Mergi la conţinutul principal

Cine promovează cultura Brăilei?

Poate că nu aş fi abordat niciodată acest subiect, dacă nu s-ar fi repetat în ultima perioadă.
La finalul săptămânii trecute, de exemplu, Casa Tineretului din Brăila a găzduit prima ediţie a "Festivalului de C Arte", care s-ar fi dorit a fi un regal pentru comunitate, dacă ea, comunitatea, ar fi aflat despre acest eveniment într-un timp relativ optim. Spun asta pentru că târgul respectiv a reunit 40 de scriitori şi peste 25 de edituri din întreaga ţară, iar pentru unii dintre noi, cei născuţi sub zodia verbului şi cu o oarecare nostalgie după scrierile lui Panait Istrati sau ale lui Fănuş Neagu, o asemenea manifestare ar fi însemnat să ne încărcăm sufleteşte cu o doză de frumuseţe interioară, care ne-ar fi făcut ca, pentru o vreme, să trecem mai uşor peste problemele de zi cu zi sau peste vremea şi vremurile ce vor urma.
Dacă la Galaţi sau la Focşani, care ne sunt judeţe vecine, astfel de manifestări culturale se desfăşoară cu succes de ani buni, poate că şi noi, brăilenii, am aşteptat cu nerăbdare un asemenea eveniment. Un eveniment în care pasionaţii de lectură, cei tineri în mod special, puteau sta alături de scriitorii favoriţi, unii dintre autori fiind adevărate legende vii ale literaturii române. Iar la final, într-un număr cât mai mare, s-ar fi putut bucura împreună de o seară de muzică şi poezie.
Dar nu, la noi lucrurile nu au stat aşa! Târgul de carte s-a transformat peste noapte în festival, iar prima ediţie a acestei manifestări culturale s-a desfăşurat sub umbrela unei misterioase tăceri până în ultima clipă. Personal, am tot aşteptat amănunte pentru promovarea acestui eveniment, un comunicat de presă, o invitaţie, ceva, acolo, de unde să reiasă că în oraşul ăsta urma să se întâmple un lucru deosebit în sfera culturală şi nu doar să se bifeze organizarea unui festival de carte. Dar, ştiţi cum se spune: "Totul e bine când se termină cu bine". Iar ecourile primei ediţii a târgului de carte de la Brăila se pare că sunt favorabile, dacă ne gândim la bucuria participanţilor invitaţi la eveniment, de a se reîntâlni la malul Dunării cu scriitori şi reprezentanţi ai editurilor din toată ţara. S-au ţinut discursuri, au fost lansări de carte, câţiva liceeni s-au bucurat că au avut privilegiul de a sta în preajma greilor literaturii române contemporane, editurile şi scriitorii participanţi la târg şi-au etalat produsele pe tarabele culturii brăilene. Cunoscuţii s-au salutat şi s-au îmbrăţişat, au făcut poze care au împânzit reţelele de socializare, iar organizatorii au împărţit zeci de exemplare din ultimul tiraj al foii târgului de carte. De ce atât de târziu? De ce doar în incinta Casei Tineretului? Cine ar fi trebuit să promoveze din timp şi din plin prima ediţie a acestei manifestări culturale şi, în general, tot ce ţine de cultura acestui judeţ?

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro