Mergi la conţinutul principal

Clienţi Raiffeisen, uşuraţi de 120.000 lei de un ofiţer de cont

• Alina Simona Gheţu a fost trimisă în judecată sub patru capete de acuzare: delapidare, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, fals intelectual şi uz de fals • mai bine de doi ani, ea şi-a însuşit sume de bani din conturile mai multor clienţi ai băncii, precizează procurorii • Parchetul Făurei a pus sechestru pe apartamentul şi pe autoturismul inculpatei, pentru recuperarea prejudiciului

 

Fraudă la o sucursală a Raiffeisen Bank SA, finalizată cu dosar penal şi sechestru pe bunurile unui fost ofiţer de cont, care a furat din banii clienţilor băncii.

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Făurei au finalizat joi, 8 septembrie 2016, cercetările şi au dispus trimiterea în judecată a inculpatei Alina Simona Gheţu, acuzată de săvârşirea infracţiunilor de delapidare, abuz în seviciu contra intereselor persoanelor, fals intelectual şi uz de fals.

Un mecanism sofisticat tip «suveică»

Potrivit dosarului penal instrumentat de procurori, Alina Simona Gheţu a lucrat în cadrul Raiffeisen Bank - Agenţia Ianca, judeţul Brăila, în perioada 2007 - iunie 2011, în funcţia de ofiţer de cont, având ca atribuţiuni de serviciu întocmirea documentaţiei în vederea acordării de credite persoanelor fizice, deschiderea şi închiderea de conturi pentru persoanele fizice şi juridice, administrarea conturilor clienţilor, eliberarea de carduri, încheierea contractelor de depozit pentru persoanele fizice şi juridice şi efectuarea de operaţiuni cu numerar (depuneri, retrageri, schimb valutar, tranzacţii Western Union). Procurorul de caz precizează:

“Văzând că modul de lucru în cadrul Agenţiei Ianca, unde îşi defăşura activitatea, era destul de permisiv, nefiind supusă vreunor verificări din partea directorului agenţiei sau a funcţionarilor din cadrul Sucursalei Brăila, iar operaţiunile în sistemul informatic al băncii nu necesitau autorizare, în anul 2009, inculpata Gheţu Alina Simona a luat hotărârea să efectueze operaţiuni frauduloase de retragere de numerar din conturile clienţilor, iar sumele de bani să le cheltuiască în interes personal”.

Astfel, precizează procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Făurei, în perioada 2009 - iunie 2011, ofiţerul de cont de la Raiffeisen Bank SA - Sucursala Ianca şi-a însuşit în mod repetat sume de bani din conturile mai multor clienţi ai băncii, atât prin retragere de numerar de la casierie, cât şi prin transferarea unor sume în alte conturi şi retragerea ulterioară a acestora de la ATM.

“Actele materiale prin care inculpata şi-a însuşit sumele de bani respective au avut corespondent în documentele întocmite de către aceasta, prin care a atestat, în fals, că operaţiunile bancare au fost efectuate la solicitarea clienţilor, inclusiv emiterea unui card pe care l-a folosit pentru a retrage anumite sume de bani de la bancomat (!). Expertiza contabilă judiciară efectuată a relevat că inculpata a conceput un mecanism sofisticat tip «suveică» prin care a încercat să acopere lipsa banilor din conturile clienţilor, procedând la efectuarea unor transferuri repetate de sume de bani între conturile acestora, însă, în cele din urmă, nu a mai reuşit să-şi mascheze activitatea infracţională”, precizează reprezentanţii parchetului.

Potrivit raportului de expertiză contabilă ataşat la dosar, operaţiunile bancare efectuate în mod fraudulos pe conturile clienţilor de către ofiţerul de cont de la Ianca au produs un prejudiciu total Raiffeisen Bank SA Bucureşti de 119.378,39 lei şi 98 de euro. Banca s-a constituit deja parte civilă în procesul penal.

Procurorii de la Făurei au instituit măsura asiguratorie a sechestrului asupra unui apartament şi a unui autoturism aflate în proprietatea Alinei Gheţu, în vederea recuperării prejudiciului cauzat Raiffeisen Bank SA.

Dosarul fraudei de la Ianca a fost trimis instanţei de judecată, cu propunerea menţinerii sechestrului asigurător asupra bunurilor imobile ale inculpatei.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro