Mergi la conţinutul principal

Clădirea fostului Liceu Sanitar, la vânzare

Imobilul cu regim de monument istoric de pe bulevardul Al. I. Cuza, unde a funcţionat până în 2007 fostul Liceu Sanitar, este scos la vânzare sau închiriere de către Fundaţia Caritatea, instituţie fondată cu scopul, printre altele, de conservare, administrare şi valorificare a patromoniului evreilor din România. Potrivit anunţului publicat de fundaţie, selecţia unui viitor chiriaş sau proprietar se va face prin procedura negocierii: "Fundaţia Caritatea este persoană juridică de drept privat, prin urmare acest anunţ nu este supus legislaţiei privind achiziţiile publice. Prin formularea ofertei şi transmiterea acesteia (...), participantul înţelege şi acceptă că prezenta invitaţie la negociere nu obligă Fundaţia Caritatea în nici un fel".
De asemenea, anunţul nu prevede un preţ minim pentru vânzare sau închirire. Termenul de depunere a ofertelor din partea potenţialilor investitori interesaţi să cumpere întreg imobilul sau să-l închirieze expiră astăzi, 30 septembrie. Ulterior, în funcţie de ofertele depuse, Fundaţia ar urma să invite la negocieri potenţialii investitori.
Clădirea de pe bulevardul Al. I Cuza, înregistrată în 1899, a găzduit de-a lungul timpului Gimnaziul Israelit "Herş Leib şi Netty Schaffer", în vecinătatea căruia ulterior s-a construit şi Baia comunităţii evreieşti, în 1922. După cel de-al doilea Război Mondial, imobilul a fost naţionalizat fiind pus la dispoziţia şcolii cu profil sanitar în 1948. Unitatea de învăţământ a suferit transformări şi reorganizări în perioada regimului comunist, ajungând în anii 70 la forma mult mai cunoscută brăilenilor drept "Liceu Sanitar". După 89, unitatea s-a tranformat la rându-i în Grup Şcolar Sanitar "Ana Aslan", până la actuala formă de Colegiu Naţional "Ana Aslan". Unitatea de învăţământ a evacuat clădirea de pe bulevard la finalul anului şcolar 2005- 2006, din septembrie 2007 mutându-se în noua locaţie în zona cartierului Călăraşi IV.
Clădirea care a găzduit fostul Liceu Sanitar este inclusă pe lista monumentelor istorice reprezentative pentru patrimoniul cultural local, context în care legislaţia impune un regim strict în ce priveşte intervenţia asupra unor astfel de edificii. Aspectul este subliniat de altfel şi în invitaţia de negociere a celor de la Fundaţia Caritatea, unde se menţionează în clar încadrarea lui în grupa B a monumentelor istorice. Potrivit legii speciale privind monumentele istorice, intervenţiile asupra acestora se fac numai pe baza şi cu respectarea avizului emis de către serviciile publice deconcentrate ale Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional.
Fundaţia Caritatea are ca fondator Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România, împreună cu Organizaţia Mondială Evreiască pentru Restituirea Bunurilor.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro