Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Cit costa sa faci sport in Braila?!

Unul dintre conceptele in voga ale societatii moderne este acela de a trai sanatos iar acest lucru implica, in egala masura, o alimentatie adecvata si practicarea unui sport. In ceea ce priveste acest ultim aspect, brailenii pot alege intre a frecventa sali de fitness, aerobic, culturism, a practica o arta martiala, a merge la tenis, inot sau a se limita la "clasicul" meci de fotbal.
Cei care nu doresc sa practice un sport de grup, cum ar fi artele martiale, fotbalul sau care nu agreeaza nici tenisul si nici inotul, pot apela la varianta achizitionarii unui abonament la o sala de fitness sau aerobic. Ofertele in Braila se invirt in jurul sumei de 85 de lei pentru un abonament de o luna. Evident, exista si variante mai ieftine, dar care presupun un numar mai mic de sedinte. De exemplu, la una dintre cele mai scumpe sali de fitness din oras, situata pe strada "1 Decembrie", o persoana care doreste sa faca miscare, pe intreg parcursul unei luni, va scoate din buzunar 85 de lei. Daca doreste sa se duca la sala numai de 12 ori intr-o luna, va plati 75 de lei. Pentru opt sedinte, va plati 55 de lei. Daca doreste sa plateasca la fiecare ora, atunci va scoate din portofel 10 lei pe sedinta. Preturile sint la fel si cind vine vorba de aerobic, un abonament de o luna costind 75 de lei, unul de 12 sedinte 65 de lei, iar unul de opt sedinte 50 de lei. Daca cineva doreste sa practice tae - bo, atunci va trebui sa plateasca pentru opt sedinte 60 de lei. La o alta sala, situata in zona Pietei Independentei, abonamentul pentru o luna costa 60 de lei, iar cel pentru 12 ore este de 50 de lei. Tot acolo, pentru o sedinta, cei interesati pot plati 8 lei. La sala de fitness din zona Piata Mare, abonamentul costa 55 de lei pentru o luna intreaga, 35 pentru 15 zile sau cite 7 lei pentru fiecare sedinta. Cei care, totusi, doresc sa se mentina in forma insa nu dispun de foarte multi bani au ca alternativa sala de pe Bulevardul Independentei, unde nu vor plati decit 40 de lei abonamentul pe o luna.

Putine sali de sport, multe solicitari

Brailenii care opteaza pentru practicarea unei arte martiale, de exemplu, trebuie sa fie pregatiti sa plateasca, lunar, in jur de 50 lei, in contextul in care activitatea se desfasoara in salile de sport din unitatile de invatamint brailene. Si asta pentru ca in Braila sint doar 17 sali de sport, conform normelor, 17 de sali improvizate si trei in reabilitare. Dintre cele 17 sali de sport, doar sapte se inchiriaza pentru practicarea diverselor sporturi. Asadar, salile de sport sint insuficiente pentru cerinta existenta. "Am incercat sa gasesc o sala de sport cu o chirie acceptabila, insa nu prea sint sanse. Cei de la liceu inchiriaza sala cu 50 de lei pe ora, iar evident ca un antrenament trebuie sa dureze cel putin o ora si jumatate daca vrei ca practicantul sa inteleaga ceva. La rindul nostru, nu putem fixa costul cotizatiei lunare mai mare de 50 de lei, pentru ca nu toata lumea e dispusa sa plateasca atit. Iar daca la sala vin mai multi membri ai aceleiasi familii, deja pentru ei, 50 de lei de persoana lunar, reprezinta o cheltuiala destul de mare. Si oricit de impatimiti ar fi, in cele din urma, unii dintre ei se lasa. Pe de alta parte, daca intr-o luna nu iti vin suficienti practicanti la sala, te poti trezi ca trebuie sa mai scoti si bani din buzunar ca sa acoperi costul salii. Este destul de dificil sa practici un sport in Braila. In plus, asa scumpe cum sint, majoritatea salilor sint deja inchiriate si pentru fotbal, tenis sau altele, asa ca, vrei nu vrei, trebuie sa accepti conditiile care ti se impun", ne-a declarat unul dintre instructorii de arte martiale care isi tine cursurile la Colegiul National "Gh.M. Murgoci". Daca la "Murgoci" pretul cu care se poate inchiria sala este de 50 de lei/ora, la Liceul cu Program Sportiv, daca vrei sa joci o ora de volei, te costa 80 lei. Daca optezi pentru handbal, platesti chiar si mai mult, adica 120 de lei/ora. Daca practici lupte, sala se inchiriaza cu 80 de lei pe ora, iar daca optezi pentru inot platesti 120 de lei pentru 10 sedinte. Chirii ridicate se practica si la Grupul Scolar "Anghel Saligny", unde cluburile platesc pentru o ora 60 de lei, iar ocazional sala se inchiriaza cu 90 de lei. Preturi mai accesibile intilnim la Scoala "Fanus Neagu" - 30 lei/ora, Scoala "Vasile Alecsandri" - 25 lei/ora si Colegiul National "Nicolae Balcescu" - 27 lei/ora.

Tenisul - un sport de lux

Pentru brailenii atrasi de tenis, lucrurile sint si mai dificile, deoarece acest sport presupune cheltuieli substantiale luna de luna. Asa cum ne-a explicat unul dintre antrenorii braileni de tenis, preturile practicate numai pentru initierea in acest sport se invirt in jurul sumei de 100 de lei pe luna. La acestea se adauga costurile echipamentului, destul de costisitoare si acestea. Daca se doreste sa se faca si performanta, atunci lucrurile se schimba. Praticantul este nevoit sa cumpere echipament de cea mai buna calitate, sa isi plateasca singur toate cheltuielile care tin de participarea la diferite concursuri sau turnee, sa plateasca un antrenor care sa se ocupe personal numai de el. Asa cum ne-a explicat specialistul in tenis, acesta este probabil unul dintre cele mai scumpe sporturi, in care investitia trebuie sa fie continua.
O ultima alternativa pentru iubitorii sportului este sa alerge prin parcuri sau pe faleza, dar in aceste ipostaze risca sa fie atacati de ciini sau apostrofati de diferiti indivizi.
Pentru iubitorii sporturilor de iarna, se va deschide, in curind, la Braila un patinoar modern, in cadrul caruia se vor infiinta o sectie de patinaj artistic si una de hochei. Totodata, patinoarul va fi deschis si pentru amatori.

Paintball - alternativa pentru petrecerea timpului liber

Brailenii care doresc sa se distreze, sa faca miscare si sa simta cu aceasta ocazie si ceva adrenalina, au posibilitatea sa o faca jucind paintball. Recent deschisa in Braila, baza se afla in Padurea Stejaru, in apropiere de vechiul poligon auto si a fost amenajata in asa fel incit cei care vin sa joace paintball sa poata alege dintre mai multe tipuri de joc. Jucatorii pot alege unul sau mai multe dintre urmatoarele scenarii de joc: death - match, civil war, assault, hostage, capture the flag, tag and play. Tarifele practicate sint de 0,3 lei/bila la 100 de bile si scad pe masura ce numarul de bile cumparate creste - 0,25 lei/bila la 300 bile si 0,20 lei/bila la 500 bile cumparate. Pentru cei care doresc sa formeze o echipa si sa se antreneze in mod constant, tarifele sint negociabile. Echipamentul de camuflaj, vesta si casca de protectie sint asigurate in mod gratuit de catre organizatori.

Fotbalul, la mare cautare printre braileni

Cel mai in voga sport, fotbalul, practicat deopotriva de cei mici si cei mari, pentru performanta sau doar de placere, se numara printre activitatile cele mai costisitoare. Astfel, amatorii braileni pot inchiria terenul aflat linga Liceul cu Program Sportiv, pe timp de iarna cu 130 de lei/ora, iar vara cu 120 lei/ora. La scolile de fotbal private, copiii platesc lunar 90 sau 100 de lei, la care se adauga si deplasarile, iar amatorii care doresc sa inchirieze un asemenea teren platesc 100 de lei/ora. Cu toate acestea, copiii sint extrem de interesati de sportul rege, iar parintii nu se uita la bani atunci cind vine vorba despre placerea lor. Administratorii cluburilor de fotbal private spun ca practica aceste tarife piperate deoarece ei, la rindul lor, inchiriaza terenul unde copiii isi desfasoara activitatea.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii