanţa a acceptat ca un expert să-şi arunce un ochi peste pretenţiile omului de afaceri şi să stabilească, totuşi, valoarea reală a unei eventuale despăgubiri. În final, calculul expertului a indicat suma de aproximativ 15.000 de euro.
Interesant de punctat este faptul că procesul lansat în 2010 a întâmpinat ceva probleme până la judecarea pe fond: Judecătoria Brăila şi-a declinat competenţa către Tribunalul Brăila. Într-un final, şi acesta şi-a declinat competenţa. În acest context, fiind în situaţia unui conflict negativ de competenţă, dosarul a ajuns pe rolul Curţii de Apel Galaţi, care în final a stabilit că Judecătoria va soluţiona dosarul. Astfel, abia în decembrie 2011, dosarul lui Cloşcă a fost repus pe rol la Judecătoria Brăila. Ulterior, Primăria a formulat cerere reconvenţională prin intermediul căreia a ridicat propriile pretenţii cu privire la reclamanţi: este vorba despre solicitarea municipalităţii de a obliga pe Simion Cloşcă să semneze contractul de închiriere a bunurilor publice aflate pe terenul său (platformă betonată, utilităţi publice plus copertina şi stâlpii de metal) precum şi să achite la zi chiria pentru acestea.
După o singură amânare a pronunţării, zilele acestea completul de judecată a anunţat şi soluţia: respinge acţiunea promovată de reclamanţi. De asemenea, a respins şi cererea reconvenţională formulată de municipalitate, plus cererea de obligare a pârâţilor (CLM Brăila, primar şi Administraţia Pieţelor) la plata cheltuielilor de judecată reprezentând onorariul expertului.

Viceprimarul Dănăilă: "Soluţia este una corectă!"

"Este una dintre primele mari reuşite ale municipalităţii în lupta pe tema Concordia. Mă bucur că instanţa a analizat toate documentele şi pledoaria noastră, iar soluţia este una corectă. Aşteptăm recursul şi sperăm că şi următorul complet să fie pe aceeaşi lungime de undă. Aşa cum am mai declarat şi cu alte ocazii, consider că reclamanţii nu trebuie să mai primească nimic pentru că şi aşa au primit destul. Noi, ca autoritate locală, vom face tot posibilul să ne susţinem punctul de vedere şi sperăm că şi următoarea instanţa va înţelege poziţia CLM şi va respinge la rându-i acţiunea reclamanţilor. Mesajul autorităţii locale este unul cât se poate de clar: sunt închise uşile în faţa speculanţilor imobiliari!", ne-a declarat viceprimarul Alexandru Dănăilă, cel care are în competenţă Administraţia Pieţelor.
De asemenea, şi edilul şef Aurel Simionescu subliniase în propriile declaraţii pe tema pretenţiilor la despăgubiri ale lui Cloşcă împreună cu revendicatorii terenurilor din Concordia, că nu vede obiectul acestei speţe întrucât "de la prima dispoziţie de primar, din 2006, până la punerea efectivă în posesie, toată această perioadă, am petrecut-o prin procese. Adică nu a fost o întârziere din cauza municipalităţii sau a primarului. Punerea în posesie s-a făcut în baza unei hotărâri definitive şi irevocabile a instanţei şi la termenul legal".
Reamintim că mai multe loturi de teren din Piaţa Concordia au trecut în proprietatea şi administrarea soţilor Cloşcă: 988 mp şi 151 mp (unde revendicatori sunt familiile Rugină, Zanet, Gaidău Munteanu şi Lombardi) retrocedate direct prin decizie a fostului primar Constantin Sever Cibu şi încă 235 mp predaţi prin executare silită în baza unei decizii a instanţei favorabile revendicatorului Constantin Doru Ţigău. Pe rolul Curţii de Apel Galaţi mai figurează un litigiu ce vizează o bucată de teren de 390 mp, aflată practic în continuarea celor 3 loturi menţionate anterior şi la intersecţia străzilor Griviţa şi Ghioceilor. Cauza a ajuns pe rolul instanţei gălăţene după ce la Brăila i s-a dat câştig revendicatorului. Dacă s-ar pierde acest proces, Administraţia Pieţelor ar mai avea în Piaţa Concordia mai puţin de 2.600 mp, comparativ cu cei aproximativ 4.300 mp, cât a avut înainte de retrocedări.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro