Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

CLM Brăila a aprobat schema cheltuirii banilor alocaţi Festivalului «Hariclea Darclee»

Membrii miniparlamentului local au aprobat recent bugetul estimativ pentru cea de-a XX-a ediţie a Festivalului şi Concursului Internaţional de Canto "Hariclea Darclee", care se va desfăşura în perioada 28 iulie - 05 august la Brăila. Este vorba despre o completare la proiectul de hotărâre din luna aprilie, prin care s-a decis alocarea a 500.000 lei. O anexă ce vizează cu exactitate care sunt segmentele privind cheltuirea banilor alocaţi de la bugetul municipalităţii. Precizăm că în proiectul de hotărâre iniţial, adoptat în 29 aprilie, se afla anexată solicitarea iniţiatoarei concursului internaţional de canto, soprana Mariana Nicolesco, către Primăria Brăila, prin care aceasta cerea suma de 110.000 euro (n.r. - 500.000 lei, la cursul valutar din luna respectivă). Nicolesco justifica banii astfel: 20.000 de euro - suma necesară pentru broşura de prezentare în limbile română şi engleză, alături de difuzarea internaţională, 50.000 de euro pentru premii şi 40.000 de euro în vederea publicării "primei cărţi de valoare stiinţifică, istorică şi documentară dedicată Haricleei Darclee". Deşi proiectul CLM privind alocarea banilor către festival rămâne în rest neschimbat, potrivit anexei adăugate şi aprobate de consilieri în şedinţa extraordinară a CLM din 15 iulie, cei 500.000 lei vor fi cheltuiţi în felul următor: 30.000 lei vor merge către închirieri, 380.000 lei - cazare, 55.000 lei - transport, 24.000 lei - tipărituri, iar 11.000 lei către acţiuni promoţionale şi de publicitate. Menţionăm că şi noua schemă a cheltuirii sumelor amintite mai sus a venit tot la propunerea Fundaţiei Darclee.

Publicarea cărţii despre Hariclea Darclee se amână

Singurul consilier local care a cerut lămuriri în legătură cu aprobarea bugetului estimativ pentru ediţia jubiliară a Festivalului "Hariclea Darclee" a fost PNG-istul Ionel Alexandru. Acesta a dorit să ştie dacă mai există intenţia publicării cărţii despre Hariclea Darclee, care ar fi costat aproximativ 180.000 lei. "Şi în şedinţa din aprilie am ridicat o problemă care mi s-a părut interesantă şi care era destul de neclară, aşa că vreau să o reiau. Dacă mă uit pe adresa Fundaţiei Hariclea Darclee, apare capitolul tipărituri şi suma de 24.000 lei. Se referă cumva tot la cartea despre Darclee, care costa 40.000 euro?", a afirmat Alexandru. Primarul Aurel Simionescu a precizat că este vorba despre tipărirea de afişe, pliante şi alte materiale de promovare, cu menţiunea că subiectul privind publicarea cărţii a fost închis. "O să vedem cât va costa efectiv toată povestea. 500.000 lei e suma alocată. O dăm către cei de la teatru şi ei o gestionează în funcţie de costurile care vor fi. Cartea despre Darclee trebuia să aibă o finanţare de anul trecut, în avans etc. Acest lucru nu s-a mai realizat. O să vedem dacă se va mai face vreodată şi dacă vom avea vreo participare sau nu. Deocamdată, subiectul a fost închis", a precizat edilul-şef. Proiectul privind modificările hotărârii din luna aprilie a trecut în unanimitate.
Reamintim că în luna iulie, şi CJ Brăila a aprobat acordul de cooperare dintre judeţul şi municipiul Brăila în vederea desfăşurării ediţiei jubiliare a Festivalului şi Concursului Internaţional de Canto "Hariclea Darclee". Atunci, la propunerea preşedintelui interimar al instituţiei, Viorel Mortu, a fost introdus amendamentul privind acordarea de premii din partea CJ. Un premiu de excelenţă, în valoare de 4.000 dolari, încă unul de 3.000 dolari pentru cel mai tânăr interpret şi o plimbare cu vaporul pe Dunăre a juriului internaţional.

 
Categorie articol: 

Comentarii