Mergi la conţinutul principal

Cioloş refuză să intre în jocurile politice ale PNL

Dacian Cioloş a afirmat că nu ar fi democratic ca guvernul să emită o Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea legii alegerilor locale în două tururi de scrutin, aşa cum doreşte PNL.
„E o decizie politică. E o lege pe care Parlamentul a votat-o. S-a decis printr-o înţelegere politică. Guvernul pe care îl conduc independent nu este implicat politic, nu cred că este democratic ca acest guvern să modifice o lege adoptată prin înţelegere politică", a declarat Cioloş, citat de presa centrală. Venind în completare, purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu, a declarat că Guvernul va lua o decizie în momentul în care discuţiile politice vor fi „concludente", într-o direcţie sau alta, în această chestiune. „Guvernul consideră că vorbim de o discuţie politică aici şi cum reprezentativitatea politică a Guvernului este una pe care o ştiţi, adică o independenţă politică, Guvernul va lua o decizie în momentul în care discuţiile politice vor fi concludente într-o direcţie sau alta în această chestiune", a subliniat Suciu.

Un impediment serios

Comentând la un post de televiziune demersul PNL, analistul Cristian Pîrvulescu a apreciat că alegerile într-un singur tur de scrutin a fost o eroare de la început, dar a explicat că propunerea liberilor se loveşte de un impediment constituţional. Mai precis, există o decizie a Curţii Constituţionale a României (CCR) care prevede că legea electorală nu poate fi schimbată cu un an înainte de alegeri. Astfel, propunerea PNL de alegere a primarilor în două tururi nu se poate realiza. „În noua decizia privind votul prin corespondenţă, CCR este destul de clară: modificarea legii cu mai puţin de un an înainte de alageri, chiar şi în absenţa unei intenţii de manipuilare, modificările vor fi ridicate de interese iminente ale unui partid politic. Ori acum ne referim la acest citat, pentru că este în interesul unui partid politic", a declarat Pîrvulescu. În plus, a adăugat el, propunerea PNL este tardivă şi că ar fi trebuit să aibă locul anul trecut.
„Ar fi fost benefică (propunerea - n.red) dacă ar fi avut loc anul trecut. Primarii PNL, PSD sau alţi primari îşi doresc, ca toţi primarii, să fie realeşi. Şi au o singură condiţie esenţială: alegeri într-un singur tur", a estimat analistul politic şi a amintit că legea privind alegerile primarilor într-un singur tur de scrutin, s-a realizat la presiunea primarilor. „A fost de la început o eroare. O eroare, care s-a făcut la presiunea primarilor. Partidele politice depinde de mobilizarea primarilor. De aceea, decizia PNL de astăzi este curajoasă, pentru că sigur nu este urmată şi apreciată de primarii PNL, pentru că în turul doi de scrutin ar putea să piardă. În turul doi, de obicei, se formează coaliţii, iar coaliţiile se formează de obicei împotriva celui din fruntea clasamentului", a explicat Pîrvulescu.

Alina Gorghiu nu se lasă

Oricum, Alina Gorghiu este dezamăgită şi a declarat că nu se aştepta ca premierul să respingă propunerea PNL. „Mă aşteptam ca premierul României şi Guvernul României să-şi asume o modificare de legislaţie în sensul asigurării reprezentativităţii aleşilor, în sensul în care o competiţie reală să fie realizată mai ales prin al doilea tur de scrutin. Astăzi, prim-ministrul a decis să nu se implice în acest lucru, invocând o posibilă interpretare, nu ştiu din partea cui, de partizanat politic. Eu vă spun că acest proiect şi anume alegerile în două tururi, această prevedere din legislaţia electorală, nu ţine de politic, ţine de democraţie, ţine de societatea civilă, ţine de drepturile cetăţenilor. Eu o să mai încerc să-l conving să-şi schimbe punctul de vedere", a afirmat Gorghiu. Ea a adăugat că PNL va face în acelaşi timp demersuri la nivel parlamentar. „Evident că nu pot să vă mint să vă spun că sunt şanse de 100% ca acest proiect să fie unul încununat de succes pentru că PSD-ul este mare, mare adversar al alegerii primarilor în două tururi de scrutin", a spus Gorghiu. În opinia sa, la ora actuală, PSD este „un partid anchilozat".

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro