Mergi la conţinutul principal

Cind stinga bate dreapta

Asistam la o ofensiva fara precedent a stingii. Scena politica romaneasca s-a coagulat, in majoritate, in jurul unui PSD care nu are atita sustinere populara, cit acces practic neingradit la pirghiile legislative si de comunicare. Adica este partidul care face - si, mai ales, desface - acum jocurile in Parlament, iar din aceasta cauza ziarele si televiziunile ii acorda o importanta pe masura. E bine sa fii la putere, chiar daca negi asta cu incapatinare, in ciuda tuturor evidentelor. Dar ce mai inseamna astazi politica de stinga? Daca ne aducem bine aminte, nu exista partid care sa nu fi acuzat un altul de furt intelectual, care sa nu-si fi disputat paternitatea unui proiect de lege promovat mai repede de altcineva, sau care sa nu reclame originalitatea vreunei idei. Cu alte cuvinte, doctrinele au ramas mai mult pe hirtie, iar oferta palpabila ciupeste din colectiile de promisiuni ale celorlalti. Admitind si ca extremele se ating, atunci ajungem la concluzia unanim apreciata ca toti alesii ar fi o apa si-un pamint, dar nu e chiar asa.
Saptamina trecuta, un fost lider al PNL a lansat o idee menita sa mai taie din elanul coalitiei anti-prezidentiale de stinga. Valeriu Stoica, detinatorul presedintiei PNL pina la venirea lui Stolojan si considerat artizanul reunificarii liberale din 2002, a propus unificarea tuturor fortelor de dreapta intr-un singur partid care sa se opuna amalgamului format din PSD, PRM, PC si, mai nou, PNL si UDMR. De data aceasta, noua forta trebuie sa se constituie in interiorul aceluiasi partid, spune Stoica, argumentind ca exemplul Aliantei DA a aratat cum nu trebuie facut. El a propus in prima faza fuziunea PD cu PLD in aceasta vara, urmind ca pina la alegerile locale de anul viitor noul partid sa prinda puteri absorbind formatiunile "pierdute" in dreapta scenei politice. Planul cristalizarii unui partid puternic de dreapta e unul pe termen lung, menit sa duca la cistigarea urmatoarelor alegeri parlamentare. La prima vedere, e greu de crezut ca proiectul poate deveni realitate. Chiar fuziunea democratilor cu liberal-democratii pare irealizabila in cele 4-5 luni ramase pina la alegerile europarlamentare, daramite o concentrare a tot ceea ce se afla in partea dreapta a spectrului politic intr-o singura formatiune. E suficient sa ne gindim la orgoliul PPCD-ului (PNTCD). In schimb, noul partid ar putea functiona ca un aspirator pentru cea a mai ramas de luat din PNL. Se va vedea apoi daca acest veritabil partid prezidential va fi suficient de puternic ca sa-i faca KO pe social-democratii lui Iliescu si Geoana si pe aliatii de conjunctura ai lor, sau daca proiectul lui Stoica se va lungi prea mult ca sa conteze cu adevarat in viitorul apropiat. Pentru ca PSD are in acest caz un aliat de temut: timpul relativ scurt ramas pina la urmatoarele alegeri legislative.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro