Mergi la conţinutul principal

Cinematograful de artă Cinefeel vă invită la un “festin” al filmului cehoslovac. Intrarea este liberă

• în weekendul 14-16 februarie, patru dintre cele mai importante filme cehoslovace vin la Brăila! •Proiecţiile sunt organizate de Centrul Ceh (Czech Centre Bucharest), Cinefeel şi Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Brăila (Centrul de Creaţie Brăila)

 

În acest sfârşit de săptămână, cinematograful de artă “Cinefeel” Brăila, situat în incinta Centrului de Creaţie din Piaţa Traian, invită brăilenii să vizioneze câteva filme cehoslovace de referinţă, în cadrul proiectului “Weekendul filmului cehoslovac. Intrarea este liberă.

 

Programul este următorul:

Vineri, ora 18:30, va rula “Balul pompierilor” (Horí, má panenko / r. Miloš Forman / 1967 / 71 min.).
Filmul „Balul pompierilor” este ultimul regizat de celebrul Miloš Forman, înainte de a părăsi ţara. Filmul a fost interzis după ce a rulat o scurtă perioadă, fiind o satiră evidentă la adresa sistemului politic.
Departamentul pompierilor dintr-un orăşel de provincie dă o petrecere mare pentru a celebra a 86-a aniversare a fostului lider. Întregul oraş este invitat, dar lucrurile nu merg conform planului. Cineva fură premiile de la loterie, iar candidatele la concursul de frumuseţe organizat cu această ocazie nu prea vor să participe sau nici nu sunt din cale-afară de frumoase.
Premii: nominalizare pentru cel mai bun film străin la Premiile Oscar (1969).

 

Sâmbătă, ora 17:00, “Trenuri bine păzite” (Ostře sledované vlaky / r. Jiří Menzel / 1966 / 96 min.). Acţiunea se petrece într-o gară izolată din Cehoslovacia ocupată de germani, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial şi urmăreşte maturizarea adolescentului timid pe nume Miloš, proaspăt angajat al gării. Grija cea mai mare a tânărului, în ciuda turbulenţelor create de război şi a furiei reprimate a oamenilor din jurul său, este să scape de virginitate.
Premii: Premiul Oscar pentru cel mai bun film străin, nominalizat la Globul de Aur pentru cel mai bun film străin.

 

Sâmbătă, ora 19:00, “Margarete” (Sedmikrásky / r. Věra Chytilová / 1966 / 76 min.). Două tinere încearcă să înţeleagă sensul lumii şi al vieţii lor prin cele mai extravagante mijloace. „Margarete” a fost descris de critică drept „una dintre cele mai uimitoare realizări stilistice şi psihedelice ale anilor '60” şi posibil „cel mai radical film al deceniului, atât ideologic, cât şi formal”.

Un film emblematic pentru avangarda cehoslovacă, acesta este o comedie neagră construită în buna tradiţie a dadaismului. Îmbrăcate în costume negre şi machiate strident cu aceeaşi culoare, Marie şi Marie fac tot posibilul să intre în bucluc. Înscenează cine cu bărbaţi bogaţi şi bătrâni, mănâncă şi beau, iar apoi se fac pierdute într-o manieră tipică filmelor lui Chaplin. În epocă, filmul a fost interzis, iar regizoarei Vera Chytilová i-a fost interzis să mai facă filme timp de 10 ani.

Duminică, ora 18:00, “Sătucul meu drag” (Vesničko má středisková / r. Jiří Menzel / 1985 / 100 min.). Inima comunităţii este o cooperativă agricolă. Pavek este şoferul de camion al fermei şi, de asemenea, partenerul-protector al lui Otik, care are tendinţa să dea greş şi când vine vorba de lucruri simple. Ca toţi ceilalţi săteni, Pavek a avut grijă de blândul Otik, asumându-şi responsabilitatea pentru greşelile lui, dar în ultimele săptămâni situaţia a devenit intolerabilă şi cere să lucreze cu un nou coleg. Cu toate acestea, pe măsură ce Otik se pregăteşte să fie relocat la Praga, unde poate începe o viaţă nouă, independentă, observăm că toate firele narative duc la aceeaşi concluzie: oamenii satului îşi dau seama că depind unul de altul mult mai mult decât ar fi crezut, iar Otik a fost întotdeauna „lipiciul” care a ţinut comunitatea împreună.
 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro