Mergi la conţinutul principal

Cine a pictat un satelit al lui Saturn?

Imagini surprinzătoare ale unor imense dungi roșii curbate, asemănătoare unui „graffiti", au fost captate de pe Tethys, una dintre lunile planetei Saturn, de sonda Cassini, informează Agenția spațială americană (NASA), citată de Agerpres.
„Sunt unele dintre cele mai neobișnuite imagini color obținute de camerele de luat vederi de pe Cassini", a afirmat NASA în legătură cu fotografiile suprafeței înghețate a acestui satelit, realizate cu filtre speciale verzi, infraroșii și ultraviolete. Pozele au fost combinate astfel încât permit sesizarea, la lungimi de undă vizibile pentru ochiul omenesc, a unor diferențe mici de culoare de pe suprafața lui Tethys.
Unele dintre aceste linii roșii fuseseră depistate anterior, într-o manieră difuză, de sonda Cassini, care se află pe orbita lui Saturn din 2004. Dar noile imagini color, care datează din aprilie 2015, sunt primele în care se văd zone imense din emisfera nordică a satelitului, în condiții de luminozitate care permit observarea clară a respectivelor dungi.
După cum explică NASA, în ultimii ani, latitudinile nordice ale întregului sistem al lui Saturn sunt tot mai bine iluminate datorită poziției acestuia față de Soare în timpul verii. Acest lucru a făcut posibilă captarea imaginilor clare de către Cassini.
„În aceste noi fotografii, liniile roșii sar în ochi", a afirmat Paul Schenk, unul dintre specialiștii care se ocupă de misiunea Cassini. „Dimensiunile lor enorme sunt cu adevărat surprinzătoare", a mai spus omul de știință de la „Lunar and Planetary Institute" din Houston.
Deocamdată, originea acestui fenomen continuă să rămână o necunoscută, iar experții de la NASA au avansat mai multe supoziții. S-ar putea ca materialul de culoare roșie să fie „gheață cu impurități chimice" sau „rezultatul expulzării unor gaze". Altă variantă luată în calcul este că ar fi fracturi ale suprafeței lui Tethys sesizate la o rezoluție prea mică pentru a putea fi văzute cu claritate.
Cercetătorii de la NASA subliniază și faptul că rareori s-au depistat fenomene geologice de culoare roșie pe alți sateliți ai lui Saturn, excepție făcând câteva mici cratere de pe luna Dione și tânărul satelit Europa.
„Arcele trebuie să fie tinere în termeni geologici întrucât traversează alte caracteristici mai vechi, cum ar fi cratere de impact, dar nu cunoaștem vârsta lor", a declarat un alt expert al misiunii Cassini, Paul Helfenstein, de la Universitatea Cornell, din New York.
NASA a planificat deja o nouă apropiere de Tethys a sondei spațiale în noiembrie pentru a obține imagini cu o rezoluție superioară.
Misiunea Cassini-Huygens este un proiect realizat de NASA, Agenția Spațială Europeană (ESA) și Agenția Spațială Italiană.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro