Mergi la conţinutul principal

Cineva s-a ars cu gazele inainte sa ne friga cu facturile

Sintem tari, dar nu stim asta. Aflam pe parcurs. Asa cum ni s-a adus la cunostinta, spre exemplu, la sfirsitul saptaminii trecute, cind cei de la Autoritatea Nationala de Reglementare a Gazelor Nationale ne-au altoit cu o scumpire de 8,1 - 8,5 la suta a gazului metan. Vom afla procentul exact pe 11 noiembrie, data de la care va incepe efectiv sa se produca scumpirea. Care este explicatia neasteptatei majorari de pret? Pentru ca, nu mai departe decit luna trecuta, s-au impartit asigurari ca gazul va arde la acelasi pret pina la sfirsitul anului. Ce s-a intimplat intre timp: inaltii contabili de la Bucuresti s-au uitat in pusculita inflationista si au vazut ca stam prost la capitolul asta - o rata de abia 4% fata de 100% cu zece ani in urma. Cum nivelul prognozat pentru 2006 era de 6 la suta, s-a hotarit devansarea scumpirii - programata sa aiba loc pe 1 ianuarie, ca un fel de bun venit la intrarea in UE. Pina acum, toate tarile membre UE si-au dat acordul pentru aderarea Romaniei (cu exceptia Danemarcei), asa ca ne-am urat mai devreme bun venit.
De ce aceasta bilbiiala? Nu ca ar fi gaura-n cer cele 8%, dar atunci de ce au mai anuntat autoritatile, in octombrie, inghetarea pretului gazelor pina la sfirsitul anului si s-au razgindit dupa numai o luna? In explicatii s-au luat la intrecere nu numai premierul si seful statului, cum se intimpla de obicei, ci si seful ANRGN si Banca Nationala. Presedintele s-a hazardat sa intre in hora explicind usurarea poverii inflationiste de la anul - cind urma ca pretul gazelor sa sara, spune el, cu cite 3% in trei rinduri. Seful statului nu a mai precizat daca la anul gazul se va scumpi cu ce trebuia sa se majoreze in 2008 sau daca pretul va ramine neschimbat. Astfel, romanii au ramas in ceata, conform traditiei locului. Dar nu asta ar fi marea problema si, la urma urmei, nici scumpirea gazelor n-o sa omoare pe nimeni. Ingrijorator este ca, aflate in pragul Uniunii, autoritatile au demonstrat ca habar n-au cit s-a strins in vistieria statului, ce cheltuieli se intrevad pina la sfirsitul anului (mai sint, totusi, doua luni pina atunci) si ce se prognozeaza in perioada imediat urmatoare. Si atunci, cind finantistii nostri din Capitala nu stiu cit au in portofel, de ce sa ne mai miram cind europenii ne reproseaza in repetate rinduri ca nu sintem in stare sa cheltuim banii pe care ei ni-i dau pe de-a moaca?

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro