Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Cinci tineri cu dizabilitati dorm pe cartoane in strada

Cinci tineri cu handicap mintal dorm in strada, pe cartoane, linga gardul Grupului Scolar "Spiru Haret". Doi dintre acestia, Cornelia Caldaras si Mirea Sandu se afla in evidenta Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului. Tinerii au locuit o perioada in centrul social de gazduire temporara a tinerilor cu dizabilitati, insa acesta a intrat intr-un program de organizare. Cu toate acestea, cei doi tineri nu au fost lasati de izbeliste, acestora propuninduli-se, ca alternativa, sa mearga in centrul de ingrijire si asistenta pentru persoanele adulte cu handicap, de la Baraganu. Initial, Cornelia si Mirea au acceptat, insa, dupa putin timp, s-au razgindit si au fugit din centru, preferind sa-si petreaca zilele in sub cerul liber. "Directia le-a oferit tuturor persoanelor de la centrul social de gazduire temporara a tinerilor cu dizabilitati o alternativa. Asadar, tinerilor Cornelia Caldaras si Mirea Sandu le-am oferit posibilitatea de a sta intr-un centru. Initial, acestia au acceptat, au fost chiar transportati cu masinile in centrul de la Baraganu", a punctat Alexandru Sculschi, directorul general al Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului.
Mai trebuie mentionat faptul ca Mirea si Cornelia au refuzat de nenumarate ori sa munceasca, iar la centrul la care au stat au avut un comportament extrem de agresiv. "Au refuzat sistematic un loc de munca, peste tot au facut numai probleme. Agentia Judeteana de Ocupare a Fortei de Munca a emis o dispozitie de repartizare la o societate comerciala. Ei au gradul II de handicap, accentuat, nu grav. Sint apti de munca. In centru au un comportament agresiv, injura beneficiarii si personalul centrului, reactioneaza violent prin agresiune verbala si fizica si prin distrugerea de bunuri", a mai mentionat directorul general al Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului.
Dupa ce au fugit de la Baraganu, tinerii povestesc ca au revenit in oras si si-au facut culcusul chiar linga gardul Grupului Scolar "Spiru Haret": citeva cartoane intinse direct pe asfaltul rece si citeva paturi pentru a se inveli.
De cealalta parte a baricadei, tinerii cu virste cuprinse intre 18 si 25 de ani, au si ei o versiune. Ei spun ca au ajuns in situatia de a dormi in strada de aproape doua luni. "Ne descurcam greu ca acum e frig noaptea. Ne invelim cu paturi pe care apoi dimineata le stringem si le ascundem dupa gard sa nu ni le fure careva. Muncim cu ziua pe unde apucam si din asta ne intretinem cu mincarea. Dar avem nevoie de medicamente pentru ca unul dintre colegi ar trebui sa se opereze asa cum i-a zis medicul. Nu mai vrem acolo la centru la Baraganu pentru ca nu era de noi. Ne punea sa dormim cite doi in pat, pe unul dintre baieti l-a batut un om si am plecat de acolo. Am vrea sa fim cazati la Centrul pentru copii cu handicap de pe Soseaua Buzaului, dar nu ne primesc acolo ca sintem prea mari. Dar eu am vazut ca mai sint persoane mai in virsta care stau acolo, la noi de ce nu se poate?", se intreaba Cornelia Caldaras care la numai 24 de ani se plinge de o otita severa si inflamatie a articulatiei la ambii genunchi. "Am fost sa ne rezolvam preoblema cu cazarea la Protectia Copilului la Bucuresti si ne-au zis ca o sa se rezolve, dar pina atunci uite, stam aici in strada. Am vrut sa mergem si la noi la Primarie, dar nu ne-au lasat de la paza. Au zis ca sintem boschetari si ca n-avem ce cauta acolo", povesteste dezamagita Cornelia.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii