Mergi la conţinutul principal

CJ Brăila organizează referendum pe tema desfiinţării judeţului

* prefectul Dumitru Popa a anunţat că va lua o decizie în acest sens de abia după ce va analiza expunerea de motive a hotărârii CJ * cum era de aşteptat, în vreme ce consilierii judeţeni PSD, PNL şi PC au votat pentru referendum, pedeliştii s-au abţinut * referendumul va costa aproximativ 4 miliarde de lei

Brăilenii vor fi chemaţi la vot pe data de 24 iulie, pentru a-şi spune părerea cu privire la eventuala desfiinţare a judeţului Brăila. Data a fost hotărâtă ieri, în cadrul şedinţei ordinare a Consiliului Judeţean Brăila. Singura necunoscută rămâne atitudinea Prefecturii Brăila faţă de proiectul de hotărâre aprobat de CJ Brăila privind "organizarea referendumului judeţean în vederea consultării cetăţenilor privind desfiinţarea unităţii administrativ teritoriale - Judeţul Brăila". Mai precis, dacă Prefectura decide că proiectul nu este tocmai în regulă, îl poate ataca în contencios-administrativ, ceea ce va face ca referendumul să fie, în cel mai bun caz, amânat, până la soluţionarea cauzei în instanţă. Mai trebuie luată, de asemenea, în calcul, şi posibilitatea ca instanţa să dea câştig de cauză Prefecturii, ceea ce ar face ca referendumul să nu mai aibă loc, aşa cum s-a întâmplat în alte judeţe.
În ceea ce priveşte modul în care s-a desfăşurat votul de ieri în plenul CJ, lucrurile au decurs oarecum previzibil. Astfel, în vreme ce consilierii judeţeni PSD, PNL şi PC au votat pentru organizarea referendumului, aleşii locali PDL s-au abţinut de la vot.
Gestul lor a fost explicat de liderul grupului de consilieri PDL din CJ, Radu Silviu, în felul următor: "La momentul de faţă, toate discuţiile faţă de reorganizarea teritorială sunt doar dezbateri publice, doar propuneri... ca să ne dăm acum cu părerea prin vot, ne pripim. E punctul nostru de vedere. Din această cauză, noi, grupul de consilieri PDL, pentru că nu putem lua o decizie în baza unor propuneri care nu s-au concretizat în niciun fel, ne vom abţine de la vot".
Cum era de aşteptat, punctul de vedere al democrat - liberalilor nu a fost împărtăşit şi de restul colegilor de plen. Astfel, consilierul PSD Ionel Avram a ţinut să puncteze că, dacă tot se doreşte ca un judeţ cu o vechime de sute de ani să se desfiinţeze, să se ştie şi ce părere au locuitorii acelui judeţ despre acest lucru: "Noi avem o istorie de peste 500 de ani. În mentalul colectivităţii s-a imprimat ideea de Brăila ca reşedinţă de judeţ. A schimba acum această structură presupune o serie de consecinţe de nivel organizaţional, cu nişte costuri aferente. Referendumul mi se pare o formă democratică de a consulta populaţia cu privire la desfiinţarea judeţului. De aceea noi, de la PSD, suntem de acord cu referendumul". Acelaşi lucru l-au susţinut şi colegii de alianţă de la PNL şi PC.
La rândul său, preşedintele CJ Brăila a ţinut să atragă atenţia că, indiferent ce va decide guvernul, brăilenii trebuie să aibă şansa de a-şi expune părerea pe acest subiect, pentru că aşa e democratic. Acesta a mai adăugat că, personal, este de acord cu regionalizarea, dar nu la acest mod, ci într-o formă care să avantajeze Brăila, nu să o înfunde: "Dar de ce e rău dacă consultăm populaţia? Că e vorba de ce vrea cetăţeanul, nu de ce vrea politicul... Oricum, dacă cei care a făcut cărţile de la PDL nu aveau alt punct de vedere, se mergea pe asumarea răspunderii, pe judeţe mari, şi Brăila era ştearsă de pe hartă. Părerea mea e că aceste măsuri sunt luate pentru populaţie şi populaţia trebuie consultată acum şi pentru viitor. Nu o facem pentru septembrie, ci şi pentru viitor. Eu sunt pentru regionalizare, dar cu revizuirea Constituţiei şi cu descentralizare făcută aşa cum trebuie", a mai adăugat preşedintele CJ. La şedinţă a participat şi primarul Aurel Simionescu, care s-a arătat de părere că, în acest moment, consultarea populaţiei este absolut necesară, mai ales că, în fond, referendumul nu va costa administraţia locală decât maxim 4 miliarde de lei vechi.
În ceea ce priveşte punctul de vedere al Prefecturii, aşa cum ne-a explicat prefectul Dumitru Popa, deocamdată nu se va lua nicio decizie până ce proiectul de hotărâre aprobat în plenul CJ nu va fi comunicat oficial Prefecturii. "După ce vom primi şi noi proiectul şi vom analiza expunerea de motive, ne vom pronunţa", a declarat acesta.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro