Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Cine este eroul care a împiedicat o baie de sânge în moscheea din Norvegia

Atacul armat comis la o moschee din Norvegia, în apropiere de Oslo, este considerat act terorist. Tânărul care a deschis focul asupra credincioșilor aflați acolo are aproximativ 20 de ani, adept al extremei dreapta. Suspectul a fost imobilizat de un bărbat în vârstă de 65 de ani care a fost rănit în lupta corp la corp dintre cei doi. De altfel, el a fost singura persoană rănită în urma atacului din moschee. La câteva ore de la incident, în casa atacatorului a fost găsit cadavrul unei femei, rudă cu suspectul.

 

Atacul din moscheea aflată într-o suburbie a capitalei norvegiene Oslo a avut loc la primele ore ale dimineții, în timp ce credincioșii se adunau pentru prima zi a sărbătorii care marchează sfârşitul Ramadanului. Atacatorul a dat buzna în moschee, spărgând uşa de sticlă şi a început să tragă. Înăuntru erau trei persoane.

„Am fost alertați de o persoană care a sunat la poliție. La fața locului, au mers numeroși polițiști și când au ajuns la moschee, unii dintre cei care erau acolo deja îl prinseseră pe suspect, care acum este în custodia noastră. Are în jur de 20 de ani. Este cetățean norvegian din zona unde s-au produs faptele”, a declarat Rune Skjold, polițist.

Unul dintre oamenii aflați în moschee l-a atacat pe suspect și a reușit să-i smulgă arma din mâini. În lupta care a urmat, musulmanul în vârstă de 65 de ani, fost ofițer în forțele aeriene din Pakistan, a fost rănit la ochi.

„A început să tragă în oameni, dar eu l-am prins. Apoi, i-am luat arma și pistolul și le-am aruncat”, a povestit Mohammad Rafiq, fost ofițer în forțele armate din Pakistan.

Atacul armat putea fi mult mai grav dacă tânărul care a deschis focul nu ar fi fost oprit de bărbatul de 65 de ani. Atacatorul era înarmat până în dinți.

„Avea pantaloni militari, pantofi negri, purta o centură maro din piele cu multe gloanțe în ea, a venit perfect pregătit. Când l-am imobilizat am simțit că avea vestă antiglonț, avea protecții pe picioare, la genunchi”, a povestit Irfan Mushtaq, directorul moscheii.

La scurt timp după incident, anchetatorii au găsit cadavrul unei tinere în casa atacatorului. Poliția a precizat ulterior că tânăra este sora vitregă a suspectului, în vârstă de 17 ani, și probabil a fost ucisă chiar de el. În urma atacului, premierul Norvegiei a promis mai multe măsuri contra discursului urii.

De altfel, se pare că tânărul ar fi fost inspirat de recentele atacuri similare care au avut loc în Noua Zeelandă și Statele Unite, după cum sugerează o postare online a acestuia. Într-un mesaj postat pe o rețea de socialiare în ziua atacului, Philip Manshaus, în vârstă de 21 de ani, s-a descris ca fiind un „ales” al „Sfântului (Brenton) Tarrant”, atacatorul care a omorât 51 de persoane în Noua Zeelandă, scrie The Guardian, citat de Mediafax.

„Timpul meu s-a scurs. Am fost ales de Sfântul Tarrant. Nu putem lăsa ca aceste lucruri să continue, trebuie să combatem amenințările din războiul de rasă în viața reală”, se arată într-un mesaj postat de Manshaus.

 
Categorie articol: 

Comentarii