Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Circa 100 de refugiati sudanezi din Irak vor fi primiti in Romania

Aproape 100 de refugiati sudanezi, majoritatea originari din Darfur, au parasit tabara improvizata din desertul irakian si se indreapta spre Romania, in cadrul unui program de reinstalare, a anuntat marti Inaltul Comisariat al ONU pentru Refugiati (UNHCR), citat de AFP.
Un prim grup de 97 de refugiati s-a urcat la bordul unui avion cu destinatia Romania si alte 42 de persoane il vor urma luna viitoare, a relatat putatorul de cuvint al UNHCR, Ron Redmond.
Acesti refugiati au fugit din Sudan la sfirsitul anilor '80, dar situatia lor in Irak s-a agravat puternic dupa invadarea tarii de o coalitie condusa de Statele Unite, in 2003.
Ei au fost de atunci victime ale "violentelor, santajelor, expulzarilor si agresiunilor", dar nu mai vor sa se intoarca in Sudan, potrivit UNHCR.
Refugiatii sudanezi au incercat sa paraseasca Irakul, dupa ce 17 dintre ei au fost ucisi de grupuri de insurgenti in perioada decembrie 2004 - februarie 2005, dar au ajuns din intimplare in tabara K-70, situata in desert, aproape de Al Rutbah, la 75 de kilometri est de frontiera iordaniana, a explicat Redmond.
"Acolo, ei au fost expusi la conditii climatice severe si la hartuiri din partea militiilor", potrivit UNHCR.
Datorita unui acord dintre Guvernul iordanian si cel roman, cei 97 de refugiati au parasit capitala iordaniana Amman cu destinatia Romania, unde vor fi primiti intr-un centru de tranzit de urgenta la Timisoara, inainte de reinstalarea lor definitiva.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii