Mergi la conţinutul principal

Cinci copii bolnavi de rujeolă, la Brăila

• aceştia primesc îngrijiri medicale în Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila, iar evoluţia lor este favorabilă • la nivel naţional, în ultima săptămână, au fost raportate 86 de cazuri confirmate de rujeolă • numărul total al bolnavilor, de la începutul epidemiei şi până în prezent, a sărit de 10.000 • 38 de persoane au decedat din cauza acestei boli contagioase

 

Epidemia de rujeolă pare fără sfârşit. Cinci minori sunt internaţi la Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila, după ce au contactat una dintre bolile copilăriei, rujeola. Din fericire, aceştia sunt în afara oricărui pericol, după cum ne-a comunicat dr. Alina Neacşu, director medical şi purtător de cuvânt al SJU. De la începutul anului, în spitalul brăilean au mai fost internaţi şi alţi copii bolnavi de rujeolă, însă viaţa nu le-a fost pusă în pericol, astfel că au fost trataţi şi externaţi. Nu a fost necesar transferul către alte unităţi sanitare, cum s-a întâmplat în alte judeţe din ţară.

Situaţia la nivel naţional nu este deloc îmbucurătoare. Numai în săptămâna 15 - 19 ianuarie 2018, au fost raportate 86 de cazuri confirmate, în 12 judeţe şi în Bucureşti, potrivit Institutului Naţional de Sănătate Publică. De la începutul epidemiei de rujeolă şi până în prezent, s-au îmbolnăvit 10.509 persoane, dintre care 38 au decedat. Din păcate, cele mai multe cazuri de rujeolă s-au înregistrat în rândul copiilor cu vârsta cuprinsă între 0 şi 4 ani, şi tot în rândul lor au existat şi cele mai multe decese. Spre exemplu, 2.025 bebeluşi cu vârsta sub un an au contactat această boală, aceştia nefiind eligibili pentru vaccinarea ROR (rujeolă-oreion-rubeolă), în momentul izbucnirii epidemiei. Alţi 3.854 copii cu vârste cuprinse între 1 şi 4 ani s-au îmbolnăvit de rujeolă. Dintre aceştia, 176 erau vaccinaţi cu prima doză şi doar unul cu cea de-a doua, potrivit INSP. În rândul minorilor din categoria de vârstă 5-9 ani, 1.751 au contactat boala contagioasă. Dintre aceştia, 85 erau vaccinaţi cu prima doză de ROR, iar 37 copii erau imunizaţi şi cu cea de-a doua.

Vârsta bolnavilor este invers proporţională cu numărul cazurilor de îmbolnăvire. Spre exemplu, în rândul copiilor de 10-14 ani, s-au înregistrat 760 cazuri, dintre care 20 vaccinaţi cu prima doză şi 32 şi cu cea de-a doua. Dintre adolescenţii de 15-19 ani, au contactat rujeola 500 persoane, iar în rândul tinerilor de 20-24 ani, doar 282 persoane. Ajungând la capătul tabelului, la adulţii trecuţi de 40 ani, 178 dintre aceştia s-au îmbolnăvit de rujeolă, dintre care niciunul nu fusese vaccinat împotriva bolilor copilăriei.

În ultima săptămână, au fost raportate noi cazuri de rujeolă în judeţele: Vaslui, Prahova, Bucureşti, Brăila, Ialomiţa, Ilfov, Neamţ, Teleorman, Bacău, Călăraşi, Constanţa, Giurgiu şi Vrancea.

În Brăila nu s-a înregistrat niciun caz de deces din cauza acestei boli a copilăriei, extrem de contagioasă. Vaccinarea cu ROR se face la medicul de familie.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro