Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ciocniri la Cairo, între forţele de securitate şi manifestanţi

Manifestanţii se îndreptau sâmbătă spre Ministerul Apărării din Cairo când, potrivit unor martori, au fost atacaţi cu pietre şi sticle de loialişti, relatează BBC News.
Ciocnirile s-au soldat cu rănirea a 231 de persoane, dintre care 39 au fost internate, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului Sănătăţii.
Aceasta a fost a doua oară în două zile când mulţimea a încercat să se îndrepte spre cartierul general al Consiliului Militar.
Protestele au loc în pofida promisiunii făcute de şeful consiliului, de a consolida democraţia.
Într-un discurs public, liderul armatei egiptene, mareşalul Tantawi, a încercat să detensioneze situaţia. El a salutat tinerii care au condus revoltele din luna februarie faţă de fostul preşedintele Hosni Mubarak şi şi-a luat angajamentul să construiască un stat democratic, care promovează libertatea şi drepturile cetăţenilor.
Tantawi a spus că va "deschide calea pentru stâlpii unui stat democratic, care promovează libertatea, drepturile cetăţenilor prin alegeri parlamentare libere şi corecte, o nouă Constituţie şi alegerea unui preşedinte desemnat de popor".
Pe de altă parte, Consiliul Militar a acuzat manifestanţii, într-un comunicat publicat pe Facebook, că încearcă să creeze o prăpastie între armată şi popor.
Apoi, forţele de ordine au blocat drumul cu sârmă ghimpată şi maşini blindate şi au tras focuri de avertisment în aer.
Manifestanţii au spus că marşul către Ministerul Apărării reprezintă un protest faţă de răspunsul violent al armatei la o altă manifestaţie, ce a avut loc vineri la Alexandria, în care s-a cerut reformă politică.
Joi, un nou cabinet egiptean a fost învestit în funcţie, a doua remaniere după revoltele din februarie, în urma cărora şi-a dat demisia Mubarak.
Însă protestatarii din piaţa Tahrir, din Cairo, au menţinut presiunea, iar Consiliul Militar este ţinta nemulţumirii lor. Ei acuză organismul să nu ia măsuri suficient de radicale împotriva lui Mubarak şi membrilor fostului său regim şi cer reforme politice şi economice mai rapide.
Categorie articol: 

Comentarii