Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Cinci persoane au lesinat pe strada din cauza caldurii

In ultimele 24 de ore, la Serviciul de Ambulanta Judetean s-au inregistrat 196 de solicitari si 5 persoane au primit ajutor medical de urgenta, pentru ca au lesinat pe strada din cauza caniculei. Dr. Viorica Uscatu, purtator de cuvint al SAJ, ne-a informat ca numarul apelurilor la Salvare nu a inregistrat o crestere considerabila in ultimele zile si ca toate cele 5 cazuri de lipotimie s-au produs intre orele 11-18, cind se recomanda evitarea expunerii prelungite la soare.
Reamintim ca in aceasta perioada, cind se inregistreaza temperaturi caniculare, populatia trebuie sa respecte unele masuri de protectie pentru prevenirea aparitiei unor imbolnaviri. Este interzis consumul de alcool si cafea in timpul caniculei, iar pentru persoanele virstnice si cu afectiuni cronice se recomanda crearea unui ambient care sa nu suprasolicite capacitatea de adaptare a organismului, hidratare corespunzatoare cu apa plata sau apa cu proprietati organoleptice corespunzatoare, ceai slab indulcit, sucuri naturale de fructe facute in casa, fara adaos de conservanti.
Alimentatia va fi predominat din legume si fructe proaspete si se vor consuma numai alimente proaspete, din magazinele care dispun de instalatii frigorifice functionale de pastrare a alimentelor, se va evita consumul alimentelor usor perisabile.
Se va evita circulatia in perioadele de virf ale caniculei sau, daca este absolut necesar, se va folosi imbracaminte usoara din materiale vegetale, precum si palariute de protectie pe cap.
Persoanele care sufera de anumite afectiuni isi vor continua tratamentul conform indicatiilor medicului. Este foarte util ca, in aceste perioade, persoanele cu afectiuni cronice, cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulatie, mentale sau cu hipertensiune sa consulte medicul curant in vederea adaptarii schemei terapeutice la conditiile existente si se va avea in vedere mentinerea cu rigurozitate a igienei personale, efectuarea a cite 3 - 4 dusuri pe zi.
Persoanele care prin natura activitatilor lor depun un efort fizic deosebit, vor incerca sa evite excesul de efort in virfurile de canicula. Daca temperaturile sint foarte mari, se va proceda la stoparea activitatii, recomanda Ministerul Sanatatii.

Codul galben de canicula, prelungit pina simbata

Administratia Nationala de Meteorologie a prelungit codul galben de canicula pina simbata dupa-amiaza pentru 14 judete si Bucuresti, anuntind in continuare temperaturi de 37-38 de grade, iar in Banat, Crisana, Maramures si Transilvania fiind asteptate ploi si vijelii.
Avertizarea emisa de Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) vizeaza judetele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Calarasi, Ialomita, Constanta, Tulcea, Braila, Galati, Buzau, Vrancea, Vaslui si Ilfov, precum si municipiul Bucuresti.
Potrivit meteorologilor, pina simbata dupa-amiaza, vremea va fi caniculara in majoritatea localitatilor din sudul si estul tarii, iar indicele de confort termic temperatura-umezeala (ITU) va depasi pragul critic de 80.
Totodata, ANM anunta ca in cursul zilei de simbata, in Banat, Crisana, Maramures si Transilvania instabilitatea atmosferica va fi accentuata, in aceste zone fiind asteptate averse, frecvente descarcari electrice, intensificari ale vintului ce vor avea si aspect de vijelie si, posibil, caderi de grindina.
Atentionarea meteorologica cod galben de canicula emisa miercuri ramine in vigoare pentru vineri dupa-amiaza, ANM precizind ca maximele termice vor depasi, izolat, 39 de grade in Cimpia de Vest si Cimpia Romana. Judetele vizate sint Bihor, Arad, Timis, Caras-Severin, Mehedinti, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Calarasi, Ialomita, Braila, Galati, Vaslui, Constanta, Tulcea si municipiul Bucuresti.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii