Mergi la conţinutul principal

Clasa politică franceză, între stupoare şi prudenţă după arestarea lui Dominique Strauss-Kahn

Şeful FMI, una dintre figurile marcante ale Partidului Socialist francez, a fost reţinut sâmbătă pe aeroportul JFK din New York şi pus sub acuzare pentru agresiune sexuală, tentativă de viol şi sechestrare, în urma plângerii făcute de o angajată a unui hotel de lux din metropola americană.
Clasa politică franceză a reacţionat deocamdată cu un amestec de stupoare şi prudenţă la vestea acuzaţiilor ce i se aduc lui "DSK", aşa cum este numit în mediile politice franceze directorul FMI.
Pentru socialişti este, în orice caz, o nouă lovitură. În criză de un leadership puternic şi măcinaţi de lupte interne, socialiştii aveau o speranţă în Dominique Strauss-Kahn, care stătea cel mai bine în sondaje, pentru a-i face faţă lui Sarkozy în cursa prezidenţială de anul viitor.
Ségolène Royal, cea în faţa căreia Dominique Strauss-Kahn a pierdut în 2006 învestitura socialiştilor pentru a candida împotriva lui Nicolas Sarkozy, a declarat la Europe 1 că vestea arestării colegului ei de partid este "bulversantă", un "şoc". Pe de altă parte, ea a reamintit că toate aceste acuzaţii "rămân de verificat", iar DSK are dreptul la prezumpţia de nevinovăţie. Royal a spus că i se pare indecent să comenteze consecinţele asupra vieţii politice franceze. "Acest om are dreptul de a fi respectat", a conchis Royal.

Scandalul DSK este de natură să genereze "confuzie, tristeţe şi infinită tulburare"

Un alt politician de stânga, Jean-Marie Le Guen, un apropiat al lui DSK, este de părere că nu trebuie trase niciun fel de concluzii până nu este auzită şi versiunea pe care şeful FMI o are asupra faptelor. "şi apoi, mai ales, în această afacere DSK nu seamănă deloc cu omul pe care îl cunoaştem cu toţii", a insistat deputatul.
Europarlamentarul socialist Stéphane Le Fol, un apropiat al lui François Hollande - considerat un rival al DSK în partid - a declarat că a luat cunoştinţă de anunţul inculpării şefului FMI. "Rămânem pe o linie simplă şi clară, de a construi candidatura lui François Hollande, fără a ne preocupa de ceea ce li s-ar putea întâmpla altor candidaţi", a arătat el. Hollande, fostul partener de viaţă a lui Segolene Royal, cu care are patru copii, a avut şi el o relaţie ascunsă cu o jurnalistă franceză. Cuplul Hollande-Royal şi-a anunţat separarea la o lună după alegerile prezidenţiale din 2007, în care socialista a fost înfrântă de Nicolas Sarkozy.
François Bayrou, preşedintele MoDem, partidul francez de centru, a spus că scandalul DSK este de natură să genereze "confuzie, tristeţe şi infinită tulburare". Bayrou, şi el fost candidat la preşedinţia Franţei în 2007, a subliniat necesitatea "responsabilităţii unui om politic", potrivit TF1. "Bineînţeles că ancheta este în desfăşurare, dar există deja consecinţe atât pentru omul DSK, pentru partidul său, cât şi pentru imaginea Franţei în lume", a punctat Bayrou.
Dominique Paillé, membru al partidului prezidenţial UMP şi preşedinte al Biroului francez pentru imigraţie şi integrare, a declarat pentru LCI că este "uluit" de vestea inculpării lui Dominique Strauss-Kahn. El a mărturisit că mai întâi s-a gândit la o "capcană întinsă" şefului FMI. "Dar să pui la cale o lovitură de această natură ar fi halucinant", a adăugat el. Precizând că nu vrea să judece responsabilitatea lui Strauss-Kahn în această afacere, Dominique Paillé a spus că i se pare puţin probabil ca Partidul Socialist să-l mai susţină majoritar pe DSK.
În ceea ce o priveşte pe lidera extremei-drepte, Marine le Pen, care în unele sondaje era dată cu şanse egale cu DSK de a intra într-un al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din 2012, ea a spus că "această afacere încurcă Franţa" şi a condamnat "ipocrizia" unora dintre reacţiile politice apărute după anunţul inculpării şefului FMI. Marine le Pen a spus că "problemele patologice pe care Dominique Strauss-Khan le are în relaţie cu femeile" sunt cunoscute de mulţi ani. Şeful FMI este "definitiv discreditat ca potenţial candidat pentru cea mai înaltă funcţie în stat", a declarat pentru RTL şefa Frontului Naţional.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro