Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Cit de scumpa e educatia gratuita

Intoarcerea la scoala nu inseamna numai intoarcerea la educatie, informare si acumulare de cunostinte, ci si revenirea la niste cheltuieli substantiale. Carti, examene, certificate, transport, pregatiri, toate la un loc formeaza o lista cu un total de plata destul de ridicat, iar pentru un elev care doreste o baza solida de informatii, acestea sint indispensabile.
Pina in clasa a X-a, pe linga manualele primite de la scoala, trebuie neaparat achizitionate culegeri de probleme, teste si exercitii, precum si manuale pregatitoare. Cele mai scumpe, de obicei, sint culegerile de teste pentru limbile straine, ce depasesc douazeci de lei, cit si dictionarele si cartile de lectura. Pentru elevii claselor a XI-a si a XII-a situatia este si mai dificila din punct de vedere financiar. Pe linga manualele studiate la clasa, al caror pret se ridica la doua-trei sute de lei, chiar daca sint luate la mina a doua, elevii trebuie sa mai ceara de la parinti bani si pentru culegeri, caiete de lucru pentru bac.
Examenele de tip Cambridge, ECDL, DELF, DALF, DELE ofera diplome de cunoastere a unei limbi sau a lucrului pe calculator, oferite de institutii specializate si avind recunoastere internationala. Aceste certificate sint importante in momentul angajarii intr-o firma si reprezinta un punct forte intr-un CV. Taxele de inscriere insa depasesc doua-trei sute, ajungind pina la patru-cinci pentru nivelele superioare. Pregatirea, pentru cei ce doresc sa o faca, pentru astfel de examene este de asemenea costisitoare, iar cartile si CD-urile necesare te sperie cu pretul lor.
Transportul, evident nu este gratuit pentru elevi, iar a face un abonament la Braicar inseamna a te limita la un singur mijloc de transport in comun, desi pe parcursul unei luni unele destinatii vor fi atinse cu alte mijloace, pentru care trebuie sa platesti bilet.
Pe linga acestea, se mai adauga si banii pentru fondul scolii, pentru gardianul liceului, pentru uniforme. Totalul este destul de ridicat pentru un invatamint obligatoriu si, chipurile, gratuit.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii