Mergi la conţinutul principal

Clienţii CET, condamnaţi la frig

* abia vineri după-amiază situaţia a revenit la normal, însă a apărut o nouă problemă: din cauza gerului, au apărut sincope în alimentarea cu gaz metan a "CET" * "Am semnalat problema autorităţilor locale, (...) care au intervenit şi s-a reuşit majorarea cotei undeva la 10.000 mc/oră, faţă de 8.000 mc/oră înainte", a explicat Ionel Pătraşcu, directorul "CET" * în aceste condiţii, operatorul speră să poată urca, totuşi, la 44 grade Celsius temperatura în calorifere, ceea ce ar însemna 17 - 18 grade în case *

Pe brăilenii racordaţi sistemului centralizat de termoficare îi aşteaptă vremuri grele: zilele care urmează, caloriferele vor fi aproape reci, iar temperatura pe care furnizorul de energie termică se aşteaptă să o menţină în apartamentele arondate sistemului este de 17 - 18 grade Celsius. Practic, este o continuare a coşmarului pe care clienţii "CET" îl trăiesc încă de vineri dimineaţă, când, din cauza unei avarii la unul dintre cazanele în care se produce energia termică, temperatura agentului termic a scăzut, iar brăilenii au găsit caloriferele reci. Bucuria rezolvării acestei probleme a fost însă de scurtă durată, întrucât, tot de vineri, 18 decembrie, operatorul de termoficare primeşte gaz metan la un debit şi o presiune mult mai mici decât este necesar pentru a face faţă gerului de-afară. Practic, debitul gazului la intrarea în arzătoarele "CET" este la jumătate comparativ cu valorile normale pentru această perioadă rece. De vină pentru această situaţie este tot gerul, întrucât a îngheţat reţeaua de gaz şi astfel a dezechilibrat sistemul. Veştile rele nu se opresc aici deoarece autorităţile locale spun că problema presiunii şi a debitului scăzut va persista până când va trece perioada de ger, iar reţeaua naţională de gaz se va echilibra.

Zile şi nopţi în frig în propriile case. Asta îndură de la finele săptămânii trecute mii de brăileni rămaşi arondaţi sistemului public de încălzire centralizată. Vineri dimineaţă, când s-au trezit, oamenii au avut surpriza să găsească reci caloriferele, iar primele semne de încălzire au apărut abia spre prânz. De vină a fost o avarie înregistrată imediat după miezul nopţii de joi, 17 decembrie, spre vineri, 18 decembrie, la sursa de producere a agentului termic de pe platforma de la kilometrul 10. Cum afară temperaturile medii au fost negative, pauza intervenită în ciclul de producţie a agentului termic a fost şi mai acut resimţită de clienţii SC "CET". "Vineri dimineaţă, în jurul orei 1.00 a fost înregistrată o avarie la unul dintre cazanele din sursa de producere a energiei termice şi a fost nevoie să se facă manevrele de trecere pe un alt cazan de rezervă. Avaria nu a fost majoră, însă procedura a durat cam o oră, iar în condiţiile meteo de afară, această pauză, urmată de revenirea la temperatura normală a agentului termic pe magistrala de termoficare, adică circa 95 - 96 grade Celsius, a însemnat o perioadă de câteva ore în care caloriferele au fost reci şi consumatorii nu au avut apă caldă", ne-a declarat directorul SC "CET", Ionel Pătraşcu. În ceea ce priveşte revenirea în cotele normale de temperatură a agentului termic, sursa citată aprecia, la vremea respectivă, că în cursul după-amiezii de vineri caloriferele urma să fie din nou calde. Ulterior, consecinţă a înrăutăţirii vremii, a revenit asupra prognozei: "Cred că undeva în jurul orei 18.00 (vineri, 18 decembrie - n.r.) se va reveni la situaţia normală în care temperatura din calorifere să se încadreze în graficul normal pentru condiţiile de afară. A trebuit să pornim şi al doilea cazan pentru a putea urca temperatura în calorifere". De asemenea, sursa citată a subliniat că, dacă afară nu ar fi fost ger, incidentul înregistrat la sursa de producere nici nu ar fi fost resimţit de brăileni. "Trecerea pe un alt cazan este o operaţiune frecventă în cadrul activităţii de producere a agentului termic, întrucât fiecare cazan are un număr fix de ore de funcţionare, după care se face trecerea pe un cazan de rezervă. Chiar în noiembrie am avut un eveniment similar, iar populaţia nu l-a resimţit, dar acum însă, în condiţii de temperaturi scăzute, lucrurile au stat altfel", a mai spus Pătraşcu.

Gerul a dezechilibrat reţeaua naţională de gaz

Bucuria soluţionării acestei probleme a fost însă de scurtă durată, întrucât de vineri, 18 decembrie, a scăzut presiunea gazului metan, astfel încât cazanele de producere a energiei termice nu au mai putut funcţiona la parametri normali. "De vineri seara, debitul gazului a scăzut la 8.000 mc/oră. Am semnalat problema autorităţilor locale, adică primarului şi prefectului, care au intervenit şi s-a reuşit majorarea cotei undeva la 10.000 mc/oră, astfel încât ne aşteptăm ca în cursul după-amiezii de astăzi (duminică, 20 decembrie - n.r.) să putem ridica temperatura agentului termic în reţeaua primară undeva pe la 75 - 76 grade Celsius. În aceste condiţii, pe reţeaua secundară, deci şi în calorifere, vor fi circa 44 grade Celsius, ceea ce ar însemna o temperatură în apartament de 17 - 18 grade", ne-a declarat, ieri, directorul general al SC "CET", Ionel Pătraşcu. Întrebat care este necesarul de gaz metan în astfel de perioade de ger pentru a asigura un confort sporit în apartamente, Pătraşcu a explicat că valoarea debitului ar trebui să fie în jur de 20.000 mc/h, adică dublul valorii actuale la care se face alimentarea cu gaz.
Contactat de reporterii "Obiectiv, prefectul judeţului, Dumitru Popa, a confirmat existenţa problemei: "Imediat ce am aflat despre această situaţie am intervenit până la dispeceratul naţional de gaz şi astfel s-a reuşit obţinerea unei cote de 10.000 mc/oră la o presiune de 1 bar, faţă de 8.000 mc/oră şi 0,7 bari cât fusese înainte. De asemenea, am cerut să se menţină aceste valori majorate preponderent pe timpul zilei. Am înţeles că de vină a fost faptul că reţeaua de gaz, la nivel naţional, a fost dezechilibrată din cauza problemelor cauzate de ger, iar în alte oraşe situaţia a fost chiar mai dificilă decât la noi", a punctat Popa. Întrebat când va fi depăşit acest moment critic şi "CET" va reveni la parametrii normali de funcţionare, prefectul judeţului a spus că, cel mai probabil, după ce va trece valul de frig, dar a subliniat că se vor face în continuare intervenţii pentru suplimentarea cotei de gaz.
De menţionat că la nivel naţional mai sunt funcţionale 10 CET-uri care asigură energie termică în sistem centralizat unui număr de peste 100.000 de orăşeni. În cazul Brăilei, la "CET", din cele circa 53.000 de apartamente existente în oraş, aproximativ 19.000 mai primesc energie termică în sistem centralizat, majoritatea covârşitoare a acestora fiind şi beneficiari ai ajutorului pentru încălzire acordat de Guvern. Ceilalţi proprietari au ales să-şi gestioneze singuri problemele legate de încălzire, cu ajutorul centralelor de apartament. În acest sezon rece, tariful perceput pentru energia termică livrată populaţiei este de 154,56 lei/gigacalorie, la fel ca şi anul trecut.
"CET" Brăila a încheiat primul semestru al acestui an cu o pierdere de 3,7 milioane lei, de aproape două ori mai mică decât cea înregistrată în perioada similară din 2008, după o pierdere anuală de 22,5 milioane lei.

Nu sunt probleme cu presiunea gazului pentru consumatorii casnici

La solicitarea reporterilor "Obiectiv", oficialii "GDF Suez", furnizorul zonal de gaz metan, au explicat că în cazul populaţiei nu există şi nici nu vor exista probleme în alimentare. Trebuie precizat că SC "CET" nu se alimentează din reţeaua acestei companii, operatorul de termoficare optând cu mai mulţi ani în urmă la serviciile unui alt furnizor de gaz. "Vă informăm că la nivelul companiei de furnizare a gazelor naturale «GDF SUEZ Energy România» (fostul «Distrigaz Sud») nu există restricţionări de alimentare sau probleme de presiune în alimentarea clienţilor casnici din judeţul Brăila. Având în vedere condiţiile meteo din această perioadă, traduse prin temperaturi foarte scăzute, pot apărea uneori cazuri izolate de îngheţare a contorului de gaze naturale, însă acestea sunt semnalate de către clienţii noştri la numărul de telefon înscris pe factura de gaze naturale, respectiv 0239/928 şi sunt soluţionate în cel mai scurt timp de către echipele companiei", se arată în răspunsul primit de la "GDF Suez Energy România".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro