Mergi la conţinutul principal

CJ, la Curtea de Conturi pentru banii daţi HC Dunărea

• autoritatea locală a contestat măsura dispusă de auditorii locali de la CC Brăila în privinţa finanţării handbalului, la mijloc fiind vorba de o sumă considerabilă, peste 3,2 milioane lei • la fel a procedat şi în cazul altor 4 abateri constatate de Curte cu o afectare a bugetului judeţean de circa 0,79 milioane lei: două vizând plăţi nelegale la cheltuieli de personal, iar alte două, legate de un contract de concesiune cu o firmă gălăţeană aparţinând fraţilor Herăscu

 

Consiliul Judeţean Brăila a demarat procedura de contestare la Curtea de Conturi a României a concluziilor din raportul de audit în urma controlului efectuat, anul acesta, de auditorii CC Brăila şi vizând activitatea financiară a instituţiei din 2016, la zi. Potrivit unei informări prezentată consilierilor judeţeni, în cea mai recentă şedinţă ordinară a CJ Brăila, de către preşedintele judeţului, Francisk Chiriac, în urma auditului Curţii de Conturi Brăila, au fost stabilite în final nu mai puţin de 10 abateri dintre care au mai rămas în litigiu jumătate. Prima poziţie în listă este problema finanţării HC Dunărea Brăila, unde au fost stabilite plăţi nelegale în cuantum de peste 3,21 milioane lei, bani viraţi de la bugetul judeţului pentru susţinerea activităţii sportive desfăşurate de către Asociaţia Sportivă Handbal Club Dunărea Brăila “cu încălcarea dispoziţiilor legale referitoare la regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice şi a celor referitoare la exercitarea controlului financiar preventiv”.

“Ca părere personală, mi s-a părut un control de forţă, nu neapărat pe lege, în care Camera de Conturi Brăila a venit cu subiecte foarte clare, ţintite, după ce anterior am avut girul pentru aceste cheltuieli (cu referire la finanţarea activităţilor sportive - n.r.) şi sperăm că, onor, CCR o să ne dea dreptate. După cum ştiţi foarte bine, municipiul Brăila a câştigat la Curtea de Conturi a României litigiul privind finanţarea sportului şi sperăm că vom câştiga şi noi pentru că speţa este asemănătoare dacă nu aproape identică. Mergem mai departe pentru că avem căile legale şi ne susţinem în continuare cauza. Am făcut contestaţie şi sperăm ca verdictul favorabil de la Primărie să vină şi în favoarea noastră”, a explicat în cadrul recentei şedinţe ordinare a CJ Brăila, Francisk Chiriac.

Lista abaterilor pentru care CJ Brăila a formulat contestaţie la CCR se continuă cu două probleme din sfera plăţilor ilegale de personal în cuantum de peste 188.000 lei din care 22.533 lei - indemnizaţii necuvenite acordate consilierilor judeţeni şi mebrilor ATOP, plus alte aproape 166.000 lei - drepturi salariale necuvenite acordate unui număr de 58 de salariaţi ai CJ Brăila.

În fine, ultimele două steguleţe roşii ridicate de auditorii CC Brăila sunt în dreptul unui contract de concesiune a unei suprafeţe de teren agricol pe raza judeţului nostru unei firme din Galaţi - SC “Makinvest” SRL, aparţinând fraţilor Herăscu. În raportul de audit se discută despre nestabilirea, neevidenţierea şi nefacturarea, în cadrul termenului de prescripţie, a majorărilor de întârziere în sumă totală de 177.105,2 lei, precum şi despre neîncasarea în acelaşi termen a sumei de 428.152,16 lei - redevenţă plus majorări de întârziere datorate de firma gălăţeană conform clauzelor din contractul de concesiune încheiat în 2008 cu CJ Brăila.

“Pentru toate aceste puncte au fost formulate obiecţiuni şi s-a solicitat anularea măsurilor dispuse ca nelegale şi netemeinice. La toate avem apărare serioasă şi argumente legale în favoarea noastră. Noi am făcut contestaţie la Curtea de Conturi a României şi vom merge acolo să ne susţinem cauza şi punctul de vedere. Dacă CCR nu ne va da câştig de cauză rămâne să ne adresăm instanţei, iar aceasta să tranşeze litigiul. Noi credem că avem dreptate”, a precizat sursa citată. 

Referitor la celelalte 5 abateri, deja rezolvate, din lista iniţială de nereguli depistate de către CC Brăila în urma auditului de la CJ Brăila, Chiriac a punctat că instituţia şi le-a asumat şi le-a corectat ori urmează să le corecteze până la finele acestui an. “Am stins foarte multe dintre probleme chiar în momentul controlului sau în unele cazuri lucrurile au fost rezolvate ulterior, fără niciun fel de problemă”, a mai completat sursa citată.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro