Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Cine conduce destinele învăţământului brăilean?

Nu ştiu dacă ministrul Genunche a făcut sau nu o gafă prin demiterea celor 13 inspectori şcolari, nu ştiu dacă mandatul de 60 de zile calendaristice prin care la şefia IŞJ Brăila a fost delegat inspectorul Dan Mihai Gheorghiţă va fi prelungit sau nu, ori dacă Dan Gheorghiţă chiar şi-a dorit să fie numit în cea mai înaltă funcţie a învăţământului brăilean. Cert este că, la numai câteva zile după ce a fost uns, Gheorghiţă a reuşit să înscrie o bilă neagră în portofoliul său. Mai exact, s-a căptuşit cu un dosar penal, sub acuzaţia că ar fi bătut un bărbat de 50 de ani vineri, pe 8 septembrie, după miezul nopţii, pe terasa restaurantului Swing, de pe Faleza Dunării.

După cum au stabilit poliţiştii, în urma scandalului, proaspătul şef al învăţământului brăilean l-ar fi lovit în zona feţei pe bărbatul respectiv, motiv pentru care i s-a întocmit dosar penal pentru infracţiunea de lovire sau alte violenţe. După spusele lui Gheorghiţă însă, care a recunoscut, de altfel, că a sărbătorit în seara respectivă un eveniment la terasa cu pricina, a fost vorba doar de o altercaţie verbală cu o angajată a localului, conflict pornit de la nota de plată, care fusese adusă de către bucătăreasă şi nu de către ospătar. Altfel spus, în timp ce noul şef al Inspectoratului Şcolar Judeţean îşi sărbătorea victoria cu mai mulţi colegi, personalul terasei nu a dat doi bani pe importanţa evenimentului şi, în loc să aducă nota de plată ospătarul, cu toate onorurile, a fost trimisă la înaintare bucătăreasa localului, pentru că doar ea mai rămăsese pe baricade printre petrecăreţi, la acea oră târzie din noapte. Mă rog, pot fi mofturi! Sau...

Căci, cum încurcate sunt căile Domnului, incidentul nu s-a petrecut oriunde, aiurea, aşa, ci fix la terasa în care unul dintre patroni este chiar sora inspectorului Gheorghiţă. Măi să fie! Cum şi-a permis astfel o angajată a Danei Rădulescu să cheme poliţia şi să-l reclame pe fratele şefei ei? De ce i s-a întocmit dosar penal inspectorului şcolar general pentru lovire şi alte violenţe, dacă a fost vorba doar de un conflict verbal şi de o amărâtă notă de plată? Sunt întrebări retorice, desigur. La fel de retorice cum este şi întrebarea: cine conduce destinele învăţămânului brăilean? Pentru că, indiferent care dintre părţile implicare e sinceră şi are dreptate, acolo ceva s-a întâmplat. Iar eu nu i-aş acorda circumstanţe atenuante nici măcar pentru, aşa cum susţine el, “altercaţia verbală”. Căci nu pot să nu mă întreb: dacă actualul inspector şcolar general ar fi avut o astfel de ieşire în faţa colegilor de breaslă, în cancelarie, sau, mai rău, în faţa elevilor? Cum şi-ar fi descărcat nervii sau energiile negative?

Da, din punctul meu de vedere, este vinovat, măcar moral. Deoarece, dacă acesta este comportamentul şefului învăţământului brăilean, la ce ne mai putem aştepta de la elevii care îi urmează exemplul?

...Iar eu vorbeam, în urmă cu doar o săptămână, despre războiul dintre clanurile mafiote, bătăile dintre interlopi şi lipsa de educaţie a acestora...
Categorie articol: 

Comentarii