Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

In CLM proiectele de hotarire sint adoptate fara sa se respecte legea

Proiectele de hotarire care privesc brailenii sint adoptate in bataie de joc in Consiliul Local Municipal. Aceasta este concluzia Asociatiei Pro Democratia club Braila si a viceprimarului Daniela Vasioiu. Aceasta este nemultumita de faptul ca in CLM hotaririle sint adoptate incalcindu-se legea, pe fondul unei atmosfere de "misto total".
Afirmatiile au fost facute in cadrul unei mese rotunde organizate de Asociatia Pro Democratia club Braila in cadrul proiectului "Lege si transparenta" implementat in colaborare cu Transparency International Romania, cu sprijinul financiar al Uniunii Europene prin Programul Phare 2004. Concluzia reprezentantilor APD a fost ca in Primaria municipiului Braila modul de lucru este unul dezorganizat, ineficient, nu exista colaborare intre departamente. De asemenea, rapoartele intocmite la sfirsitul sedintelor de consiliu local municipal nu contin informatii sintetizate referitoare la interventiile care au fost facute de consilieri pe marginea proiectelor locale supuse dezbaterii. "Comisiile nu functioneaza. Nu exista procese-verbale punctuale care sa contina discutiile care au loc pe marginea proiectelor de hotarire. Secretara Boboc nu consemneaza nimic. Aceste procese-verbale sint, de fapt, liste de prezenta. Cind cerem o informatie punctuala nu ni se raspunde sau primim raspunsuri evazive. Atmosfera este de un misto total. Proiectele ne sint aduse la cunostinta cu cel mult 24 de ore inainte, in preziua sedintei CLM si stam sa citim continutul pina la 12 noaptea ca sa putem sti ce interventii sa avem. Legea prevede ca aceste proiecte sa fie cunoscute cu 30 de zile inainte, dar la noi totul este o bataie de joc. Cel mai grav lucru este ca se adopta hotariri fara sa se respecte legea. Asa se face ca s-a luat decizia sa fie luate bucati din domeniul public din statiunea Lacu Sarat, spatiu verde, pe care sa se construiasca. Hotarirea contravine legislatiei in vigoare, nu a fost supusa dezbaterii publice si cind am spus ca se incalca legea nu am fost luata in considerare. Acela este un spatiu verde, inventariat in planul urbanistic general pe care nu se construieste. Protejarea mediului este vitala, trebuie sa intelegem. Am votat impotriva, dar am fost putini. Am sesizat Prefectura sa revoce partial hotarirea pentru ca era evident ca era o incalcare a legii. Am avut sedinte la care nu am vrut sa participam deoarece timpul in care erau aduse la cunostinta noastra nu era respectat. Inteleg ca nu se doreste respectarea legii. Consilierii care nu au vrut sa participe la sedintele CLM organizate in acest fel au fost sanctionati taindu-li-se din indemnizatie", a precizat Daniela Vasioiu. La rindul ei, consilierul local municipal Mihaela Picu a spus ca a fost mai mult decit ironizata in sedinta, a fost chiar admonestata atunci cind a avut interventii pe marginea proiectelor. Au fost situatii cind brailenii nu au fost de acord cu amenajarea parcarilor in anumite zone deoarece au considerat ca mai importanta este protejarea spatiului verde sau a parcului pentru copii. Hotarirea acestora nu a fost luata in considerare, desi locuitorii orasului au un cuvint de spus atunci cind se iau aceste decizii.
Cei prezenti la dezbatere considera ca participarea cetatenilor Brailei la aceste discutii ii poate forta pe consilieri sa adopte comportamente civilizate si sa se concentreze mai mult pe interesele orasului. In acest sens, reprezentantii sectorului neguvernamental organizeaza acum Comitete Consultative Cetatenesti pe cartiere, astfel incit cit mai multi braileni sa fie prezenti la discutii si sa spuna problemele cu care se confrunta in fiecare zona. Mariana Batca, reprezentant al APD club Braila, a spus ca trebuie imbunatatita activitatea administratiei publice locale. Aceasta a precizat ca a obtinut, de asemenea, foarte greu detalii referitoare la activitatea financiara din Primarie si la cheltuielile de deplasare ale alesilor locali. Parerea liderilor APD club Braila este ca nu se respecta Legea nr. 52/2003 referitoare la modul in care se adopta proiectele de hotarire, nu exista eficienta si transparenta, dar nici lucru in spiritul legii in Primaria Braila.
Categorie articol: 

Comentarii