Mergi la conţinutul principal

CJ vrea să reabiliteze Biserica Greacă

Preşedintele Consiliului Judeţean Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, a declarat recent că el şi primarul Aurel Simionescu au o idee în acest sens şi dacă cele două părţi vor fi de acord, în principiu, se va găsi şi formula legală pentru a fi aplicată: "Astăzi, eu şi domnul primar am avut o discuţie cu Comunitatea Elenă din Brăila, pentru că dintr-o dispută care este peste noi, nu se poate reabilita această biserică şi există posibilitatea reală să cadă o turlă-două, din cauza stării avansate de degradare a clădirii. În acest context, am avut o discuţie noi, cei din administraţia locală, ca printr-o metodă legală despre care nu vă pot da detalii astăzi - trebuie să ne ajute să o găsim cei de la Juridic -, să ia administraţia judeţeană sau cea municipală biserica, să scrie un proiect prin care să se obţină bani pentru reabilitare şi după ce se termină lucrările, să fie înapoiată celor în drept, Episcopia sau Comunitatea Elenă, cine or fi ei. De ce să facem asta? Pentru că ar fi un punct câştigat din punct de vedere al turismului şi dacă ei se ceartă, noi dorim să facem ceva pentru acest lăcaş de cult . Spunea cineva la această discuţie că dacă ne aşezăm doi cu fundul în uşă, nu se mai deschide uşa şi nu ştiu dacă acesta este un rezultat bun. Noi vrem să deschidem uşa şi administraţia locală este eligibilă pentru acest gen de proiecte, pe bani europeni. Am avut discuţia asta şi la nivelul ministerului şi avem susţinere şi din această parte, de principiu, pentru că nu se pune problema de bani de acolo".
Întâlnirea cu reprezentanţii Episcopiei, pe această temă, ar urma să aibă loc în această săptămână.

"Ne dorim cu toţii să se întâmple această reabilitare, indiferent cum"

Reprezentanţii comunităţii greceşti sunt în principiu de acord cu soluţia propusă de Consiliul Judeţean, dar au rezerve în privinţa realizării ei. "Este o formulă pe care o discutăm, care trebuie să fie cât mai corectă, este o discuţie de principiu între jurişti, pentru a găsi o formulă prin care se pot demara aceste lucrări. Ne dorim cu toţii să se întâmple această reabilitare, indiferent cum, dar trebuie găsită formula cea mai bună. Nu ne e teamă că va rămâne în proprietatea administraţiei locale, pentru că dreptul de proprietate este inalienabil, însă trebuie găsită formula corectă, pentru că trebuie un beneficiar, un destinatar al lucrărilor, nu este simplu. Încercăm să găsim o soluţie cu Primăria sau Consiliul Judeţean. Trebuie să exploatăm toate portiţele legale pentru a face reabilitarea şi lăcaşul să nu ajungă o ruină. Deocamdată suntem la un nivel incipient al discuţiilor şi sperăm să iasă o formulă convenabilă tuturor, şi în primul rând imobilului", a declarat preşedintele comunităţii greceşti, Haralambie Caravia.
În acest context, am solicitat un punct de vedere şi din partea Episcopiei "Dunării de Jos", însă până ieri la închiderea ediţiei nu ni s-a transmis niciun răspuns. În măsura în care punctul de vedere al Episcopiei ne va fi remis, îl vom da publicităţii în zilele următoare.

CASETA

Biserica Greacă şi Mănăstirea Măxineni, viitoare obiective turistice
* cel puţin aşa speră preşedintele CJ, Gheorghe Bunea Stancu

Ruxandra STROE

În urma participării sale la hramul Mănăstirii Măxineni, preşedintele CJ Gheorghe Bunea Stancu a ajuns la concluzia că instituţia pe care o reprezintă ar trebui să se implice în reabilitarea şi construirea acesteia. Preşedintele CJ a discutat cu Episcopul Dunării de Jos, PS Casian Crăciun, şi susţine că administraţia locală va contribui cu sumele necesare construirii mănăstirii. "Suma alocată este de peste 25 de miliarde şi sper ca până la sfârşitul anului să se termine de construit acoperişul. Consiliul Judeţean este pregătit să susţină şi refacerea celei mai mari biserici de rit grecesc din afara Greciei, Biserica Greacă. Comunitatea greacă deţine fonduri care ar putea ajuta la repararea bisericii, iar eu cred că şi noi, ca administraţie locală, am putea investi în acest edificiu", a declarat Stancu. Preşedintele CJ a mai adăugat că intenţia lui este de a transforma atât mănăstirea din Măxineni cât şi Biserica Greacă în atracţii turistice şi speră că împreună cu Primăria, cu Episcopia Dunării de Jos şi comunitatea elenă, să poată realiza acest obiectiv.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro