Mergi la conţinutul principal

Clauze de salariat, contract de manager

Remuneratia primita de directori pe baza contractului de mandat va fi asimilata salariului, avind acelasi regim fiscal in ceea ce priveste impozitul si contributiile sociale, potrivit unei Ordonante de urgenta pentru modificarea Legii societatilor comerciale, aprobata recent de guvern.
Proiectul aduce completari si clarificari legate de faptul ca remuneratia incasata de directori are, din punct de vedere al tratamentului fiscal si al drepturilor de asigurari sociale, regimul unui venit salarial.
"Din punct de vedere fiscal, al obligatiilor decurgind pentru director si societatea comerciala din legislatia privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, inclusiv dreptul de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale, asigurari pentru concedii medicale, somaj, remuneratia directorilor obtinuta in temeiul contractului de mandat este asimilata salariului", se mentioneaza in proiect.
Pe de alta parte, asociatul unic poate avea calitatea de salariat al societatii cu raspundere limitata al carei asociat unic este, Ordonanta eliminind exceptia din legea in vigoare care stabileste ca, in cazul in care asociatul unic are calitatea de administrator unic sau de membru al consiliului de administratie, nu poate fi salariat.

AGA decide asupra obiectivitatii administratorului

O alta modificare a legii este legata de administratorul independent, Adunarea Generala a Actionarilor urmind sa fie cea care decide daca un administrator se afla intr-o situatie care i-ar putea "afecta obiectivitatea". Conform Ordonantei, un administrator poate fi considerat independent doar daca nu are relatii de afaceri, de familie sau de alta natura cu societatea, cu actionarii ei semnificativi sau cu organele de conducere, care i-ar putea afecta obiectivitatea.
La desemnarea administratorului independent, AGA poate avea in vedere mai multe criterii eliminatorii, respectiv daca persoana respectiva este director sau a fost salariat al societatii sau al unei firme controlate de catre aceasta, ori a avut un astfel de raport de munca in ultimii 5 ani, daca primeste sau a primit de la companie ori de la o societate controlata de aceasta o remuneratie suplimentara sau alte avantaje, altele decit cele care corespund calitatii sale de administrator neexecutiv. De asemenea, administratorul, membrii directoratului si ai Consiliului de Supraveghere trebuie sa aiba asigurare pentru raspundere profesionala.

Se poate opta intre administrarea in sistem dualist sau unitar

O alta modificare precizeaza ca societatile pe actiuni pot sa opteze pentru un sistem dualist de administrare, cu separarea atributiilor executive si a celor de supraveghere, sau pentru un sistem de conducere unitar, cu administratori. Totodata, desfasurarea AGA este posibila cu mai putini membri decit in trecut. Potrivit noii legi, in cazul unui sistem de conducere unitar, administratorii sint numiti, la fel ca si pina acum, de catre AGA, cu exceptia primilor administratori, desemnati prin actul constitutiv. Membrii directoratului companiilor, alaturi de administratorii acestora, vor fi solidar raspunzatori pentru exactitatea informatiilor din prospectul de emisiune publicat de companii in cazul majorarii capitalului social prin oferta publica de actiuni. O alta precizare se refera la faptul ca actionarii care isi vind actiunile prin oferta publica "vor proceda conform legislatiei pietei de capital".

Escrocii nu pot fonda companii

In fine, potrivit noilor modificari aduse Legii societatilor comerciale, persoanele condamnate pentru infractiuni prevazute de legea pentru prevenirea si sanctionarea spalarii banilor nu vor putea fi fondatori de companii.
De asemenea, persoanele condamnate pentru infractiuni prevazute de legea privind procedura insolventei, nu pot fi membri fondatori ai unei companii.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro