Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ciomăgeală politică

* de câteva luni, PSD a rămas fără consilieri locali, în contextul în care unul a decedat, iar celălalt a fost dat afară din partid * cei care ar fi trebuit să îi înlocuiască nu au fost validaţi, spun PSD-iştii, la ordinul lui Crăciun * aceştia mai atrag atenţia că cel dat afară din PSD este ţinut de primar în continuare în CL, de unde încasează indemnizaţie, lunar * ciudat e faptul că, teoretic, PSD şi PNL se află într-o alianţă, aşadar comportamentul primarului nu se explică * mai mult, consilierul dat afară din PSD a fost implicat luna trecută într-o altercaţie cu un alt ales local PDL-ist * atât primarul cât şi fostul consilier PSD neagă toate acuzaţiile

Din nou scandal la Primăria din Chiscani. De această dată, în afară de o altercaţie între consilieri în cadrul unei şedinţe, similară cu cea de anul trecut, povestea se complică şi cu o ruptură în alianţa USL din comună.

Mai precis, primarul liberal Ion Crăciun este învinuit de social- democraţii din localitate că doreşte să îşi asigure majoritatea în Consiliul Local, încălcând în mod deliberat legislaţia în vigoare. Cu alte cuvinte, PSD-iştii acuză că cel care ar trebui să le fie partener de alianţă preferă să păstreze o situaţie incertă în CL Chiscani, pentru a deţine el controlul asupra voturilor din consiliu. Aşa cum ne-au explicat preşedintele organizaţiei PSD Chiscani, Costel Cojea, vicepreşedintele Gheorghe Ivan şi secretarul formaţiunii, situaţia datează de la începutul acestui an. PSD Brăila a obţinut la alegerile locale din 2008, la Chiscani, două mandate de consilier.
În luna februarie, unul dintre consilieri, Mihai Galan, a murit.
O lună mai târziu, celălalt consilier PSD rămas în funcţie, Tudorel Broască, a fost exclus din rândul membrilor PSD, retrăgându-i-se totodată şi sprijinul politic. Conform legislaţiei în vigoare, acesta ar fi trebuit să îşi piardă şi postul de consilier, însă acest lucru nu s-a întâmplat. Între timp, ceilalţi doi consilieri PSD de pe listă, care ar fi trebuit să ocupe locurile vacante, al consilierului decedat şi al lui Broască, nu au fost validaţi nici până acum, deşi şedinţa în care trebuia să aibă loc acest lucru a avut loc la sfârşitul lunii aprilie.

PSD a rămas fără consilieri la Chiscani

În 28 aprilie 2011, CL Chiscani a avut de aprobat validarea mandatului lui Nicolae Giugiuc (care ar trebui să îl înlocuiască pe Galan), dar şi să ia act de înlocuirea lui Broască cu următorul pe lista de consilieri ai PSD, adică cu Miron Roşioru, şi validarea mandatului acestuia. Ceea ce ar fi trebuit să fie o simplă formalitate a luat însă o turnură cu totul neaşteptată, mai ales în contextul în care, teoretic, PSD şi PNL sunt într-o alianţă. Astfel, aşa cum susţine Ivan, la ordinul primarului Crăciun, mandatul lui Giugiuc nu a fost validat, fără o motivare valabilă, iar validarea lui Roşioru a fost amânată până la soluţionarea contestaţiei depuse de Broască la PSD Brăila, deşi legea nu prevede acest lucru. Toate acestea au dus la următoarea situaţie - PSD nu are în acest moment niciun reprezentant în Consiliul local.
"Noi am informat Primăria Chiscani că am retras sprijinul politic lui Tudorel Broască şi că acesta a fost dat afară din organizaţie. Însă, pentru că el a devenit mâna dreaptă a primarului, este ţinut în continuare acolo. Este preşedinte la toate şedinţele, este nu ştiu ce secretar de comisie, când, de fapt, nu mai are dreptul. El ia practic un ban ilegal de acolo. Problema este că, cu ajutorul lui, primarul Ion Crăciun îşi asigură majoritatea când are nevoie sau face astfel încât şedinţele în care trebuie să voteze lucruri care nu îi convin lui să nu întrunească cvorumul", ne-a explicat preşedintele PSD Chiscani, Costică Cojea. Acesta a mai adăugat că, de fapt, intenţia lui Crăciun este să îşi asigure majoritatea în consiliu cu orice risc, pentru a-şi întreţine maşina de vot.
"CL Chiscani are 15 consilieri. Mandatele sunt împărţite în felul următor - PNL 6 consilieri, PNG 3, PDL 2, PRM 2 şi PSD 2. În acest moment, însă, lucrurile stau în felul următor. PRM mai are un singur consilier, pentru că celălalt, Octavian Gorgovan, după certurile cu primarul, care au culminat cu bătaia din 2010, şi-a dat demisia. Iar PSD nu mai are niciunul, pentru că unul e mort, celălalt e dat afară din partid, iar în locul lor nu au fost validaţi următorii. Practic, în acest moment, noi nu mai ştim ce se întâmplă în CL, ce se votează, ce mai are de gând primarul cu banii... El face ce vrea acolo. E dictatură!", a mai adăugat şi vicepreşedintele organizaţiei locale a PSD, Gheorghe Ivan.

04chisc2
"Practic, în acest moment, noi nu mai ştim ce se întâmplă în CL, ce se votează, ce mai are de gând primarul cu banii... El face ce vrea acolo, e dictatură"

PSD Brăila ia în calcul rezolvarea în instanţă a problemei

Social-democratul a mai adăugat că a sesizat Prefectura cu privire la tărăgănarea validării consilierilor PSD, însă răspunsul primit de la Brăila a fost cât se poate de nesatisfăcător: "Am scris la Prefectură, dar ei ne-au zis că nu e problema lor, că dacă nu ne convine să dăm noi primăria în judecată, că ei nu pot interveni. Pe de altă parte ne-au dat dreptate, dar ne-au zis că nu pot face nimic".
În ceea ce priveşte punctul de vedere al Prefecturii, acesta este următorul: "Faţă de situaţia prezentată, considerăm că neadoptarea proiectelor prezentate în cadrul şedinţei din 28.04.2011, legate de validarea/constatarea încetării unor mandate de consilier local este nejustificată. În condiţiile în care comisia de validare nu a indicat vreun motiv care să conducă la invalidarea mandatelor, Consiliul Local trebuia să ia act de situaţia ivită, hotărârea neputând fi influenţată de acordul de voinţă al consilierilor. Pe de altă parte, potrivit textului de lege, simpla contestare a hotărârii organizaţiei judeţene a PSD Brăila nu suspendă efectele acesteia şi, în consecinţă, comunicarea încetării calităţii de membru PSD a domnului Broască Tudorel impunea Consiliului Local constatarea încetării mandatului de consilier local".
La rândul său, PSD Brăila a anunţat că va mai face o încercare de rezolvare pe cale amiabilă a acestei situaţii, rezervându-şi, totuşi, dreptul de a apela la instanţă, dacă problema nu se rezolvă. "Copreşedinţii USL Brăila au discutat între ei referitor la această problemă. Din partea noastră, noi am urmat toţi paşii legali pentru înlocuirea consilierilor, însă nu înţelegem ce se întâmplă de se tot amână. Personal voi merge cu domnul Boboc, joi, la Chiscani, pentru a vedea care e situaţia şi dacă se poate rezolva la modul civilizat. Dacă, după toate astea, tot nu ne sunt validaţi consilierii, vom apela la instanţă", ne-a declarat secretarul general al PSD Brăila, Ion Rotaru.

Pe primarul Crăciun îl doare la... mandat de ordinele primite pe linie de partid

În ce priveşte punctul de vedere al primarului referitor la acest subiect, pe lângă acuzele bădărăneşti, obişnuite pentru el de altfel, aduse reporterilor, Ion Crăciun a spus că întreaga poveste are iz politic şi electoral, că este mâna PSD-ului şi că el nu are nicio treabă cu ce face Consiliul Local.
"PSD vrea candidat la Primărie în 2012 şi de aia mă atacă pe mine. Io nu am nicio treabă cu consiliul local, e treaba lor ce fac acolo. Şi io nu am treabă cu politicul. Io sunt la PNL că trebuia să fiu la un partid să fiu primar, dar sunt independent de felul meu. Nu îmi zice mie nimeni ce să fac". Liderul PNL Brăila, Cătălin Boboc, nu a putut fi contactat pentru a-şi exprima punctul de vedere cu privire la atitudinea "liberalului independent" din subordine.

04chisc3
Primarul Ion Crăciun: "Io sunt la PNL că trebuia să fiu la un partid să fiu primar, dar sunt independent de felul meu. Nu îmi zice mie nimeni ce să fac"

"Local Kombat" cu consilieri locali

Membrii PSD Chiscani mai susţin că fostul lor coleg de partid, Broască, este atât de dispus să îi facă jocurile primarului, încât a sărit la bătaie la unul dintre consilierii opoziţiei, PDL-istul Ştefan Tatu. Ca şi în cazul altercaţiei de anul trecut cu PRM-istul Gorgovan, scandalul cu Tatu s-a petrecut tot în cadrul unei şedinţe de comisie. Aşa cum ne-a povestit chiar acesta, incidentul a avut loc pe 25 iulie, chiar în Primărie. "Luni am avut şedinţă de comisie la Buget-Finanţe. Broască s-a autonumit secretar la Comisia de Buget-Finanţe, când el e suspendat de 3 luni. La şedinţa respectivă, am zis să o facem la 8.30 dimineaţa, că mai aveam fiecare şi alte treburi. Eu am venit pe la 8.20, restul pe la 8.30 - 08.40. Au stat până la 9.00 în faţa Primăriei şi au râs acolo cu viceprimarul. Aşa că le-am zis, pe un ton mai răstit, să facem odată şedinţa, că nu ştiu ei, dar eu, cel puţin, mai am şi altă treabă. Am intrat în sală, ne-am aşezat la masă, iar Broască s-a ridicat şi mi-a dat un pod de palmă peste gură şi m-a şi înjurat. Eu m-am ridicat în picioare şi i-am zis că am operaţie la inimă şi dacă nu îi e frică să dea aşa în mine. La care el s-a speriat, cred, s-a dat înapoi, nu ştiu de ce s-a împiedicat, a căzut şi s-a lovit cu capul de masă. A venit imediat viceprimarul, a făcut gălăgie, a chemat poliţia, salvarea, numai că medicii au constatat că lovitura nu e produsă de mână de om, ci el s-a lovit când a căzut. Oricum, s-a făcut vâlvă mare în sat, la care primarul a zis că «îl termin şi pe ăsta», adică pe mine, «îl dăm în judecată». Acuma, eu nu mai ştiu ce a mai făcut, nu m-a chemat încă nicăieri, la poliţie sau în altă parte. Chiar nu ştiu ce au mai făcut, mi-e şi silă, şi ruşine să mai ies din casă, că în viaţa mea nu am avut probleme şi discuţii de genul ăsta cu nimeni, nici măcar injurii", ne-a povestit Tatu.
Evident, varianta lui Broască este cu totul alta. Acesta spune că Tatu a fost cel care l-a atacat şi că el s-a trezit la spital, bătut măr. În ce priveşte situaţia lui politică incertă, Broască ne-a declarat că, din punctul său de vedere, PSD-iştii sunt cei care au încălcat legea şi că e dreptul lui să nu cedeze fără luptă, în contextul în care e consilier local din 1990: "Pe mine m-au exclus, numai că pe mine nu m-a anunţat nimeni. Nu am primit nicio hârtie în care să mi se zică că am fost exclus şi de ce. M-am trezit numai că la o şedinţă a CL s-a propus luarea la cunoştinţă de excluderea mea şi validarea mandatului celuilalt. Însă aşa ceva nu este legal. De aia eu am solicitat PSD Brăila să mi se aducă la cunoştinţă în scris motivele excluderii şi Consiliului Local Chiscani i-am solicitat să amâne validarea până îmi vine răspuns de la PSD. Care răspuns nu mi-a venit nici până acum. Asta e tot".

CL Chiscani - ring de box pentru aleşii locali

În februarie 2010, primarul şi viceprimarul din Chiscani au fost implicaţi într-o altă altercaţie, cu un fost consilier PRM. Totul s-a petrecut la una dintre şedinţele Comisii de Buget-Finanţe. Primarul şi vicele Nicolae Munteanu au venit atunci neinvitaţi la şedinţă şi s-au luat la ceartă cu Octavian Gorgovan, preşedintele de la momentul respectiv al comisiei cu pricina. Aşa cum ne-a povestit Gorgovan, la un moment dat, sătul de situaţia creată, consilierul PRM l-a invitat pe primar să părăsească sala de şedinţe, pe motiv că infuenţează consilierii cum să voteze materialele supuse dezbaterii, însă, gesticulând, a scăpat cheile din mână, care s-au dus în direcţia primarului, fără a-l lovi însă. În momentul în care Gorgovan s-a dus acolo şi s-a aplecat să îşi ridice cheile, se pare că viceprimarul Munteanu l-a apucat de gulerul hainei şi a început să-l lovească cu picioarele şi să-l îmbrâncească. Atunci au intervenit ceilalţi consilieri, au reuşit să îl oprească pe viceprimar şi să-l scoată din încăperea în care se ţinea şedinţa. Incidentul s-a finalizat cu plângeri la Parchet, din partea ambelor părţi implicate.
Comentarii