Mergi la conţinutul principal

Clanul “Buricea”, după gratii

inculpaţii Stoinescu Robert Florentin şi Tudorache Mihai, membri ai grupului infracţional specializat în comiterea de infracţiuni de proxenetism, trafic de persoane şi şantaj, care lucrau sub protecţia lui Marian Buricea, nu scapă de arest • zilele trecute, proxeneţii au mai primit o lună de arest, măsura fiind dispusă de Tribunalul Brăila, care a respins cererile de înlocuire a arestului preventiv cu cel la domiciliu • gruparea de proxeneţi a fost destructurată de procurorii DIICOT care au efectuat percheziţii de amploare, în data de 25 octombrie • una dintre percheziţii s-a efectuat chiar la domiciliul lui Marian Buricea, fiul interlopului Dumitru Buricea din Brăiliţa, însă acesta nu a fost reţinut sau arestat • potrivit informaţiilor transmise de DIICOT, în primăvara anului 2012, Tudorache Mihai, în calitate de lider şi care acţiona sub protecţia naşului său – Buricea Marian, împreună cu Stoinescu Robert Florentin şi alţi apropiaţi, a pus pe picioare afacerea bănoasă cu infracţiuni de proxenetism

 

Planurile proxeneţilor din gruparea Buricea din Brăiliţa au fost date peste cap chiar înainte de sărbătorile de iarnă. Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) au destructurat gruparea infracţională care făcea avere din exploatarea sexuală a unor tinere naive, încă din anul 2012, iar doi inculpaţi, adică şeful grupării şi un apropiat au ajuns la arest. Zilele trecute, inculpaţii Stoinescu Robert Florentin şi Tudorache Mihai au aflat că stau în spatele gratiilor, până în Ajunul Crăciunului, după cum au decis judecătorii Tribunalului Brăila. Cei doi au încercat să îi convingă pe magistraţi să îi trimită în arest la domiciliu, însă nu au avut câştig de cauză. Potrivit informaţiilor transmise de DIICOT, Tudorache Mihai, liderul grupării de proxeneţi, lucra sub protecţia naşului său, nimeni altul decât Marian Buricea, fiul interlopului Dumitru Buricea. Gruparea a fost destructurată în data de 25 octombrie, când au fost efectuate percheziţii de amploare de către poliţiştii specializaţi în combaterea criminalităţii organizate şi procurorii DIICOT, la interlopi din cartierul Brăiliţa. Descinderi s-au făcut, potrivit unor surse judiciare, şi la domiciliul lui Marian Buricea, însă acesta nu a fost reţinut sau arestat, chiar dacă procurorii arată faptul că gruparea lucra sub protecţia acestuia.

Oricum, instanţa le-a dat veşti proaste acum acoliţilor grupării Buricea şi nici măcar naşul protector nu a putut, se pare, să îi scoată din spatele gratiilor.  “Respinge ca nefondate cererile de înlocuire a măsurii arestării preventive, formulate de inculpaţii: Stoinescu Robert Florentin şi Tudorache Mihai, cu măsura preventivă a arestului la domiciliu. Admite propunerea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, DIICOT - Biroul Teritorial Brăila, de prelungire a măsurii arestării preventive a inculpaţilor Stoinescu Robert Florentin şi Tudorache Mihai. Dispune prelungirea măsurii arestării preventive a inculpaţilor Stoinescu Robert Florentin cercetat sub aspectul comiterii infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, proxenetism, în formă continuată, trafic de persoane, complicitate la şantaj, şi Tudorache Mihai cercetat sub aspectul infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, proxenetism, în formă continuată, pe o durată de 30 zile, începând cu data de 25 noiembrie 2017 şi până la data de 24 decembrie 2017, inclusiv”, este soluţia dată de Tribunalul Brăila.  În cauză au fost formulate contestaţii iar decizia finală va fi luată de Curtea de Apel Galaţi.

Percheziţiile din octombrie s-au efectuat atât în municipiul Brăila dar şi în alte două judeţe, precum şi în localitatea Karlsruhe din Germania, acţiunea vizând destructurarea unui grup infracţional specializat în trafic de persoane, proxenetism şi spălare de bani. Sute de mii de euro, autoturisme de lux, şalupe, bijuterii scumpe, telefoane mobile de ultimă generaţie, laptopuri şi multe alte bunuri de valoare – a fost captura impresionantă a procurorilor.

S-au efectuat 34 de percheziţii domiciliare, în urma cărora au fost puse în aplicare 110 mandate de aducere. Gruparea era coordonată de un nucleu constituit pe raza municipiului Brăila, mai exact de brăileanul Tudorache Mihai, protejat de naşul Marian Buricea. Proxeneţii s-au folosit de naivitatea mai multor tinere, care proveneau din familii sărace şi dezorganizate. Fetele erau trimise “la produs” în Austria, Elveţia, Germania, Belgia, Italia şi Spania. Pentru că “afacerea” era una prosperă, în 2013, au mai aderat şi alţi proxeneţi la grupul infracţional. Unele tinere îşi dădeau acordul pentru a practica prostituţia, altele erau constrânse ori induse în eroare, până când proxeneţii reuşeau să le introducă în reţeaua creată. Aşa cum precizează şi anchetatorii, câteva fete erau ameninţate, şantajate, până când cedau şi “acceptau” să se prostitueze. Banii obţinuţi din “munca” fetelor erau folosiţi, în cea mai mare parte, de traficanţi.

Liderul brăilean percepea bani de la ceilalţi membri ai grupării, în schimbul unor ponturi despre locurile în care tinerele ar putea face bani mulţi.

În filmarea DIICOT se observa cum mascaţii au descins la o vilă impunătoare din cartierul Brăiliţa, care ar aparţine lui Marian Buricea. Au fost filmate “bijuteriile” pe patru roţi, pe care anchetatorii au pus sechestru.

 

Ancheta poliţiştilor SCCO şi procurorilor a început în 2013

Reprezentanţii DIICOT au transmis redactorilor, la solicitarea acestora, referatul cu propunere de luare a măsurii arestării preventive al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată si Terorism – Biroul Teritorial Brăila. Aici se explică exact cum au comis infracţiunile membrii grupării, când au început şi cum s-a ajuns la ei. Procurorii au arătat, în faţa instanţei, şi pericolul reprezentat de lăsarea în libertate a indivizilor acuzaţi de proxenetism. Totuşi, din totalul inculpaţilor duşi în faţa instanţei, doar doi au fost arestaţi, ceilalţi fiind cercetaţi sub control judiciar.

Astfel, în actul pus la dispoziţie, se arată faptul că, la data de 18 februarie 2013, lucrătorii din cadrul SCCO (Serviciul de Combatere a Criminalităţii Organizate) Brăila s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că numitul Tudorache Mihai face parte dintr-un grup infracţional organizat format din mai multe persoane care acţionează pe raza judeţului Brăila, având ca activitate principală traficul de persoane pe plan intern şi internaţional. La data de 20 februarie 2013 s-a dispus începerea urmăririi penale pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire grup infracţional organizat şi trafic de persoane, iar la data de 1 februarie 2014, s-a dispus continuare cercetărilor faţă de persoanele identificate ca fiind suspecte.

Din probele administrate în cauză rezultă că în primăvara anului 2012 Tudorache Mihai, în calitate de lider (acţionând însă sub protecţia naşului său – Buricea Marian), împreună cu Stoinescu Robert Florentin, Matei Valentin, Moldoveanu Marius Alin, Moldoveanu Ştefăniţă Cristian a constituit un grup infracţional organizat, specializat în obţinerea de foloase patrimoniale din exploatarea sexuală (uneori cu acordul tinerelor, ori prin constrângerea sau inducerea în eroare a acestora) a mai multor tinere pe teritoriile unor state europene. La acest grup infracţional organizat a aderat în cursul anului 2013 şi Vlad Cosmin Dumitrel, în timp ce Sava Valentin a desfăşurat, în acelaşi an, activităţi de sprijinire a acţiunilor infracţionale ale grupului. Traficanţii de persoane/proxeneţii au urmărit racolarea, transportul, cazarea şi exploatarea unor victime într-un interval cât mai mic de timp, fapt care le-a asigurat rapid obţinerea unor importante venituri materiale”, au stabilit procurorii DIICOT.

În urma probelor administrate de anchetatori, s-a stabilit faptul că preocuparea de bază a numitului Tudorache Mihai era coordonarea activităţilor externe de trafic de persoane/proxenetism, asigurând protecţia membrilor grupului, dându-le informaţii referitoare la locurile în care pot fi obţinute sume importante de bani şi la modul în care trebuie să le determine pe tinere să se prostitueze. Acesta primea, în mod direct, sau prin intermediul altor persoane, o parte din banii obţinuţi de persoanele pe care le coordona sau cărora le asigura protecţia.

Tinerele racolate şi exploatate sexual provin, cu precădere, din medii sociale sărace, din familii dezorganizate, fără venituri importante. Unele dintre tinerele obligate să practice prostituţia pe teritoriile unor state europene au fost găsite de organele de poliţie şi audiate. Acestea au indicat şi alte tinere care practicau prostituţia în folosul unora dintre persoanele despre care există indicii că fac parte din grupul infracţional organizat.

Din probele deja administrate, arată procurorii, rezultă că ceilalţi membri ai grupului infracţional, care au exploatat sexual mai multe tinere şi au trimis bani şefului, sunt: Stoinescu Robert Florentin, Matei Valentin, Moldoveanu Marius Alin, Moldoveanu Ştefăniţă Cristian, Sava Valentin şi Vlad Cosmin Dumitrel, acesta din urmă sprijinind activitatea infracţională desfăşurată de către Stoinescu Robert Florentin. În afară de tinerele audiate în cauză, arată procurorii, au mai fost identificate şi alte tinere, din activitatea cărora au obţinut foloase materiale alţi bărbaţi sau care doar i-au sprijinit pe aceştia în acţiunile de proxenetism. Au fost efectuate 2.350 transferuri bancare de către persoanele implicate în activitatea infracţională. Procurorii au cerut arestarea inculpaţilor şi au arătat că privarea de libertate a inculpaţilor este necesară pentru înlăturarea unei stări de pericol pentru ordinea publică, deoarece din probe rezultă suspiciunea rezonabilă că aceştia au săvârşit cu intenţie infracţiunile pentru care s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale. În plus, au mai arătat procurorii, faptele comise sunt unele grave şi s-au desfăşurat pe o perioadă mare de timp, ceea ce denotă perseverenţa infracţională a inculpaţilor, comiterea infracţiunilor devenind un mod de viaţă şi de obţinere a veniturilor necesare traiului zilnic. “Considerăm  că privarea de libertate a acestora este necesară pentru a asigura buna desfăşurare a urmăririi penale, dar şi pentru a împiedica sustragerea lor de la urmărirea penală şi judecată”, au mai motivat procurorii.

A fost solicitată arestarea preventivă pe o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 26 octombrie 2017, a inculpaţilor: Moldoveanu Marius Alin (infracţiunile de constituire a unui grup infracţional organizat, proxenetism, în formă continuată), Moldoveanu Ştefăniţă Cristian (constituirea unui grup infracţional organizat, proxenetism, în formă continuată), Sava Valentin, zis “Mutu” (constituirea unui grup infracţional organizat - în varianta normativă a sprijinirii, proxenetism, în formă continuată), Stoinescu Robert Florentin (constituirea unui grup infracţional organizat, proxenetism, în formă continuată, trafic de persoane, complicitate la şantaj), Tudorache Mihai (constituirea unui grup infracţional organizat, proxenetism, în formă continuată, şantaj), şi Vlad Cosmin Dumitrel (constituirea unui grup infracţional organizat - în varianta normativă a aderării, proxenetism, în formă continuată). Inculpaţii au fost reţinuţi în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă Brăila, pe o durată de 24 ore,

apoi duşi la Tribunalul Brăila unde s-a dispus arestarea inculpaţilor Stoinescu Robert Florentin şi Tudorache Mihai.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro