Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Cinci brailence au batut suta de ani

In municipiul nostru exista 5 persoane care au peste o suta de ani. Toate sint femei si se afla in grija copiilor, nepotilor, stranepotilor sau a vecinilor care stiu pe de rost povestile din timpul celor doua razboaie mondiale carora cele 5 brailence au reusit sa le supravietuiasca. Cea mai in virsta este Maria Spinu care are 105 ani. Urmatoarea este Ecaterina Petre care are 103 ani. Stefana Trusan si Lupita Ghita au cite102 ani, iar Tinca Popescu are 101 ani.
Maria Spinu, in virsta de 105 ani, se afla in ingrijirea fiicei in virsta de 72 de ani. Nu merge cu prea mare usurinta, dar maninca singura si chiar a insistat sa tina post. Nu se poate dezobisnui insa, sa bea ness. Isi aduce aminte de vremurile grele din timpul razboaielor cind erau nevoiti sa se refugieze din calea soldatilor. Ecaterina Petre are 103 ani si s-a nascut la Romanu. Acasa au fost 5 frati. Isi aduce aminte ca nu se intelegea prea bine cu fratele ei care era cam rau si, de aceea, a plecat cu familia si a inchiriat o casa cu numai 6 lei. Batrinica isi aduce aminte ca a dus-o destul de rau in perioada comunista. Sotul a decedat in urma cu 30 de ani. Ecaterina Petre are 2 stranepoti si 3 stra-stranepoti.
Una dintre cele mai lucide si mai active dintre cele 5 persoane de peste 100 de ani este Stefana Trusan. S-a nascut la Galati, dar s-a stabilit in Braila.Chiar si acum, la 102 ani, este suparata ca sotul a decis sa cumpere locuinta in Chercea, in ciuda faptului ca ea voia sa locuiasca pe Dorobanti. Este o persoana foarte vivace si a ajutat pe oricine i-a cerut sprijinul. A tinut postul chiar daca preotul i-a dat dezlegare. Este ajutata atit de baiatul de la Galati, cit si de Geta Petrescu, o vecina in virsta de 51 ani, care ii face mincare si ii pliveste gradina. "In timpul primului razboi mondial eram copil, iar in cel de-al doilea aveam in jur de 40 de ani. Parintii mei au fost gospodari. Stateam mai mult cu mama pentru ca tata era mai mult prin razboi, concentrat. Imi aduc aminte cind veneau soldatii rusi si impuscau pasarile", ne-a declarat Stefana Trusan. Vecina care o ingrijeste spune ca mamaia Stefana este foarte credincioasa si ca stie Biblia pe de rost. In fiecare luna pune bani deoparte pentru a-i da la biserica. A muncit foarte mult pentru a-si tine copiii la facultate. A reusit deoarece sotul a lucrat la CFR si ea, la rindul ei, a tesut foarte multe covoare pentru a face rost de bani pentru scoala copiilor.
Pe Lupita Ghita am gasit-o in timp ce cauta un mar care-i cazuse sub masa. La cei 102 ani pe care-i are se poate mindri cu faptul ca a crescut 7 copii, 4 fete si 3 baieti. Copiii ne-au spus ca, de fapt, a avut 8 nasteri, dar unul dintre bebelusi a murit. Lupita Ghita face parte dintr-o familie longeviva, majoritatea membrilor acesteia traind peste 90 de ani. In prezent, are 15 nepoti si tot atitia stranepoti. Totusi, este prima din familie care a depasit virsta de 100 de ani. "Mezina centenarilor" este Tinca Popescu. Aceasta are 101 ani, dar este foarte slabita. De-a lungul vietii si-a petrecut mult timp crescindu-si copiii, nepotiii si stranepotii carora le facea prajituri de casa foarte bune. Acum este la pat, dar se afla sub atenta ingrijire a fiului si a nepoatei ei. Toate cele 5 femei vor primi in preajma sarbatorilor pascale bani si alimente din partea autoritatilor locale.
Categorie articol: 

Comentarii