Mergi la conţinutul principal

Circul din CJ a adus primarii din judeţ la exasperare

Tot mai mulţi primari din judeţ au început să îşi manifeste nemulţumirile faţă de situaţia problematică de la Consiliul Judeţean Brăila. Curios, cei mai deranjaţi par să fie tocmai primarii PSD, care le transmit colegilor din partid să depăşească momentul jocurilor politice şi să se gândească la situaţia în care pun judeţul. Este părerea lui Dumitru Panţuru, primarul Movila Miresii, care nu s-a ferit să declare pentru redactorii "Obiectiv - Vocea Brăilei" că liderii Unităţilor Administrativ Teritoriale au fost la un pas de a protesta la şedinţele Consiliului Judeţean, în semn de nemulţumire. "Sunt supărat din cauza rezultatelor alegerilor prezidenţiale, dar sunt supărat mai mult pentru ceea ce se întâmplă la judeţ. Ne-am săturat de măscăricii ăştia de consilieri, că altfel nu pot să le spun! Se joacă aiurea cu soarta unui judeţ. Nu avem contracte de deszăpezire. Mă pun pe mine să deszăpezesc. Am 10 km de drum judeţean şi mi-am luat angajamentul, dar dacă se întâmplă ceva... Doamne fereşte! Poate să fie zăpadă şi de 3 metri, să nu fac faţă. Nu se gândesc? Eu aş fi vrut să discut cu primarii să încărcăm câte două autocare de oameni să ne ducem peste ei să le dăm cu «huo»! Aşa merită!", a declarat Panţuru, vizibil deranjat de haosul general din Consiliul Judeţean. Totodată, primarul a ţinut să îşi manifeste nedumerirea în privinţa menţinerii acestei stări de blocaj, în condiţiile în care vicepreşedintele PSD Florin Mija a demisionat. "Să nu se mai gândească la ei sau la jocurile lor politice murdare. Să se gândească la oamenii din judeţ. Fac o majoritate, aleg un vicepreşedinte, îi deleg semnătură. Mai sunt bani pentru sfârşit de an, mai sunt bani pentru judeţ, pentru comune, noi nu am cheltuit bani de la Consiliul Judeţean, i-am lăsat în ultimul timestru. Avem de plătit burse la copii, naveta profesorilor, de plătit investiţii, lucruri de închidere de an. Acum trebuie să avem pe cineva acolo la judeţ. Sunt foarte supărat şi nu doar eu, majoritatea primarilor", a mai adăugat sursa citată. Totodată, Panţuru a dorit să le transmită consilierilor că aşa cum se prezintă situaţia în momentul de faţă, numai un primar ar mai lua votul oamenilor la alegerile pentru preşedintele CJ. "Nu neapărat un primar PSD, oricare. Pentru că dacă ar candida unul dintre primari şi ar fi agreat de ceilalţi primari ar câştiga. Un primar e singurul care înţelege ce este administraţia şi înţelege că banii care sunt la CJ, nu sunt ai consilierilor, sunt banii judeţului şi trebuie repartizaţi echitabil, pe unităţi administrative, nu să ne facem noi plăcerile: mai dăi unuia sau altuia că nu ştiu ce. Sunt echitabili pentru toată lumea şi pentru primarul PNL şi pentru PSD şi PDL. Trebuie să fie cineva care vine din administraţie, dar nu cred că renunţă niciunul la funcţie ca să candideze", a conchis acesta.

Primarul Stăncuţa: "Noi, toţi primarii am reacţionat în sensul ăsta - că nu este normal ce se întâmplă la CJ"

De aceeaşi părere s-a mai arătat un primar PSD-ist, Nicu Turcu din comuna Stăncuţa, care, de asemenea, condamnă blocajul din Consiliul Judeţean. Edilul s-a arătat ceva mai interesat de propunerea lui Ovidiu Nechita privind acordul de parteneriat cu primăriile din judeţ, pentru a-şi efectua singure acţiunile de deszăpezire. Însă, deocamdată, spune acesta, există o clauză contractuală care îl împiedică să închirieze utilaje de deszăpezire de la firme private. "I-am explicat domnului Nechita că dacă primim banii în contul Primăriei, semnăm contractul cu dragă inimă, că ne convine ideea să efectuăm noi deszăpezirea numai pe teritoriul nostru şi să fim mai repede deszăpeziţi, dar dacă în contract spune să respectăm legislaţia achiziţiilor publice, atunci nu avem cum. Să zic că pot face cu tractorul meu, dar dacă îl iau pe ăla de la o firmă privată, un tractor mare de 400 cai putere, cu plug, ce să fac? Să fac licitaţie publică? Păi, vă daţi seama cât durează? Trebuie să ne dea bani în contul Primăriei. Dacă eu nu am banii, în ce bază să închei un contract cu societatea de la mine din comună?", s-a plâns primarul. Totodată, acesta a criticat situaţia din CJ Brăila, punctând că deja i-au fost pricinuite mai multe probleme în privinţa investiţiilor. "Noi, toţi primarii am reacţionat în sensul ăsta, că nu este normal ce se întâmplă la CJ. Problema din Consiliu ar trebui rezolvată, pentru că administraţia cere să fii în mijlocul oamenilor. Dar văd că tot sunt probleme. Ce să mai zic. Nu vedeţi cât s-a întârziat cu licitaţiile astea, cu deszăpezirea? (...) Oricum ne-au făcut şi alte probleme. La rectificare, noi avem nevoie de fonduri pentru cofinanţarea proiectelor şi am primit 40.000 (400 de milioane lei vechi) şi alte localităţi mai mult. Noi reabilitam drum prin asfaltare la Cuza şi derulam acest proiect, am cerut 500.000 şi ne-a dat 100.000 lei (1 miliard). Iar la alte localităţi le-a dat 10 miliarde lei vechi, altul 20 miliarde, 40 miliarde lei vechi. Nu mai vreau să comentez prea mult, eu sunt primar de 4 mandate, nici n-am beneficiat prea mult de fondurile astea, dar ne-am descurcat pe plan local", a mai afirmat Turcu. Din punctul său de vedere, consilierii judeţeni sunt direct răspunzători de situaţia nefericită care se poate abate asupra judeţului, în condiţiile în care nu îndreaptă lucrurile. "Am înţeles că doamna prefect a emis deja ordinul de revocare a preşedintelui. Nu înţeleg de ce consilierii judeţeni nu se întrunesc în şedinţă normală, ordinară în care să dea atribuţiuni unui vicepreşedinte? Domnul Mija am înţeles că şi-a depus demisia, deci postul este vacant. Să desemneze un vicepreşedinte care să aibă atribuţiuni de preşedinte, ca să facă ce trebuie până la declanşarea alegerilor. Altfel este un blocaj total. Eu nu îi înţeleg", a conchis edilul.

Nechita a primit atribuţii de preşedinte doar până mâine

În tot acest timp situaţia pare să se menţină pe aceeaşi linie negativă la Consiliul Judeţean. Chiar dacă vicepreşedintele liberal al CJ Brăila a primit, ieri, o nouă prelungire ca preşedinte interimar, în contextul avertizării de cod galben de ninsori, scenariul general nu pare să se fi îmbunătăţit. Mai exact, după avertizarea Prefecturii de vineri seară, o parte dintre consilieri s-au întâlnit duminică pentru a semna convocatorul unei şedinţe extraordinare în privinţa delegării lui Ovidiu Nechita cu atribuţii de preşedinte, în contextul posibilităţii înrăutăţirii vremii. Se pare că mai mulţi consilieri au fost convocaţi la întâlnire prin sms-uri telefonice, iar o parte au primit apeluri din partea ofiţerului de serviciu al instituţiei, lucru care a stârnit câteva nemulţumiri. Pe surse am aflat că la întâlnire contrele au fost reluate, însă în cele din urmă convocarea şedinţei extraordinare s-a făcut cu mai mult de o treime dintre consilieri.
Şedinţă extraordinară s-a ţinut ieri, la ora 9:15 şi a durat aproximativ 30 de minute. Însă, surpriză! Nechita nu a fost mandatat cu atribuţii de preşedinte, respectiv ordonator de credite decât până pe 3 decembrie, urmând ca în caz de urgenţă procedura să fie reluată. Cu alte cuvinte, de joi, CJ Brăila va rămâne din nou fără "cap" aşa cum brăilenii deja s-au obişnuit. Interesant de menţionat este că doi dintre consilierii fostului PDL, Marian Sârbu şi Gicu Mitache au luat cuvântul în plen şi au propus ca mandatul lui Nechita să fie valabil până la numirea celui de-al doilea preşedinte, însă majoritatea a votat "împotrivă". Plecând de la ideea că situaţia se datorează luptei dintre PSD şi PNL am încercat să obţinem o părere echidistantă, de la un consilier care nu face parte din niciuna dintre taberele amintite. Întrebat dacă vede vreo rezolvare a situaţiei din CJ, consilierul independent Marian Căpăţână a afirmat că din punctul său de vedere astfel de predări de atribuţii în batjocură, pe perioade scurte, nu fac decât să încurce lucrurile şi să menţină starea de tensiune. Pe de altă parte, acesta a mai precizat că mini-parlamentul judeţean ar fi trebuit să ia act de demisia vicepreşedintelui PSD Florin Mija încă de săptămâna trecută. Căpăţână consideră că, în cele din urmă, consilierii opoziţiei trebuie să înţeleagă forţa majorităţii şi să asigure deblocarea instituţiei. "Delegările astea cu ţârâita nu sunt bune pentru că nu crează nicio continuitate. De cealaltă parte, cred că trebuie recunoscută majoritatea ca forţă în mini-parlamentul nostru şi automat, pentru buna funcţionare, ar trebui delegat şi cel de-al doilea vicepreşedinte. Aşa nu merge! Se lucrează pe cârpeală şi nu are ce să iasă bine. Mai mult nu pot comenta fiindcă nu mai este nimic de comentat", a declarat consilierul independent Marian Căpăţână.
Reamintim că pe 27 noiembrie consilierii s-au certat timp de trei ore şi jumătate în privinţa demisiei PSD-istului Florin Mija, a vacantării postului acestuia şi numirea unui nou vicepreşedinte. Demn de menţionat este faptul că în timpul şedinţei foarte multe proiecte importante pentru judeţul nostru au fost ignorate, printre care şi mandatarea unui consilier cu atribuţii de preşedinte, fapt ce a dus la crearea unui nou blocaj al instituţiei.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro