Mergi la conţinutul principal

CJ Brăila speră să nu se trezească, din nou, cu para-contestaţii la licitaţia «Lapte-Corn»

Demararea la termen a programului guvernamental "Lapte-Corn" la Brăila este din nou la mila firmelor participante la licitaţia pentru asigurarea produselor alimentare destinate elevilor. Consiliul Judeţean Brăila a lansat cu întârziere în SEAP (sistemul electronic de achiziţii publice) anunţul de licitaţie pentru "Lapte-Corn" şi doar lipsa oricărei contestaţii ar putea conduce spre atribuirea contractului până la începutul noului an şcolar 2016 - 2017, astfel încât programul să se deruleze fără probleme, încă din prima zi. "Sperăm să nu avem foarte multe probleme pe partea de contestaţii astfel încât atribuirea să fie mai rapidă şi corectă, legală, pentru anul şcolar 2016-2017. Eu mi-aş dori ca pe data de 15 septembrie copiii să aibă aceste produse, dar e posibil să fie puţin mai târziu", a comentat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele CJ Brăila, Francisk Iulian Chiriac.
Slabe şanse însă să se întâmple o atribuire rapidă, aşa cum şi-o doreşte oficialul de la judeţ, mai ales că la fiecare licitaţie din anii trecuţi au fost mari probleme în acordarea integrală a pachetului lapte-corn după ce participanţii s-au contestat şi para-contestat, unii pe alţii, la CNSC (Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor) şi la instanţe. În acest context, devine mult mai credibil scenariul în care CJ Brăila va apela la soluţia de avarie: să comande furnizorului în programul Lapte-Corn din anul şcolar trecut, adică firmei "Risk Com", să asigure produsele până la atribuirea contractului actual.
De ce s-a întârziat şi în acest an cu lansarea procedurii de achiziţie publică? Surse din cadrul CJ Brăila ne-au explicat că înainte de lansarea achiziţiei instituţia avea nevoie să afle de la Inspectoratul Şcolar care este durata anului şcolar. Cum Guvernul a stabilit aceste detalii abia undeva la finalul lunii iunie - începutul lunii iulie, informaţiile au ajuns cu întârziere la autoritatea contractantă, astfel încât să-şi poată face întreaga documentaţie de achiziţie în programul Lapte-Corn.

Licitaţia este programată abia pe 6 septembrie

În altă ordine de idei, în aceeaşi conferinţă de presă, Francisk Chiriac a ţinut să lămurească şi problema legăturii de rudenie între unul dintre funcţionarii CJ Brăila care se ocupă cu achiziţia la "Lapte - Corn" şi patronul uneia dintre firmele care participă an de an la licitaţie. Este vorba despre Cătălin Murea, de la compartimentul achiziţii publice al CJ Brăila, şi Ştefan Rădulescu, de la "Risk Com", câştigătorul de regulă al contractului "Lapte - Corn". "Am avut o discuţie foarte scurtă şi l-am rugat (pe Cătălin Murea - n.r.), i-am sugerat să aibă o discuţie la direcţia juridică de unde să îşi ia toate informaţiile astfel încât să nu existe niciun fel de probleme. El nu face parte din acea comisie, ci are doar atribuţii de a coordona acea comisie. Dacă vor exista probleme, sper că cei de la comisia juridică îl vor informa referitor la modul în care poate face parte sau nu din acea procedură de achiziţie. Dar eu sper ca lucrurile să fie cât mai obiective şi cât mai transparente, astfel încât nimeni să nu aibă nimic de obiectat", a comentat şeful de judeţ.
Chemat în biroul preşedintelui CJ, Cătălin Murea a recunoscut că este rudă cu familia Rădulescu, dar a subliniat că va cere să fie scos din această achiziţie publică: "Suntem veri primari, dar oricum, ca să înlăturăm orice suspiciune, am să cer în momentul în care se va înscrie (SC "Risk Com" SRl - n.r.), sau dacă se va înscrie la program, să fiu scos din toată procedura de achiziţie. Asta am zis-o de când am venit aici. Din punct de vedere juridic, din moment ce nu sunt implicat nici în comisie, nici în altceva, nu ar fi o incompatibilitate", a spus Murea.
Reamintim că abia la începutul acestei luni, CJ Brăila a lansat în SEAP licitaţia privind contractul "Lapte-corn", pentru anul şcolar 2016 - 2017. În judeţul nostru, în acest program guvernamental se înscriu circa 31.229 copii (31.825 - beneficiari în anul şcolar trecut şi 34.353 în anul şcolar 2014 - 2015).
Produsele ce urmează a fi achiziţionate în cadrul licitaţiei sunt produse lactate, însemnând lapte UHT, lapte pasteurizat şi iaurt - în ambalaje de 200 g/unitate - şi produse de panificaţie (cornuri, batoane, biscuiţi dulci). Valoarea achiziţiei este de 5,6 milioane lei plus TVA, din care 3,9 milioane lei - componenta Lapte şi 1,7 milioane - Cornul, costul estimativ pe pachet fiind de 1,07 lei.
Termenul limită pentru depunerea cererilor de documente sau pentru acces la documente expiră luni, 29 august, ora 12.00, iar cererile de participare vor fi primite până cel târziu marţi, 6 septembrie, ora 16.00.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro