Mergi la conţinutul principal

Cind pictez, ma pierd in universul pe care il creez

Daniela Mucuta, eleva la Colegiul National "Gheorghe Munteanu Murgoci", a avut la doar 16 ani prima ei expozitie personala, marti, 6 ianuarie, in holul de la parter al colegiului. Daniela ne invita sa-i vizionam parerile despre lumea pe care a cutezat sa si-o explice si a descoperit-o ca fiind colorata, tainica si infinit de fericita in sinea ei.

- De cind ai inceput sa faci parte din grupul coordonat de Hugo Maracineanu, mai exact cum a inceput totul?
- Totul a inceput in anul 2005, la o expozitie de grup a Cenaclului "Coloana H", unde m-am dus impreuna cu mama mea. Atunci m-am intilnit pentru prima oara cu profesorul Hugo Maracineanu, care mi-a propus sa vin la atelierul de pictura. Mi s-a parut o adevarata oportunitate si am considerat ca nu trebuie sa ratez ceva ce-mi doream sa fac de mult timp.
- Care sint avantajele pe care ti le ofera acest grup, pe linga cel de invatare al tehnicii propriu-zise?
- Sint multe avantaje, insa am sa vorbesc despre cele mai importante pentru mine. Relaxarea este unul dintre ele deoarece dupa o saptamina incarcata vine mult asteptatul week-end, cind ma duc la atelier. Aici am descoperit nu numai o lume a culorii, ci si o lume in care dobindesc cunostinte despre civilizatie, istorie, arta etc.
- Ai zis ca prin lucrarile tale ai "cutezat sa-ti explici ce este si mai ales cum este lumea". Vorbeste-mi mai mult despre cum vezi tu lumea prin pictura?
- Lumea creata de mine este in primul rind vesela, optimista. Oricine a vazut sau va vedea expozitia mea, poate observa abundenta de culori cu care ma joc. Cind pictez uit de tot ce e rau, uneori uit de locul in care ma aflu, cit e ceasul sau ce zi este. Pot spune ca ma pierd in universul pe care il creez.
- Vorbeste-mi mai mult despre prima ta expozitie personala.
- Asteptam de mult timp acest moment, insa totul s-a intimplat foarte repede. Cu o luna in urma, m-am gindit ca am suficiente tablouri pentru prima expozitie personala si initial am ales data de 18 decembrie, inainte de vacanta de iarna. Vorbind cu profesorul Maracineanu, i-am spus ca sint nerabdatoare fiindca pe data de 6 ianuarie implinesc 16 ani. In acel moment mi-am dat seama ca ar fi o zi mai potrivita pentru a-mi deschide expozitia. A urmat problema locului, insa m-am gindit la liceul la care invat, doarece sint strins legata de colegiul in care profesorii m-au educat din clasa a V-a. Apoi am facut un plan si am inceput prin a vorbi cu directoarea Viorica Mosescu. Dumneaei a avut un rol foarte important in ceea ce am facut, m-a sustinut din prima clipa si mi-a pus la dispozitie locul expozitiei, cit si oamenii care m-au ajutat sa-mi asez tablourile. Dupa ce am terminat cu lucrarile, am continuat prin a face afisul, cataloagele si invitatiile pentru profesori. Toata aceasta munca mi-a fost rasplatita. Asa ca aproape am uitat de greutatile prin care am trecut

"Am pus suflet in fiecare lucrare"

- Cum este in viziunea ta pictorul ideal?
- Consider ca toata lumea poate picta, insa un adevarat artist pune suflet, se dedica lucrarii sale si nu asteapta rasplata materiala pentru ceea ce face. Cred ca trebuie sa fii dezinteresat pentru a avea o opera ideala.
- Ai vreun pictor preferat, in al carui stil te regasesti sau te inspira?
- Vincent van Gogh, Camille Pissarro si Paul Cezanne sint trei dintre pictorii mei preferati. Ei fac parte din Impresionism, miscarea artistica in care ma regasesc. Imi plac foarte mult lucrarile lor fiindca sint incarcate de culori vii, pure si mai ales pentru jocul de lumini si umbre.
- Ai o lucrare preferata, "de suflet", care conteaza foarte mult pentru tine, in care poti spune ca te regasesti?
- Imi plac toate lucrarile mele si imi este foarte greu sa aleg una despre care pot spune ca este preferata mea. Toate sint "de suflet" pentru ca am pus suflet in fiecare. Chiar imi este foarte greu sa ma decid.
- Stiu ca este cam devreme sa te gindesti la asta, insa dupa terminarea liceului intentionezi sa urmezi o facultate cu profil artistic?
- Nu pot spune ca este devreme. M-am gindit la acest lucru mai ales in clasa a VIII-a, cind am fost nevoita sa aleg intre profilurile uman si real. Desi tind spre uman, am ales realul deoarece cind termin liceul sa am mai multe optiuni. Momentan as vrea sa urmez o facultate de arte, in ideea de a deveni designer interior sau arhitect peisagist. Astept sa vad cum vor evolua lucrurile deoarece in urmatorii patru ani se vor schimba multe. (Interviu realizat de Madalina GLAVAN, clasa a XI-a, Colegiul National "Gh. M. Murgoci")

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro