Mergi la conţinutul principal

CJ Brăila a decis: 110 arbori vor fi tăiaţi de pe Şoseaua Buzăului

• asta au aprobat, recent, membrii Consiliului Judeţean Brăila în cadrul unui proiect privind valorificarea prin licitaţie publică cu strigare a copacilor situaţi pe Şoseaua Buzăului nr. 5A şi 15A (Centrul  Militar Judeţean şi blocul ANL pentru medici) • discutăm despre arbori cu un volum brut de masă lemnoasă de 71 mc • proiectul a primit critici din partea unora dintre consilierii judeţeni, deoarece societatea care va tăia pomii nu este obligată prin caietul de sarcini să planteze arbori în altă parte • potrivit vicepreşedintelui CJ Ionel Epureanu, arborii sunt mari, vechi şi riscă să deterioreze blocul pentru medici şi alte clădiri

 

După ce în luna septembrie membrii CJ Brăila au aprobat scoaterea la licitaţie publică pentru a fi tăiaţi a circa 2.000 de arbori de pe marginea drumurilor judeţene, în cadrul celei mai recente şedinţe ordinare aceştia au mai plusat cu 110 copaci. Mai exact, consilierii judeţeni au aprobat un proiect privind valorificarea prin licitaţie publică, cu strigare, cu preselecţie, a unui număr de 110 arbori aflaţi pe terenurile aparţinând imobilelor situate în Şoseaua Buzăului nr. 5A şi nr. 15A (o clădire în renovare la Centrul Militar şi blocul ANL pentru medici), cu un volum brut de masă lemnoasă de 71 mc. Cu această ocazie, aleşii au aprobat şi caietul de sarcini şi contractul de vânzare-cumpărare a masei lemnoase, propunerea financiară şi preţul de pornire a licitaţiei. Practic, pentru tăierea celor 110 arbori s-a stabilit un termen de execuţie de 75 zile. Preţul caietului de sarcini a fost stabilit la 300 lei, iar taxa de participare 200 lei. De asemenea, pasul de licitaţie reprezintă 5% din preţul de pornire.

În caietul de sarcini se specifică faptul că fazele lucrării vor fi următoarele: curăţarea terenului, a arborilor, defrişarea, smulgerea tufelor, arbuştilor şi boscheţilor, depozitarea materialelor şi apoi încărcarea în autovechicule şi evacuarea materialului lemnos. Au dreptul să participe la licitaţie numai agenţii economici atestaţi pentru activitatea de exploatări forestiere, care fac dovada că dispun de mijloacele materiale şi financiare necesare precum şi de forţă de muncă specializată.

Din propunerea financiară ataşată proiectului de hotărâre aflăm că este vorba despre mai multe specii de arbori. Pe Şoseaua Buzăului nr.5A avem: plop alb (7 bucăţi), plop negru (12 buc.), plop euroamerican (4 buc.), salcie albă (2 buc.), arţar american (23 buc.), ulm de câmp (2 buc.), dud (6 buc.) şi corcoduş (14 buc.); iar pe Şoseaua Buzăului nr. 15 A: plop euroamerican (17 buc.), arţar american (14 buc.) şi dud (9 buc.). În total, 110 arbori cu o valoare de 4.849,42 lei pentru care se propune un preţ de 69 lei/mc.

În raportul proiectului se specifică faptul că arborii şi-au depăşit vârsta maximă a duratei normale de vegetaţie, astfel că valorificarea se face confom cu prevederile legislaţiei în vigoare.

 

Iordache: «Câţi alţi copaci sunt plantaţi pentru fiecare arbore tăiat?»

Proiectul a fost criticat de consilierul judeţean PND Cătălin Iordache, care a dorit să se lămurească de ce societatea care va câştiga licitaţia pentru tăierea arborilor nu este obligată prin caietul de sarcini să planteze alţi copaci într-o zonă potrivită.

“Câţi alţi copaci sunt plantaţi pentru fiecare arbore tăiat? Ca să se taie arbori trebuie să pui alţii în loc! Nu aţi putea să prindeţi în caietul de sarcini ca cei care câştigă licitaţia să planteze nişte copaci? Să plătească mai puţin, dar să planteze copaci!”, a afirmat consilierul.

Preşedintele CJ Brăila, Francisk Chiriac, a precizat că nu este de acord să se amestece lucrurile, proiectul de hotărâre fiind legat strict de valorificare. Chiar şi aşa, liderul Consiliului a punctat că se vor planta alţi copaci prin programele de împădurire care se vor implementa alături de Ministerul Mediului. În ciuda insistenţelor lui Iordache, care a cerut precizări exacte privind numărul exact de copaci care vor fi plantaţi şi perioada în care acest lucru se va întâmpla, Chiriac nu a dat vreun răspuns concret.

“Acum vreţi să vă spun un număr? Nu ştiu. În funcţie de proiectele pe care le vom semna cu Ministerul Mediului, atunci o să vă spunem şi numărul de copaci. Ce pot să vă spun este că toţi aceşti copaci pe care îi avem pe proiecte în momentul de faţă, şi pe proiectele care au trecut, sunt plopi foarte bătrâni. Trebuie raşi pentru că în primul rând sunt un pericol şi pentru clădiri, dar şi pentru populaţie. Putem să găsim sume de bani, să găsim anumite zone de pământ unde să plantăm alţi copaci. Dar nu putem amesteca lucrurile!”, a conchis Chiriac.

Proiectul a fost aprobat cu 30 voturi “pentru”, o abţinere din partea PND-istei Simona Drăghincescu şi un vot “împotrivă” din partea colegului acesteia de partid Cătălin Iordache. De la şedinţă a lipsit motivat PNL-istul Alexandru Dănăilă.

Trebuie reamintit că şi la precedenta şedinţă ordinară a CJ Brăila, s-au dezbătut şi aprobat două proiecte de hotărâri care vizau tăierea a aproape 2.000 de arbori de pe marginea drumurilor judeţene. La vremea respectivă, un proiect a vizat trecerea din domeniul public în domeniul privat al judeţului a unei părţi consistente a plantaţiei rutiere de pe aliniamentul mai multor drumuri judeţene (1.342 de arbori cu un volum brut de masă lemnoasă de 3.820 mc), pentru a fi scoasă ulterior la licitaţie publică, cu strigare, cu preselecţie, iar al doilea s-a referit la scoaterea deja la licitaţie a încă 567 arbori situaţi pe aliniamentul DJ202A. Atunci s-a vorbit despre arbori din speciile plop alb, plop euro american, nuc, salcâm, corcoduş, glădiţă şi dud.

 

Epureanu susţine că imobilele sunt în pericol din cauza copacilor

Contactat după şedinţă de redactorii “Obiectiv - Vocea Brăilei” pentru a vedea unde sunt poziţionaţi exact toţi aceşti arbori pe Şoseaua Buzăului, vicepreşedintele CJ Ionel Epureanu ne-a precizat că este vorba despre o clădire aflată în renovare de la Centrul Militar, al cărei acoperiş este afectat în prezent de crengile acestor copaci, dar şi de blocul ANL proaspăt construit pentru medici, unde reprezentanţii Consiliului ar vrea să elimine pe viitor riscul unor degradări.

“La 15A este blocul ANL pentru cadrele medicale, care s-a finalizat. Şi mai este un al doilea bloc, urmează să intre pe un program de reabilitare, finanţat tot de ANL, ca locuinţe de serviciu, dar nu pentru zona de sănătate, cel mai probabil pe administraţie. Acolo, arborii aceştia sunt foarte mari, parţial afectaţi de furtuni. Sunt bătrâni şi trebuie eliminaţi pentru a nu pune în pericol blocul nou, care în momentul de faţă se prezintă foarte ok, cât şi cel care va intra în reabilitare. Dar nu sunt toţi copacii acolo. O parte sunt şi la Centrul Militar (nr. 5A). Sunt chiar lângă gard marea majoritate şi se pot vedea. Avem o clădire acolo, un corp în reabilitare. Se lucrează, iar arborii respectivi efectiv sunt înclinaţi către clădire, către acoperiş. Cu siguranţă acoperişul a fost afectat şi din această cauză sunt probleme acolo. Evident că dacă o reabilităm nu vrem să mai avem probleme”, a declarat Epureanu.

Cât despre cei aproape 2.000 de arbori pe care în şedinţa din septembrie consilierii au decis să îi scoată la licitaţie pentru a fi valorificaţi, sursa citată a ţinut să puncteze că din 4 loturi doar unul a fost adjudecat, pentru restul urmând să se reia procedura. Epureanu a subliniat că majoritatea copacilor sunt pe drumurile unde CJ a intervenit pe zona de asfaltare.

Epureanu s-a plâns că a existat şi o sesizare din zona civilă pentru tăierile pe care Consiliul le are în plan, iar proiectele au fost contestate în contencios administrativ.

“A fost o sesizare depusă şi la Garda de Mediu. Dumnealor au venit la sesizarea respectivă, au verificat paşii pe care i-am făcut. Lucrările de punere în valoare şi autorizare, conform atribuţiilor din lege, le derulează Direcţia Silvică Brăila. Am avut contract încheiat cu dânşii, le-am precizat punerea în valoare, autorizare, predare, tot. Cei de la Gardă au venit, au făcut verificările şi au constatat că nu am încălcat niciun pas în derularea acestei acţiuni”, a conchis Epureanu.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro